NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

De Naamgeving van onze
harddravers


topper

Boven: Poetje Patje zegeviert in de Zwaluw-prijs
op 5-6-1982 te Alkmaar, voor Panam (nr.4 met H. Slagter) en Rififi.
De ruin wordt gereden door Cees Iming omdat de fokker-eigenaar-
trainer Piet Strooper vanwege rugklachten zelf niet meer op de sulky
kon stappen. Piet had met zijn broers en zussen de naam bedacht.
Poetje Patje won vaak in Alkmaar en werd, mede door zijn
bijzondere naam, een beroemdheid in Noord Holland, hij
is zelfs opgenomen bij de BN-ers in onze Hall of Fame:
(daar wordt verteld waar die bijzondere naam vandaan komt)
Click hier

Beginletters

door Hans Huiberts

In sommige draverslanden, waaronder Nederland, krijgen de harddravers verplicht elk jaar een andere beginletter van hun naam, zodat je aan de naam van het paard zijn leeftijd kunt zien. Grotendeels wordt het alfabet gevolgd en dat is al meer dan 100 jaar het geval. In enkele andere landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk en de Scandinavische landen, wil men daar niet aan. Je ziet, tradities kunnen tegenover gesteld zijn.

In ons land is men er in 1907 mee begonnen, natuurlijk met de letter A. Nadat hele alfabet 26 jaar later, in 1932, was afgewerkt, kwam in 1933 opnieuw de letter A aan de beurt. In latere decennia zijn bepaalde onhandige beginletters vervallen: bij ons de Q en X.

In de jaren:
1907-1932: alle 26 letters, A t/m Z
1933-1958: alle 26 letters, A t/m Z
1959-1982: 24 letters, zonder Q en X
1983-2006: 24 letters, zonder Q en X
2007-2029: 24 letters, zonder Q en X
In 2022 hebben we de beginletter P

Het zou mooi zijn als in alle landen van Europa dezelfde regels zouden gelden, maar dat zien we voorlopig niet gebeuren.
Alleen in de volgende landen geldt dezelfde traditie met beginletters:
- Nederland, zonder de letters Q en X, de laatste A in 2007
- België, zonder de letters Q, W, X, Y en Z, de laatste A was in 2004
- Frankrijk, zonder de letters W, X, Y en Z, de laatste A in 2010
- Italië, zonder de letters H, J, K, Q, W, X, Y en Z, de laatste A in 2015. Ze gebruiken hier slechts 18 letters van het alfabet.

Sommige Nederlandse fokkers zoals Boko Stables, Flevo Farm, Greenwood Farms, Stal Fortuna, etc. houden ook voor hun in buitenlandse stamboeken geregistreerde veulens (in Zweden en Duitsland) de NL-beginletters aan.

Voor de NL-TF geregistreerde NL-veulens met een TF-aantekening moeten de Franse beginletters worden aangehouden. Daardoor kunnen nu paarden met twee verschillende beginletters in onze klassiekers starten.


Naamgeving

In 1992 schreef Hans Huiberts onderstaand verhaal
in de Nieuwsbrief van de Hippodromers, waaraan
in 2022 nog enkele namen zijn toegevoegd

Han Kemperink en ondergetekende hebben (als enige Hippodromers) op Duindigt de Grote Prijs der Lage Landen (in 1992) gezien en zoals dat een goed Hippodromer betaamt ook de afstamming van winnaar Lucky Tilly bekeken. Zijn vader is de Fransman Chambon P. Vraagt Han K.: "Chambon, is dat niet zoiets als ham? In het Frans klinkt het voor ons wel aardig, maar Ham P, wat een naam voor een paard!" (Ham is in het Frans Jambon, misschien bedoelde de fokker "Champ bon", goede kampioen?)

Het zijn bedenksels van een fokker, waar een paard en ook de volgende eigenaren mee opgescheept zitten. Je paard zal maar Poepje P heten of zoiets. Er bestaat wel de mogelijkheid om de naam van een paard te veranderen. In Amerika gebeurt het regelmatig, want elke maand staan er tientallen wijzigingen in de Hoof Beats. Gelukkig wordt er in ons land weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot wijzigen, ook omdat de kosten nogal oplopen (fl. 2.000,--) en dat moet dan wel zijn gebeurd voordat het paard aan zijn koerscarrière is begonnen. Vooral voor de geïnteresseerden in afstammingen is het vervelend, omdat stamboeken niet meer kloppen.

Een paardenaam zegt wel iets over de fokker. Sommige fokkers zijn zo ijdel dat ze hun eigen naam erin verwerken. Soms door er een letter achter te zetten (Snel E, Quicksilver S), soms door hun komplete naam erachter te plakken (Wish of Thijssen). Sommigen gebruiken (of misbruiken) de naam van iemand anders (Winsser Fortuna) en de reden waarom is vaak onduidelijk. Misschien hopen ze, dat die persoon het paard (voor veel geld) koopt. Weer een ander gebruikt de naam van een bewonderde artiest (Sylvia de Leur).
Grotere stoeterijen gebruiken vaak een stalnaam als achternaam (bijv. Henri en Jojo Buitenzorg, John F Boko).

