NDR

Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Discotheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Geschiedenis van de Ned. drafsport
Terugblik op het jaar 2018

Vorige
alfabet
Volgende


Samengesteld uit:
- het Jaaroverzicht uit het Kerstnummer van Draf&Rensport
- het Jaarverslag van de Fokkersvereniging
- commentaar bij de NL-statistiek van de vaderpaarden
- statistieken van alle soorten van deelnemers
- de uitslagen van de Klassieke en OB-1-koersen (onderaan deze pagina)


Overleden in 2018

Voor zover ons bekend zijn in de loop van dit jaar overleden:
- Jacques (Sjaak) Geluk, 72 jaar oud, trainer-pikeur, begin maart overleden, voor een In Memoriam, click hier
- Anneke Wiggerman, 68 jaar, oud-amatrice, voor een In Memoriam, click hier
- Jaap Koopman, 83 jaar, eigenaar-trainer van Tydi Flower en fokker van Unique of Grace. Voor een In Memoriam, click hier
- Martin Vergay, 96 jaar, trainer en rijder van dravers, voor een In Memoriam, click hier
- Jan Meinders , 87 jaar, fokker-eigenaar van dravers, voor een In Memoriam, click hier
- Cees van Wegen , 82 jaar, eigenaar-trainer van dravers, voor een In Memoriam, click hier
- Toon Kok, 71 jaar, eigenaar en fokker van dravers, voor een In Memoriam, click hier
- Wiebe Landman , 73 jaar, de fokker van de bekende Boshoeve-paarden, voor een In Memoriam, click hier
- Rinus Alkemade, 82 jaar, de fokker van de bekende Alki-paarden
- Cees Faber, 78 jaar, de man van ons Beeld en Geluid, voor een In Memoriam, click hier
- Jan Hoedjes , 74 jaar, eigenaar en fokker van dravers, voor een artikel uit 2007, click hier

(hebben we iemand vergeten? Meld het ons svp)


In het Kerstnummer 2018 van het weekblad Draf&Rensport stond een Terugblik op het jaar 2018, geschreven door hoofdredacteur Douwe Frerichs. Met toestemming hebben we dit overgenomen:

Titel: Het jaar 2018 in vogelvlucht

Het is een vast gebruik om in de Kerstspecial de genomineerden aan de verkiezing Draver van het Jaar te presenteren. Om het geheugen op te frissen laten we de sportieve (en bestuurstechnische) hoogtepunten nog even de revue passeren.

Je hoort het dikwijls. De tijd vliegt, de trein dendert door en ieder jaar lijkt korter te duren. Je zou zomaar overwegen om je kunstkerstboom te laten staan. De ervaring van een flitsende tijdreis is er echter in mindere mate als we het hebben over de bestuurlijke besognes. De verkoop- en ontwikkelingsprocedure van Duindigt en de daaropvolgende aflossing van de hypotheek is een zaak van oneindig geduld en een extreem lange adem. Nou, we hebben goed nieuws voor de trouwe volgers van deze boeiende soap: de serie krijgt haar 18e seizoen! We kunnen ons weer verheugen op een seizoen vol bizarre dialogen, dubbele agenda's en gekke wendingen. De absurdistische sketchshow `Renbaan Te Koop' speelt zich al jaren af in een sector, waarin niemand elkaar lijkt te vertrouwen. Na het gierend vastlopen van het project 'Kuynder' heeft drafsportliefhebber Hoetmer zich op het toneel gewaagd met het nobele doel om de renbaan de redden en de organisatie schuldenvrij achter te laten. Het is te hopen dat het blijspel de lotgevallen van Duindigt niet achter gesloten gordijnen wordt vertolkt. Het eerste verslag komt op zijn vroegst pas in het tweede kwartaal van 2019. De onderhandelaars zijn optimistisch gestemd, wij ook! De andere grote uitdaging ligt in het wedsegment. De verhoging van de kansspelbelasting was begin dit jaar al verontrustend, maar het lijkt nog erger te kunnen als de nieuwe kansspelwet in werking treedt. Daarin wordt de bruto omzet belast met 30 procent en de kansspelbelasting afgeschaft. Voor de sector betekent dit dat er geen ruimte meer zou zijn voor een afdracht. Aan de vooravond van 2019 is het dreigingsniveau nog altijd op niveau 5, maar er wordt stevig gelobbyd om bewindslieden te overtuigen van dit desastreuze scenario voor onze sector, die nota bene zelf tientallen jaren lang als suikeroom voor de volledige hippische sector heeft gefungeerd. Enfin, er zijn nog heel wat hindernissen te nemen.

