NDR

Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Discotheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Geschiedenis van de Ned. drafsport
Terugblik op het jaar 2015

Vorige
alfabet
Volgende


Deels overgenomen uit het Jaarverslag van de Fokkersvereninging:

2015 is een jaar van ups and downs geworden. Als belangrijkste “ups” zien we de aanzienlijke stijging van de wed-omzetten in Wolvega en ook de aangekondigde verkoop van Duindigt. Dramatisch is het steeds maar dalende aantal veulens in ons Stamboek. Door dit laatste is er onder de leden van de Fokkersvereniging zelfs een tweespalt gekomen over hoe het tij moet worden gekeerd. Het door de voorzitter geopperde Reddingsplan is een gruwel voor de ene fokker en een unieke mogelijkheid voor de andere.

Overleden
Voor zover ons bekend zijn in dit jaar overleden:
- oud-trainer/pikeur Manus de Visser overleed op 75-jarige leeftijd in de eerste maand van dit jaar. We kennen hem vooral als rijder van Ybe van Papenhoef (in de Derby en de Gouden Zweep).
- Jaap van der Veen, eig. van o.a Zur Beuckenswijk. Hij was 4 keer de fantastische bus-chauffeur bij de Normandië-reizen van de Fokkersvereniging.
- heel triest was het overlijden van Jan Nas in januari. Onbegrijpelijk. Dat heeft veel mensen aangegrepen. Voor een In Memoriam, click hier
- in febr. Leen van de Marel, de fokker van o.a. Arend
- in maart fokker Anton van Klaveren
- op de dag na de zege van Timoko in het Grand Criterium de Vitesse overleed mede-eigenaar Jan Offenberg, 58 jaar jong. Voor een In Memoriam, click hier
- Limburger Arthur Reintjens, vooral bekend als de eigenaar van Veric Brach. Voor een In Memoriam, click hier
- Jan Brouwers, de partner van Alie Luiten. Hij verongelukte bij de training van een paard.
- Bas van Duivenbode overleed in oktober 2015, hij was vooral bekend als bokser, maar is later in onze sport terecht gekomen als fokker-eigenaar. Felle anti-doping activist.
- Berend Koekoek, de fokker van de Wolfshorn-paarden
- John Wehnes, die we vooral kennen van de TV-schotels en zijn crack The Import Laren
- Sjon Stooper, de jongste broer van Piet Strooper. Sjon is over de 90 jaar geworden en woonde nog op de boerderij. Gelukkig zijn de door hem bewaarde ereprijzen en schilderijen aan het NDR-Museum geschonken.
- Hendrik Jonkman, paardenman in hart en nieren
- op 23 december overleed Jan Onrust, amateurrijder, Wereldkampioen 1980. Voor een In Memoriam, click hier
- in december overleed Wieger de Ruiter, de 'redder' van Duindigt? Wij hopen dat zijn laatste wens spoedig in vervulling gaat. Voor een In Memoriam, click hier

(hebben we iemand vergeten? Meld het ons svp)

Reddingsplan
De bedoeling van het door de Fokkers-voorzitter Hans Huiberts in het vakblad voorgestelde Reddingsplan is het aantal veulens per jaargang te vergroten en daarmee de inlegpotten voor de Klassiekers eveneens. Kort gezegd is het de bedoeling om hetzelfde te doen als de Fransen met hun TF’s. Buitenlandse veulens kunnen door een NL-fokker ook in een NL-Bijboek worden geregistreerd en krijgen dan alle voordelen van onze inlanders. Fokkers krijgen fokpremies in meer (2 of 3) landen en hun jaarlingen worden meer waard. Er zitten veel voordelen aan deze maatregel, maar een nadeel kan zijn dat ons eigen Stamboek wordt geminimaliseerd. Sommige fokkers tillen heel zwaar aan dat laatste, zo bleek tijdens de Jaarvergadering. Volgens de voorzitter gaan niet alleen de fokkers hierover, maar is het in het belang van alle deelnemers in onze sport en ook van de baanverenigingen, de wedders en liefhebbers. Daarom zou NDR een leidende rol in deze discussie moeten vervullen. Aan het einde van dit verslagjaar waren er nog geen besluiten genomen.