Soms verzint men ronduit domme namen. Maar gezien de grote hilariteit die deze namen veroorzaken in Studio Sport of Langs de lijn of op de tribune is het misschien niet eens zo slecht voor de sport. Met het oog op publiciteit kunnen ze beter om je lachen, dan helmaal niets over je melden. Paarden met opvallende namen kunnen soms extra populair worden. Wie herinnert zich niet het tumult op de Alkmaarse tribune als Poetje Patje weer eens gewonnen had.

Voor mij hebben namen, waarvan twee delen met dezelfde letter beginnen een prettige klank (Poetje Patje, Boris Boef, Doortje Dartel), maar dat komt waarschijnlijk omdat ik Hans Huiberts heet.

Over honden zegt men dat hun bazen erop lijken; dat kun je bij paarden niet zeggen. Wel geeft de naam van een paard in veel gevallen iets bloot van de naamgever en dat is meestal de fokker.

Ter illustratie daarom nog wat voorbeelden:
- gewone neutrale namen: Henri Buitenzorg, Uno Hazelaar, Hairos ll, Theo Messidor, Yorki Fortuna, Nubar van Echten, Flamingo Six, French Mac.
- opvallende namen: Christiaan de Wet, Blib the Throtle, Poetje Patje, Yzeren Hein (de graseter), Goede Vrijdag (een oomzegger van Vrijdag).
- grappige namen: Yogi Bear, Rikitivitavi, Doortje Dartel, Vuurvreter, Donderstraal, Pan Fried, Poetje Patje, Vriend, Woensdag, Snack Bar, Makker, Yzeren Hein en zijn (half)broers Boris Boef, Charly Chaplin, Dinky Toy en Ed Raket.
- mensennamen: Willem Ruis, Sonja Barend, Gerard Joling, Kees Verkerk, Frank Sinatra, Edith Piaff, Andre Hazes, Anton Geesink, Theo Koomen. In de paardekrant staan dan soms vreemde berichten, zoals gestorven: Frank Sinatra of gecastreerd: Gerard Joling.
- snelle namen: Tony Vitesse, Speedy Volita, Snel E, Peter Snel, Pijlsnel, Udo Quick, Rapste, Ed Raket.
- mooie namen: Carisma Darby, Noble Duke, Good Stuff, Zippora, Yaffingale, Arrow Axworthy, Galatea, Tydy Flower, Zingaresca, Geatonka, Kailash
- sexy namen: Free Love Kades, Sexy Girl, Voulez Vous, Rendez-Vous, Je t'Aime, Pour un Flirt, Fanny Hill, Erota, Onanie (belgische draver), Mae West, Keetje Tippel en haar nakomelingen Souteneur, The Black Pimp, Zuhalter, Irma la Douce, Gigolo, Amour de la Rue, etc.
Andere opvallende namen zijn: Ep Oorklep, Gewoon PK, Onze Saar, Bovenpad Helm, Germana de Kapel, Jeroen Wil Poen, Frau Thomas, Elkeklus, Euroknaller, Fratertje S, Josje W, Hadjememaar (=bijnaam van een Amsterdamse zwerver, die in de gemeenteraad kwam), Alleen, Hittepetit, Fifty Fifty (die hadden ze zeker samen), Ameland, Frans Jan Mazda, Barreltje.
Beluister in gedachten het koersverslag: "Inmiddels gaat ..... aan de leiding", met op de puntjes een naam als Hadjememaar of Alleen.

Ook de Amerikanen kunnen er wat van. Wat denk je van Chairmanoftheboard (=voorzitter van de raad van bestuur), Yourworstnightmare (=jouw slechste nachtmerrie), Billyjojimbob (=Billy, Jo, Jim en Bob, winnaar van de Elittloppet) en Shesellsseashells (=zij verkoopt zeeschelpen). Of de ruin No Sex Please. Nu denk je misschien dat een paard met zo'n rare naam niets kan worden, maar deze laatste vijf Amerikanen waren echte toppers.

In het Frans klinkt het vaak veel mooier: bijv. Roquépine, Gélinotte, Jariolain, Ourasi, Bon Vivant, Timoko, Etonnant, etc. Maar ook daar klinkt het steeds internationaler met Coktail Jet, Love You, Ready Cash, Bold Eagle, Face Time Bourbon, etc.

Vooral voor namen geldt: over smaak valt niet te twisten!


Verwijzingen

Onder Geschiedenis/Diversen is in 2022 een pagina
gepubliceerd over de muzieknamen van harddravers,
geschreven door Henri van Voorn.
Click hier

In onze Fototheek staat onder Diverse een pagina vol met naar bekende mensen vernoemde dravers, zoals Kees Verkerk, Anton Geesink, Marco Borsato, Annie Friesinger, Zjohnny Cash, etc. met enkele foto's erbij.
Click hier
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Ned. drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Mensen

< Diverse