Wintermaanden
De lege flessen Champagne lagen nog maar net in de glasbak toen amateurrijder Fred Handelaar in de reeks kampioeneninterviews aankondigde te stoppen als rijder. De succesvolste amateurrijder regeerde de sport een kwart eeuw met ijzeren hand. Fred zal worden gemist, maar zonder zijn dominantie lag de strijd om het amateurkampioenschap weer helemaal open. Het zou een enerverend seizoen worden.
Op de eerste meeting van het jaar in Wolvega deden de toppers op de sulky direct van zich spreken. Robin Bakker verzorgde met Versus As van stal Paul Hagoort de eerste ereronde. Stal Engwerda's 1e man Rick Ebbinge legde een bodem onder zijn vijfde titel door direct een hattrick te scoren met onder meer Urbanio en ook Hugo Langeweg jr., Jaap van Rijn en Dion Tesselaar kwamen in de winnaarsring. Het zijn precies de mannen die ook in 2018 zo bepalend voor de sport waren. Samantha Stolker won de Prix Fred Handelaar en gaf daarmee een mooi startschot voor haar eerste titel bij de amatrices. In Parijs moest Bold Eagle op weg naar de Prix d'Amérique zijn derde nederlaag slikken. Bird Parker, Propulsion en opnieuw Bird Parker wonnen de B-koersen. Terwijl Vincennes alle aandacht opeist, heeft Cagnes-sur-Mer ook nog een wintermeeting met de met 150k gedoteerde Grand Prix de la Cote d'Azur, waarin Hagoort Coup Droit had afgevaardigd en daarmee noemen we de naam van de eerste van de tien genomineerde dravers voor de titelstrijd. In handen van Mathieu Abrivard werd het een geweldig succes voor de 'Petit Sniper'. Bold Eagle lijdt ook in de Prix d'Amérique een gevoelige nederlaag. Readly Express en Bjorn Goop nemen de trofee mee naar Stockholm.
Goofy Greenwood, is de eerste maanden van het nieuwe jaar actief op Vincennes en daar maakt de ruin veel indruk met een tweede plaats en twee zeges waaronder eentje ten koste van niemand minder dan Davidson du Pont. Helaas moet de Russel November-zoon daarna langdurig revalideren van een gecompliceerde hoefbeenbreuk rechtsachter. De campagne op Vincennes levert Stal Amsterdam ruim een ton aan prijzengeld op. In Wolvega waren Goofy's eigenaren al gehuldigd voor hun 'draver van het jaar'. Op het gala worden volgens goed gebruik de kampioenen in de bloemen gezet. Onder hen zowel de oude bekenden (Rick, Jeroen, Hiltje, Fred, Jan) als nieuwe gezichten (Cees-Jan, Klaas, Huug en Finn). Het meest opvallend zijn toch wel de heren Klaas Redder en Huug van Dijk. De eerste doorbreekt als fokker van de Transs R-dravers na 21 jaar de ban van John 'Boko' Bootsman. Huug van Dijk wordt op zijn 81e jaar nog even kampioen bij de eigenaartrainers dankzij Gouden Zweep-crack Durk M Boko. Wolvega draait weer een uitstekend winterseizoen met omzetten rond de ton en veel animo van Franse wedders. Alle partijen zijn uitermate tevreden over de prettige samenwerking.
De sport wordt opgeschrikt door het trieste bericht omtrent het overlijden van trainer Jacques Geluk, op 72-jarige leeftijd. In Frankrijk blijven onze trainers succesvol. Diamond wint op Enghien het Quinte. Het is de eerste winst in een reeks van drie. Diamond draaft in een seizoen ruim anderhalve ton bijeen, niet slecht voor een draver met een 'krom been'. Ook Titanium Gar scoort op Enghien. Na eerder in Wolvega de Willem Geersen-prijs en het Gouden Paard te hebben gewonnen, haalt hij uit in de Prix de Lure. Hij verdient 36 mille. De hele familie Harmsen is tot tranen geroerd. Ook Easytowin had dikwijls succes op Franse bodem. In Wolvega volgt een afscheid in stijl. Ze wint op 18 februari de Elite Challenge en is een van de vijf winnaars van een geëmotioneerde Dion Tesselaar. Onder de professionele zorgen van de Flevofarm was de Offshore Dream-dochter in no-time drachtig van tophengst Trixton.
Een draver die in het voorjaar bijzonder opvalt is Cocktail du Biwetz van trainer Age Posthumus. De zoon van Olga du Biwetz blijkt met Jaap van Rijn vele maten te groot voor zijn klasse. Jaap wint al zijn zes races dit jaar met de vedette. Het seizoen van Duindigt gaat van start op 25 maart. Het is te danken aan de vele vrijwilligers die tijdens de winterstop hand- en spandiensten verrichten op de Wassenaarse baan. Verenigings NDR-voorzitter Toy Merx zet de dames en heren in de schijnwerpers. Fabio Bianco wint het hoofdnummer in handen van John de Leeuw. Fokker Hans van der Horst beleeft een opmerkelijk weekje omdat naast Fabio in Zweden Generaal Bianco een groot nummer wint en in Mons Giovanni Bianco een seriewinnaar blijkt te zijn. Ook de volbloeds galopperen weer. Duindigt-trainster Anneke Hendriks zadelt de eerste winnaar: Hardy Black.