Opmerkelijke gebeurtenissen
Een sportief hoogtepunt was de GP de l’UET op 18 oktober in Wolvega, gewonnen door de 4-jarige Franse crack Bold Eagle. Fantastisch om zo’n paard in Nederland te zien lopen, met dank aan het Team Victoria Park. Het belangrijkste nieuws van dit jaar is de aanzienlijke stijging van de wed-omzetten in Wolvega veroorzaakt door het common-pool wedden bij de Franse PMU. Nederlandse wedders krijgen in de gaten dat daar leuk geld mee te verdienen is en de omzetten per koers zijn daardoor ongeveer verdrievoudigd. Aan het einde van het jaar overleed Wieger de Ruiter, maar vlak voordat de optie afliep, kwam het bericht dat zijn Kuynder BV Duindigt zou gaan kopen.

Jaarlingenveiling
Er werd in 2015 één Jaarlingveiling georganiseerd, en wel door de Stichting Unitrot. Dat gebeurde in het Fries paardencentrum in Drachten. De gemiddelde prijs van de verkochte paarden bedroeg € 4.300 en dat is het hoogste gemiddelde in 28 jaar tijd. De laagste prijs was € 1.100 en ook dat staat in positief contrast met de minimum prijzen van de afgelopen jaren. De duurste jaarling was de Franse Echo Renka en de duurste Nederlandse was de Love You-dochter Hannah Schermer (uit Borgia Boko) met 10.500 Euro. De in Nederland gefokte Duitse jaarlingen werden voornamelijk in Duitsland geveild.

Sport en Fokkerij
Het aantal geregistreerde veulens in 2015 bedroeg slechts 135 wat weer een forse daling betekende t.o.v. 2014 (151), 2013 (187), 2012 (260) en 2011 (290). Reden hiervoor was het gebrek aan vertrouwen in de toekomst, de onzekere situatie omtrent Duindigt en de betere situatie in Duitsland. Daar wil men voor een goed jaarling nog een mooie prijs betalen. Bij de veulens van 2015 zitten er 8 met een Franse ras-erkenning, die dus een soort van dubbele nationaliteit hebben. Meer en meer worden Nederlandse fokproducten geëxporteerd of tijdelijk uitgevoerd en ook fokkers wijken uit naar buitenlandse stamboeken. In 2015 werd in Nederland € 2.927.000 aan prijzengeld uitgekeerd, maar als we de dotering van de GP de l’UET (€ 350.000) eraf trekken, komen we op nagenoeg hetzelfde bedrag uit als het jaar ervoor. Wel zijn er minder koersen geweest, dus is het gemiddelde per koers is weer iets hoger geworden. De totale fokpremie bedroeg € 198.184, een verlaging van 3,2 % ten opzicht van 2014. De sport was opnieuw van hoog niveau. De uitslagen van de bijzondere koersen in 2015 staan in onderstaande tabel.

Buitenlandse successen
Er werden ook in 2015 door Nederlandse paarden, pikeurs, trainers, eigenaren en fokkers veel buitenlandse successen behaald, teveel om op te noemen. Wat zou de Duitse drafsport zijn zonder Nederlandse inbreng? We willen wel enkele paarden noemen vanwege hun bijzondere prestaties. Derby-winnaar Amour d’Occagnes beëindigde in 2015 zijn carrière met een (vooral Franse) winsom van € 639.000 en is daarmee verreweg onze meest winnende inlander ooit geworden. Andere mooie successen werden behaald door Berry’s Boy, Crazy Lover, Barack Flevo, Diamond en Condor Motion. Iedereen genoot natuurlijk ook mee van de grote successen van twee buitenlands gefokte paarden in Nederlands bezit: Timoko en Robert Bi. Onze sport en fokkerij wordt steeds internationaler en dat geeft ons vertrouwen.