Het voorjaar
Groningen opent op 1 april slaperig de ogen. Stal Bas Crebas/Payday is er het meest in touw. Liefst driemaal moest er worden geposeerd naast een winnaar. In april haalde de sport eindelijk weer eens de dagbladen en TV-journaals. Niet eens vanwege de successen van een van onze toppers, bericht dat Runnerz de zeven laatste wedkantoren in ons land ging sluiten. Het was het einde van een tijdperk, dat in de jaren tachtig op stormachtige wijze van start ging met het netwerk van 90 Ladbroke kantoren in de beste winkelstraten van ons land. Online betting heeft de wedkantoren ingehaald, maar gezelliger is het er niet op geworden. Gelukkig zijn er in Alkmaar (Tims Paleis bij de drafbaan) en Den Haag (Wedkantoor Nunspeetlaan) 'doorstarts'.
Gezellig is het trefwoord op de Peerdepietenmeeting, gehouden op 28 april in Victoria Park Wolvega. Rob de Vlieger trainde weer eens de winnende DSK-studente. Finn Kuijpers wint de prestigieuze race met Ultras As. De feestende meute zag ook hele goede paarden winnen. Coup Droit schitterde, maar ook de 3-jarige Ready Cash-dochter Isabella Boshoeve, die de Breeders Course op haar naam schreef. Ze is gefokt door Wiebe Landman, die ons dit najaar is ontvallen. Ook Jan Meinders van de Medo-dravers overleed dit jaar. Zijn Ilja Medo was zijn laatste topper, maar de merrie kon dit jaar haar niveau niet meer halen. Koersen met 2-jarigen vergt begeleiding, zorg en beleid. Wist u dat een paard anatomisch gezien pas op zijn zevende jaar volgroeid is? Een draver die als driejarige de sterren van de hemel draaft, is Innovation Love. Op 12 mei deelt de enige Nederlandse klassieke kandidaat van Paul Hagoort de eerste tik uit in het Criterium der 3-jarigen. Ideaal wordt met Patrick de Haan vijfde, maar loopt al 15,9. Een week later bewijst Hugo Lobell voor de eerste keer de beste van zijn jaargang te zijn met een zege in het Criterium der 4-jarigen. In de Derby ging het nog mis met de Prodigious-zoon van Arie van Bellen, maar nu had zelfs de latere Sprintkampioen Hooters USA het nakijken. Op dezelfde meeting sprint Heart of Steel naar de zege in een snelle 1.13,8. Rob de Vlieger moet niet lang daarna een teleurstelling wegslikken als eigenaar Michel de Bruin besluit om ook Heart of Steel achter Generaal Bianco aan naar de Untersteiners in Zweden te sturen. Ook Happy Steel wordt vanaf Dion Tesselaar op transport in noordelijke richting gesteld. Spijtig voor onze sport, maar sportief en financieel gezien is het wel te begrijpen. Het ontbreekt aan startmogelijkheden voor de niet-Franse dravers. Beide paarden blijken genoeg in huis te hebben voor de taaie Zweedse competitie en kunnen volop starten. Heart of Steel wint drie koersen in Zweden en vestigt met een winnende 1.10,4 over de mijl een schitterend Nederlands record voor 4-jarige dravers. De Duitse Happy Steel wint een reeks van 4 koersen op rij in Zweden en Generaal Bianco blijkt zelfs een van de beste Europese 5-jarigen. Zijn grootste succes wordt gerealiseerd in de Rikstoto Europamatch van Oslo.
Eind mei gaat de internationale aandacht natuurlijk naar de Elitloppet uit. Bold Eagle heeft zich met zeges in Cagnes-sur-Mer en Enghien geweldig hersteld en is de grote blikvanger. Readly Express is niet op tijd gereed, maar Propulsion en Ringostarr Treb zijn er helemaal klaar voor. De koers wordt een totaal debacle voor de Franse vedette, die zichtbaar nerveus is van de hele entourage. Een pas na 300 meter koers gegeven valse start is de nekslag. Bold Eagle wil en kan niet meer en galoppeert bij de herstart. Ringostarr Treb slaagt er in de finale in om Propulsion te weerstaan, iets wat verder het seizoen zelden voorkomt in Zweden. In de omlijsting is er de V75-winst van Gina Schermer met Rick Ebbinge. De trots van Stal Schermer wint nog een koers in Zweden: in 1.10,9 over de mijl.

Een lange hete zomer
Op Duindigt staat begin juni de Gouden Zweep centraal. Het wordt een enerverende race waarin Durk M Boko en Fabio Bianco elkaar geen duimbreed toegeven. Op de finishfoto heeft Durk M zijn neus centimeters eerder tegen de streep gedrukt. Frans van der Blonk en Huug en Flip van Dijk staan opnieuw op het gras met de antieke uit 1883 daterende Koningszweep. In het Groninger Stadspark gaat het in de zomer om de Sweepstakes. In de Trials maakt Isabella JE duidelijk er helemaal gereed voor te zijn en op de grote dag geven zij en Dicky Hof de concurrentie geen enkele illusie. Peter Delis heeft een geweldige sportdag, Ilclassico Renka en Ruud Pools domineren bij de hengsten (en ruins).
Eind juni gaat het op Duindigt over de Grote Prijs der Lage Landen. De koers met de fraaie naam staat nog altijd opvallend in de belangstelling. Urbanio, de top-Italiaan van Hans Westgeest, is favoriet, maar de snelle Italiaan moet toestaan dat de Franse veteraan Tiger Danover met Julien Travers er met de krans en sierdeken vandoor gaat.
Zowel het grasbaan- als het kortebaanseizoen zijn onmisbaar voor de sport. Op de kortebaan beleeft Lindsey Pegram vooral een geweldig seizoen dankzij 5-voudig winnaar en nationaal kampioen Eliot Charisma. Op het gras zijn Golden Avenue en Fakir Oldeson de succesvolste deelnemers. Eenrum had een primeur met de eerste rechtsom-koers in ons land sinds jaren. Er is duidelijk vraag naar het tegen de klokwijzers in koersen. Het concept lijkt ook interessant voor het eventueel nog te bouwen Nieuw Duindigt. Op Duindigt blijkt Graham Convital van Carel Roodenrijs opnieuw een van de trouwste dravers van het seizoen te zijn. Ondanks het feit dat Tom Kooymans crack Massai steeds een maatje te groot is, wordt Graham voor de derde keer Paradepaard. Trainer Hagoort richt in 2018 een satellietstal in Le Mans op, waar Hiltje Tjalsma de scepter zwaait. Diamond is een van de blikvangers in de basis. We zien de ruin het hele jaar niet in eigen land, maar in Frankrijk regent het successen. Dankzij drie grote zeges stevent Diamond met stip de top-10 van meest winnende Nederlandse dravers aller tijden binnen. De trots van Mille Fleurs verdient nu een kleine 340k.

Augustus, Derbymaand
Derbydag nadert. Het wordt de eerste Derby waar Martin Vergay zal ontbreken. De legendarische 'Hall of Fame-trainer' overlijdt op 29 juli op 96-jarige leeftijd. De nieuwe talenten richten zich op. In Wolvega maakt Innovation Love weer indruk met winst in de Breeders Crown Halve Finale. De Love You-zoon start in Jagersro in de finale en loopt als vierde aankomende met 1.11,6 over de mijl een prachtig Nederlands record voor 3-jarigen. Hij is dan ook topfavoriet in de Derby-selecties die op een woensdag op Duindigt worden verreden, maar Innovation Love moet het verrassend doen met een derde plaats achter Ilclassico Renka en Indy Flevo. Ideaal wordt vierde. In de eerste selectie bewees Isabella JE met Dicky Hof de juiste keuze voor 'open' te hebben gemaakt. De merrie blijft de andere merrie Indy Lady de baas, maar slinking van de jaargang heeft tot gevolg dat ieder die wil in de Derby kan starten. De Merrie Selectie kan in één koers worden verreden. Inez Alki en Hugo Langeweg winnen de race. De kaarten zijn geschud plegen we dikwijls te zeggen, maar op de grote dag zelf is alles anders, zoals we het zo vaak meemaken in de sport. De Derby wordt een koers waar nog lang over zou worden nagepraat. Op de paardvriendelijke sintelbaan van Duindigt heeft Innovation Love lang de kop, maar op 1000-meter van huis gaat het mis. De ruin galoppeert en Robin Bakker past een noodgreep toe. Hij neemt zijn paard abrupt terug, maar kijkt niet in zijn spiegels. Achter hem schuift het veld als een harmonica ineen. Alleen Dicky Hof heeft geluk dat hij het obstakel kan omzeilen. Isabella JE begint aan de laatste rechte lijn met een ruime voorsprong, maar in een dramatische ontknoping weet Ideaal haar nog juist te achterhalen. Duindigt is vandaag weer de baan van de waarheid. Voor Patrick de Haan is het de dag van zijn leven. Ilclassico Renka en de latere Fokkerstrofee-surprise Incredible DrPol vullen de plaatsen. De Merrie-Derby wordt met overmacht gewonnen door het Ebbinge-familiepaard Iris Baldwin, die later ook de Fokkers Trofee-merries zou winnen.
Op de vrijdag voorafgaand aan het Derbyweekend keerde Goofy Greenwood terug. Hij is de blikvanger van het Kampioenschap Nederlandse Paarden. Het wordt een wandeling in een koersrecord: 1.14,2 over 2600 meter. Van enige vreugde is geen sprake omdat Goofy kreupel de baan verlaat. Naar later blijkt door een breuk in een ander been: rechtsvoor. Het zou het laatste optreden dit jaar zijn van de crack.