Vaderpaarden

René Knipscheer besprak in de Breeders Special 2016 de vaderpaarden per NL-jaargang in 2015 als volgt:

2-jarigen
Angus Hall-zoon Eilean Donon voert de lijst bij de 2-jarigen aan. Van zijn 10 nakomelingen is er één als tweeharige gestart. Zijn zoon Galvani Boko verdiende in 6 starts een totaalbedrag van € 17.290. Galvani Boko won twee koersen (Duindigt Tweejarigen Stakes en Productendraverij G) en werd tweede in de Breeders Crown G in 1.14.0.
Voor de 2e plek van nieuwkomer vaderpaard The Best Madrik (Coktail Jet-zoon) is ook een Boko-draver verantwoordelijk, het is de Nederlandse TF merrie D’Annette Boko. Zij won een koers te Enghien in 1.17.8 en deze winst leverde direct € 14.400 aan verdiensten op.
Ook vaderpaard So Lovely Girl heeft zijn klassering maar aan één paard en één Boko te danken. Governess Boko verdiende in 8 starts totaal € 9.155 dankzij diverse hoge klasseringen in Klassiekers en Stakes koersen.
Vaderpaard Ufo Kievitshof viel op als vader van de snelste Nederlandse 2-jarige aller tijden, zijn zoon Generaal Bianco won de Breeders Crown G te Wolvega in een recordtijd van 1.14.0a/1.609m. In dezelfde koers liep Gwendolyn Flevo (Passing Renka - Tennessee River) als 4e aankomende een record als snelste Nederlandse 2-jarige merrie in 1.14.4a.
Door de kleine jaargangen van de meeste vaderpaarden wordt het steeds lastiger om te bepalen welke hengsten wel of niet goed vererven. Daarbij komt dat ook heel belangrijk is wat voor kwaliteit aan fokmerries de dekhengst aangeboden krijgt.

3-jarigen
Virgill Boko heeft bij de driejarigen de 1e plaats vast kunnen houden, zijn belangrijkste groot verdieners waren Fame en Faith Boko, deze merries verdienden elk ruim zestien duizend euro aan prijzengeld in 2015. Laatstgenoemde won de Breeders Crown en Fokkers Trofee voor merries.
Russel November had maar twee starters maar hierbij wel Facebook, winnaar van de Sweepstakes, Grote Unitrot Prijs en Fokkerstrofee F. Daarnaast twee aankomende in de Derby. Facebook verdiende in 2015 maar liefst € 40.900. Een fractie meer verdiende Fidelity Rhythm, met een jaarverdienste van € 41.310 zorgde de Derby winnares dat haar vader Explosive Matter de derde plek bezet. Zijn andere product is Faye Bros, die is geëxporteerd naar Zweden en daar al ca. € 21.000 heeft verdiend. Met haar erbij zou Explosive Matter dik op de eerste plaats bij de 3-jarigen zijn gekomen, maar we kijken in deze overzichten alleen naar de NDR-gegevens. Ook voor de andere vaderpaarden zijn de exports niet meegeteld.
Op enige afstand bezet good old Muscles Yankee de vierde plek waarbij hij opvalt met een hoog startpercentage van 80%. Vier van de vijf nakomelingen kwamen aan de start waarvan er drie ook een koers wonnen.

4-jarigen
Mede door zijn grote jaargang heeft Virgill Boko (45 nakomelingen) de Franse tophengst Love You (3 nakomelingen) van zijn troon gestoten bij de vierjarigen. Daarbij komt dat Virgill Boko middels zoon Exceptional Boko ook de meest verdiende vierjarige in Nederland had. Exceptional Boko won in 2015 een totaalbedrag van € 30.765 met o.a. winst in het Sprintkampioenschap en de Breerders Crown.
Orlando Vici dankt zijn 2e plek met name aan Early Stardust, deze dochter won zowel de Derby der Vierjarigen (finale) alsook de Breeders Crown E (merries).
Love You bezet ondanks maar drie nakomelingen (100% gestart) toch nog de 3e plek dankzij met name de verdiensten van Eusebio Transs R € 16.258 en Excellent Love € 14.350. Ufo Kievitshof had in deze jaargang maar één nakomeling, zijn zoon Europoort Pride was van zijn jaargang de derde grootverdiener met € 22.869 en is zodoende verantwoordelijk voor toch nog hoge rankschikking van Ufo.
 