De R in de maand
Een week na de Derby eist Wolvega alle aandacht op met de met 50 mille gedoteerde Grand Prix Victoria Park Wolvega. Toptrainer Sebastien Guarato stuurt twee toppers noordelijk en die beheersen de strijd. Valko Jenilat wint met Eric Raffin en Billie de Montfort wordt door Hugo Langeweg jr. knap tweede voor Coup Droit. Het is een prachtige koersdag waar topdravers als het Italiaanse tweejarige talent Arquana As, de Tom Kooyman-crack Massai, de Ready Cash-topmerrie Noble Dolly en Neerlands beste 4-jarige Hugo Lobell allemaal schitteren.
September is ook de maand dat in Alkmaar de 4,5 kilometer wordt verreden. Altijd een feestdag om bij te wonen. De slijtageslag krijgt een verrassende winnaar in de vorm van Bunker du Hamel met Micha Brouwer. Deze maand gaat ook de Breeders Crown-reeks van start. Femke Schermer, Gustafson, Hugo Lobell, Isabella JE, Innovation Love en Jewel Star zijn de winnaars. Isabella JE blijft in vorm, want op de 22e is ze ook de beste in de Unitrot-prijs. Ook Hugo Lobell werkt een druk programma af. De Prodigious-zoon wint ook de serie en finale van de Derby der Vierjarigen. Op de Giganten-avond wint hij ook de 4-jarigen Challenge, waarmee hij alle topnummers in eigen land heeft gewonnen. In december ging de crack onder narcose voor een operatie aan het gewricht, maar op het moment van schrijven is hij alweer vol in voorbereiding op seizoen '19.
Op de Wolvega Yealing Sales is de Duitse Kyria Dragon met een laatste bod van 40 mille de duurste. De situatie in de Duitse drafsport, waar de belastingdienst met een extra heffing de sport genadeloos sloopt, heeft zijn weerslag op de prijzen. Onze Oosterburen staan aan de vooravond van een eigen 'jaar van de waarheid', waarin naast de belastingperikelen ook de PMU-afspraken en de leegloop aan fokkers en eigenaren een gevaar vormen. Het is opvallend dat de Boko-dravers in ons land minder domineren dan in voorgaande jaren. In Zweden heeft John wel degelijk groot succes. Inti Boko wint het Zweedse Drafcriterium en verdient er 4 ton netto mee. Ook de Duitse Derby is een Nederlandse aangelegenheid. Paul Hagoort ziet Avalon Mists de Merrie-Derby winnen en de door Jean Huls gefokte crack Mister F Daag wordt zijn vierde Derbywinnaar op rij. Ids Boko is de runner-up. Ook de Duitse Breeders Grown wordt een heus Oranje-feestje en in de Italiaanse klassieker Orsi Mangelli wordt de 'Mister' knap tweede. Hij is met ruim een kwart miljoen euro winsom dit jaar de rijkste bewoner van Stal Hagoort en de meest winnende in ons land.
In de herfst heeft ook de allerjongste lichting zijn hoogtepunt. Duindigt maakt op een geslaagde Westland-dag kennis met Jonah Vredebest. Ze is ook favoriet in de Jofferprijs, maar daar rust geen maat op Jazzrhythm Flevo die voor haar 85-jarige eigenaar Teus Vlot in 1.14,3 aftikt. Jewel Star gaat bij de hengsten rond in 1.15,6. Allen zijn van Muscle Mass. Het speelt zich allemaal af op een zinderende avond van de Prijs der Giganten, waar topfavoriet Billie de Montfort met hoefproblemen direct galoppeert. De merrie had eigenlijk nooit mogen starten. Antonio Tabac soleert met Oskar K. Blom. Jewel Star van Cees Roeling wordt in december de beste tweejarige van het jaar als ze de Breeders Crown wint. Een sportief succes dat hier niet mag ontbreken is de EK-titel, die Hiltje Tjalsma in Italie als amatrice weet te behalen. In Florence glundert ze op de hoogste trede.
Het winterseizoen van Vincennes en de vrijdag-sessies in Wolvega gaan van start. In Friesland wordt voor de tweede keer het WK-wedden georganiseerd. Vijftig teams zetten ruim drie ton in op de nieuwe website van sponsor Runnerz. In Wolvega blijken de wedders een stevige basis te hebben aan Rick Ebbinge, die er telkens in slaagt om het maximale uit zijn paard te halen. In Aby pakt hij op de valreep voor Stal Engwerda nog V75-zeges met Velten Versailles en Tuxido Bi. Onze trainers en rijders zijn en blijven internationaal vermaard.

(einde jaaroverzicht van Douwe Frerichs)

Over de sluiting van de laatste 7 wedkantoren in 2018 hebben we een apart artikel opgenomen. Click hier

De uitslagen van alle klassieke en OB-koersen staan onderaan deze pagina: Click hier


Fokkersvereniging

In de Breeders Special 2019 stond het Jaarverslag 2018 van de Fokkersvereniging. Dit is ook te vinden op hun website (www.dutchtrotters.nl) en enkele belangrijke punten volgen hieronder:

Ook 2018 is een jaar van ups and downs geworden, min of meer een herhaling van het voorgaande jaar. Als belangrijkste “ups” zien we de sportieve successen in het buitenland en het stijgende aantal veulens in ons Stamboek, alhoewel dat nog steeds veel te laag is. Maar de toto-omzetten op de NL-koersen zijn helaas gedaald en de aangekondigde verkoop van Duindigt is ook in 2018 niet doorgegaan, waardoor de rentelasten van de NDR blijven stijgen. Voor de Fokkersvereniging en onze fokkers was 2018 vooral een memorabel jaar vanwege de instelling van fokpremies op de kortebaan en aankondiging van fokpremies voor buitenlands prijzengeld.

Gegarandeerde doteringen Klassiekers
Een mooi initiatief kwam van Peter Delis (Stal Payday), die een garantie gaf voor minimale doteringen in de tweejarigen-Klassiekers en de Sweepstakes. In de laatstgenoemde koers was dat € 5.000 aan de winnaar en het was bijzonder dat beide Sweepstakes door zijn paarden werden gewonnen. Ook de op zijn initiatief ingestelde nieuwe Derby der Tweejarigen werd gewonnen door één van zijn paarden. In deze koers was het totaal van de inleggelden hoger dan de minimaal vastgestelde dotering van € 16.500 (incl. fokpremie).

Website en Facebook
Er kwamen in dit jaar 11.890 bezoekers op onze website, gemiddeld 32 per dag en dat is ongeveer gelijk aan de voorgaande jaren. Belangrijk nieuws van onze website wordt ook via Facebook verspreid naar voornamelijk jonge vaste volgers en dat waren er 305 per eind 2018. Sommige hierop geplaatste foto’s zijn gedeeld en door meer dan 1.000 mensen bekeken.

Opmerkelijke gebeurtenissen
Sportieve hoogtepunten waren de overwinningen van Durk M Boko in de Gouden Zweep, van Tiger Danover in de GP der Lage Landen en van de uitstekende Goofy Greenwood in het Kampioenschap NL-paarden. En natuurlijk ook de Derby-zege van Ideaal van fokker Doeke Couperus. Teleurstellend was dat het Kampioenschap van Nederland opnieuw niet is doorgegaan wegens te weinig inschrijvingen. De wed-omzetten in Wolvega en in Alkmaar bleven op een mooi niveau, maar de totale toto-omzet op de NL-koersen daalde met 9 %. Verontrustend was ook de aangekondigde nieuwe wet op de kansspelen met een bronbelasting van 30%. Daar zal in 2019 duidelijkheid over komen.

Jaarlingenveiling
De enige Jaarlingveiling in 2018 was de International Yearling Sale georganiseerd op Victoria Park Wolvega. Andere organisaties zijn afgehaakt. De prijzen lagen lager dan in het voorgaande jaar, en wel tussen het minimum bedrag van € 1.500 en € 40.000. Dit laatste bedrag werd betaald door Leendert Gerrits voor de Duitse jaarlingmerrie Kyria Dragon, van Bird Parker uit een Viking Kronos-dochter. 20 van de 90 jaarlingen werden ingehouden.

Sport en Fokkerij
Het aantal geregistreerde NL-veulens aan het eind van 2018 bedroeg 151, een kleine stijging  t.o.v. 2017 (142) en 2016 (129). Oorzaken van de stijging zijn mogelijk de economische groei in ons land, de beloofde verkoop van Duindigt en de onzekere situatie van de drafsport in Duitsland. Bij de veulens van 2018 zijn er 12 met een Franse ras-erkenning, die dus een soort van dubbele nationaliteit hebben. In de voorgaande jaren waren dat er 7. Meer en meer worden Nederlandse fokproducten geëxporteerd of tijdelijk uitgevoerd en ook fokkers wijken uit naar buitenlandse stamboeken. In 2018 werd in Nederland € 2.386.171 aan prijzengeld uitgekeerd, ongeveer hetzelfde al in het jaar ervoor. Ook het aantal koersen bleef gelijk. De totale fokpremie bedroeg € 164.415, iets meer ten opzichte van 2017. De sport was opnieuw van hoog niveau.