Alle leeftijden
Het wordt eentonig maar Love You is wederom Nederlands kampioen vaderpaarden alle leeftijden geworden. Naast enkele eerdere genoemde succesvolle nakomelingen willen wij hier een aantal oudere dravers van hem noemen die afgelopen jaar ook meer dan tienduizend euro verdienden, dit zijn Zorba Oldeson € 27.141, Coktail Fortuna € 17.000 (begin 2015, daarna geëxporteerd), Best Well € 16.077, Your Love Lois € 14.260, Ballentine V € 12.775 en Cumlaude Newport € 11.098.
Virgill Boko heeft zijn 2e plek van vorig jaar overtuigend kunnen behouden. Zijn grootverdieners zijn al benoemd bij de toelichting van de 3- en 4-jarigen. Offshore Dream blijft ook bovenin meedoen, in 2015 o.a. dankzij Caen Oldeson € 36.350, Barack Flevo € 33.540 en Easytowin € 12.695.
Verder is het moeilijk om uit deze rangschikking veel conclusies te trekken. Van vele hengsten zoals bijvoorbeeld Incredible Crafts en Castleton Bass zijn de meeste nakomelingen nog wel startgerechtigd maar vanwege de oudere leeftijd neemt het merendeel al niet meer deel aan de koersen.
Als men de gemiddelde verdiensten per start bekijkt voor vaderpaarden met meer dan 20 starters in 2015 dan gaat Ufo Kievitshof aan de leiding met een gemiddelde van ruim € 750 per start gevolgd door Love You en Orlando Vici met respectievelijk € 560 en € 530 aan verdiensten per start.


(einde overzicht Vaderpaarden)

topper

Boven: Fidelity Rhythm (nr.2 met John de Leeuw) triomfeert in de Derby
van 2015, voor Facebook (nr.12). Op de achtergrond loopt
Florida Transs R (nr.4 die 5e gaat worden).


import

Boven: Kampioenschap van Nederland 2015:
Tegen de eindsprint van de half-Franse, Duits gefokte merrie Zenyatta
(vader Look de Star) heeft niemand een antwoord en
zij wint de koers met voorsprong,
voor de trouwe Zorba Oldeson (rechts niet in beeld), Quairos Jiel (ook
niet in beeld), Armando Kievitshof (nr. 4 met Hennie Grift sr),
Davy Boko (midden op de foto) en Staro Foot Loose (links).

GPdLL

Boven: Caen Oldeson en John de Leeuw gaan naar een prachtige triomf
in de GPLL 2015. Met nr. 11 wordt Lobell Countess (H.Langeweg jr.)
vierde. De tweede en derde geplaatste Zorro Photo en Zorba Oldeson
zijn links niet in beeld.

(de meeste foto's zijn gemaakt door Wim Huybers, www.huybers.com)



Statistieken 2015
Voor de statistieken van trainers, pikeurs, fokkers, etc.:
Click hier


Fokkerij
In dit jaar werden de I-draverveulens geregistreerd en
voor de toppers en hun foto's, click hier


Paard van het Jaar 2015:
*** ROBERT BI
***

Voor de Paarden van het Jaar in de verschillende categorieën:
Click hier


Koerswezen
Ontwikkeling van toto-omzetten en prijzengeld
Click hier



(de meeste foto's zijn gemaakt door Wim Huybers, www.huybers.com)


Submenu
Geschiedenis:

< Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Mensen

Diverse

Uitslagen bijzondere koersen in 2015


Ga naar volgende periode

Ga terug naar de vorige periode

Ga naar de geschiedenis van de drafbanen

terug naar boven

terug naar Geschiedenis NDR


© Copyright Archief NDR