Buitenlandse successen
Nederlandse trainers gingen massaal de grens over om te kunnen koersen en ze wonnen veel geld. Vier paarden wonnen in het buitenland meer dan een ton: Coktail Fortuna € 140.000, Diamond € 140.000, Generaal Bianco € 130.000 en Goofy Greenwood € 110.000. Ook de Merwestaal-stalgenoot van Generaal Bianco, Heart of Steel, was heel succesvol in Zweden met bijna € 74.000 en de in Nederland getrainde Gina Schermer haalde in Zweden ruim € 53.000 op.

Elite en Klassieke fokmerries
In het jaar 2018 kregen we er 3 Elitemerries bij, vooral als gevolg van de hoge winsommen, die in het buitenland door de producten werden verdiend.  Het gaat om Gala dei Bessi, Temple Boko en Sarah Alki.

Topfokkers
John Bootsman (Boko Stables Holland BV) heeft de kampioenstitel weer terugveroverd en Stal Schermer werd de nieuwe vice-kampioen. In de door NDR eerder gepubliceerde lijst ontbraken de fokpremies op de kortebaan. Die horen er wel bij en daarom hebben wij de lijst gecorrigeerd. Mevr. C. Krijnen ontving € 500 en klom van de 47e naar de 32e plaats. Albert Ebbinge ontving € 200 en ging van de 11e naar de 8e plaats.


Vaderpaarden

René Knipscheer besprak in de Breeders Special 2019 de vaderpaarden per NL-jaargang in 2018 als volgt:

2-jarigen
Muscle Mass zijn succes als vaderpaard in Amerika is ‘overgewaaid’ naar Nederland. Voor Nederlandse begrippen heeft hij hier veel nakomelingen. Drie van de vijf nakomelingen zijn als 2-jarige gestart en zij zijn gedrieën ook de meest winnende Nederlandse 2-jarigen in 2018.
Dochter Jewel Star is met € 17.425 de meest winnende door winst in Jonkerprijs en 2e in Derby der 2-jarigen en Breeders Crown. Kort daarna komt Joe Fanatic met € 14.000 aan verdiensten door ondermeer winst in de Derby der 2-jarigen en 2e plek in Jonkerprijs en Breeders Crown. Jonah Vredebest deed het voor haar vader eveneens knap met € 7.455 winsom door o.a. plaatsgelden in de klassiekers : 2e in Jofferprijs en 3e in Derby.
Explosive Matter dankt zijn 2e plek aan de snelle Jofferprijs winnares Jazzrhythm Flevo.

3-jarigen
Leidend vaderpaard Virgill Boko had 3 van de elf 3-jarigen in de baan waarvan er twee opvallend goed scoorden. Isabella JE € 38.525 won de Sweepstakes en Breeders Crown Merries en werd daarnaast 2e in de Derby en Fokkerstrofee Merries. Andere succesvolle dochter is Iris Baldwin € 10.900 met winst in de Merrie Derby en Fokkerstrofee Merries, en daarnaast 2e in de Breeders Crown Merries.Love You heeft in 2018 zijn 1e plek van vorig jaar dus moeten afstaan aan Virgill Boko maar ondanks slechts 1 nakomeling eindigt hij toch op de 2e plek dankzij de prestaties van Innovation Love. Deze ruin won in Nederland o.a. de klassiekers Criterium der 3-jarigen en Breeders Crown, en werd 2e in de Fokkerstrofee. Classic Photo heeft ook maar 1 nakomeling en eindigt als 3e dankzij de dadendrang van Sweepstakes winnaar Ilclassico Renka € 24.475, welke als 3e eindigde in de Derby. Make it Happen is vader van Derby winnaar Ideaal € 21.900 en stelde op deze wijze de 4e plek veilig.

4-jarigen
Bij de vierjarigen is vaderpaard Cantab Hall nipt winnaar geworden vanwege met name de Zweedse prestaties van zoon Heart of Steel € 80.569. In de laatste 5 maanden van 2018 won Heart in Zweden drie hoog gedoteerde koersen en ook enkele goed betaalde plaatsgelden. In eigen land was Highspeed Aresy € 9.425 ook goed op dreef met een 3e plek in de Derby der 4-jarigen en Breeders Crown Merries.
Een ander vaderpaard, dat een sterke indruk maakt, is Quick Wood. Maar liefst 9 van de 11 nakomelingen kwamen als 4-jarige in actie, waarvan er een viertal meer dan € 10.000 verdiende. Hillary Queen won maar liefst € 44.515 door o.a. een sterke 2e plek op Vincennes, winst in Denemarken en de Derby der 4-jarigen te Wolvega. Hunter Montana € 12.470, Hurricane € 11.675 en Hollywood Star € 11.060 presteerden allen constant en sterk op met name de drafbaan van Wolvega.
Ook Love You valt op door het hoge startpercentage en 2 van de 5 nakomelingen met aansprekende verdiensten. Allereerst Hambo Transs R € 29.950 die met een 2e en 3e plek in Frankrijk zijn hele winsom in 2018 bij elkaar draafde. En Hummer Scott met € 15.895 dankzij o.a. een 2e plek in Finale Sprint 4-jarigen en enkele sterke overwinningen in PMU koersen te Wolvega.   
Prodigious en Armbro Embellish staan beide hoog vanwege een enkele topper. Respectievelijk paard van het jaar Hugo Lobell € 44.437 (1e in Criterium, Derby en Breeders Crown) en Derby-winnaar Hooters USA € 28.651 (1e Finale Sprint 4-jarigen, 2e in Criterium en Breeders Crown).

Alle leeftijden
Generaal Bianco zorgt ervoor dat vader Ufo Kievitshof nu de 1e plek kan bezetten. De Generaal verdiende maar liefst € 131.009 in vrijwel allemaal succesvolle starts in Scandinavië en Frankrijk. Classic Photo had maar twee starters, echter vanwege de sterke prestaties van zoon Diamond in Frankrijk, verdiensten daar € 139.840, wordt plaats 2 bezet. Russel dankt zijn 3e plek aan met name Goofy Greenwood, die begin 2018 in 2 maanden maar liefst € 114.630 verdiende.

(einde overzicht Vaderpaarden)


Beelden van de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar

topper

Boven: Vlak na de finish in de Derby 2018:
Patrick de Haan denkt dat zijn Ideaal (nr. 3) heeft gewonnen.
Dicky Hof kijkt vertwijfeld opzij. Zijn Isabella JE is geklopt.

topper

Boven: Hugo Lobell en Rick Ebbinge worden gehuldigd na hun zege
in de 4-jarigen Derby. Trainer Jeroen Engwerda en eigenaar
Arie van Bellen delen in de eer.

GPdLL

Boven: De huldiging van Durk M Boko na zijn overwinning in de Gouden Zweep,
die hij het voorgaande jaar ook won. Hij wordt vastgehouden door Frans
van der Blonk en zijn oomzegger Thomas Bos. Rechts de eigenaren,
de gebroeders Van Dijk (Huug, die de ereprijs omhoog houdt en Flip),
naast Frans staat de loco-burgemeester van Wassenaar,
mevr. Inge Zweerts-de Jong, die de Zweep heeft uitgereikt.
Daarnaast de (schoon-)familie van Frans, de Geersen-tak.

GPdLL

Boven: Kamp. NL-paarden 2018: Goofy Greenwood, Hugo Langeweg jr.
en eigenaar Offenberg worden gehuldigd door baan-eigenaar
Casper Veldink.

Giganten

Boven: De Zweedse hengst Antonio Tabak heeft de Prijs der Giganten
2018 gewonnen en "heel" Europa keek mee via Equidia.


amatr

Boven: Hiltje Tjalsma is in Florence Europees Kampioene 2018
geworden en toont haar gouden medaille. De Finse Saara Shvoonen
(links) het zilver en de Noorse Anette Frones (rechts) het brons.
Voor een artikel over dit Europees Kampioenschap: Click hier

(de meeste foto's zijn gemaakt door Team Huybers, www.huybers.com)


Statistieken 2018
Voor de statistieken van trainers, pikeurs, fokkers, etc.:
Click hier


Fokkerij
In dit jaar werden de L-draverveulens geregistreerd en
voor de toppers en hun foto's, click hier (publicatie vanaf eind 2021)


Paard van het Jaar 2018:
*** Hugo Lobell (4 jar. Derby-winnaar)
***

Voor de Paarden van het Jaar in de verschillende categorieën:
Click hier


Koerswezen
Ontwikkeling van toto-omzetten en prijzengeld
Click hier


Submenu
Geschiedenis:

< Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Mensen

Diverse

Uitslagen bijzondere koersen in 2018winsomlijst NL-paarden in 2018Ga naar volgende periode

Ga terug naar de vorige periode

Ga naar de geschiedenis van de drafbanen

terug naar boven

terug naar Geschiedenis NDR


© Copyright Archief NDR