NDR

Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Discotheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Geschiedenis van de Ned. drafsport
Terugblik op het jaar 2010

Vorige
alfabet
Volgende


Deels overgenomen uit het Jaarverslag van de Fokkersvereninging:

Wederopbouw?
Hopelijk wordt het jaar 2010 in de toekomst gezien als het beginjaar van de wederopstanding van de draf- en rensportsector. De accomodatie van Alkmaar is prachtig gerenoveerd en Drafcentrum Wolvega is omgetoverd tot een schitterend Victoria Park. Aan het einde van het jaar werd proefgedraaid voor de Franse meetings in Wolvega. Nu Duindigt nog.........

Overleden
Voor zover ons bekend zijn in dit jaar overleden:
- Henk Schavemaker, eigenaar en fokker, voor zijn In Memoriam, click hier
- Gerard Hoogduin, eigenaar en fokker van de Ossewaard-paarden
- Rob Mekkes, fokker van o.a. Utwo Honey
- Frans van de Sande, van de Schuylenburg-paarden en Yke Sandesman
- Tjitse Smeding, trainer/pikeur, maar ook fokker, voor zijn In Memoriam, click hier
- dhr. Kesbeke uit Amsterdam, bekend van Swiebertje Kes en de Amsterdamse zilveruitjes
- Henk Geels, PR-manager van Alkmaar en eigenaar-fokker, van o.a. Polaris. voor zijn In Memoriam, click hier
- Harrie Westerhuis, eigenaar van o.a. Rhythm and Speed. Ook fokker.
- Piet Vos, de vader van Marian Vos
- Appie Hof, oud-pikeur, zoon van Jaap, voor zijn In Memoriam, click hier
- Willem Aafjes, eigenaar-trainer
- Op 13 juli 2010 overleed ir. Durk Minkema. Hij vervulde diverse bestuuursfuncties, was 14 bestuurslid van de Fokkersvereniging, waarvan 10 jaar voorzitter. Minkema was vooral een begenadigd en bevlogen schrijver op het gebied van de draverfokkerij en de geschiedenis van onze sport. Met de boeken "Dravend door de tijd" en "Draf- en renbanen in Nederland" heeft hij een belangrijk stuk historie vastgelegd. De lezers van het weekblad "draf&rensport" hebben hem vooral gewaardeerd vanwege zijn vele interessante artikelen op fokkerijgebied, de zogenaamde Fokkersogen. Voor zijn In Memoriam, click hier

(hebben we iemand vergeten? Meld het ons svp)

Organisatie
Bestuurlijk is het nog steeds een rommeltje binnen de Vereniging NDR, waarbij vooral de beoogde verkoop van Duindigt voor verdeeldheid binnen de (regio-) besturen van de Vereniging NDR een grote rol speelt.
De slechte financiële situatie van de NDR is af te lezen aan de doteringen van de kampioenschappen: de 1e prijs in het Kamp. van Nederland bedroeg slechts € 1.500, zie verder onderaan deze pagina voor prijzen in de andere klassiekers.

Sport
In 2010 werd in Nederland 2.026.483 Euro aan prijzengeld uitgekeerd tegen 2.065.000 in 2009. Het aantal koersen bedroeg 809 in 86 meetings, een verlaging met 32 meetings t.o.v. 2009, een gevolg van verbouwingen en annuleringen. De totale fokpremie bedroeg 202.323 Euro (213.139 in 2009).
De sport was opnieuw van hoog niveau.
De Jofferprijs 2010 werd gewonnen door de Castleton Bass-dochter Balance Fanatic (fokker R. Redder), de Jonkerprijs door Sundown Yankee-zoon Balzan le Blanc (fokker Dolf Rieken) en de Productendraverij door de Daguet Rapide-dochter Bahama Boko.
De Sweepstakes Hengsten werd gewonnen door Adonis Boko (fokkers Boko/Iwema), terwijl Ariane Beemd (fokker J. van Veggel) de Merrie-afdeling won. Amour d'Occagnes (v. Diamant Gédé, fokker P. Joyeux) toonde zich vervolgens oppermachtig in de Derby met Andre W als sterke tweede. De Merrie-Derby werd gewonnen door Angel Rose (fokkers A. Mollema en J. Brockhoff). De Fokkers Trofee werd oppermachtig gewonnen door Andre W (fokkers P. en A. de Wit) voor Amour de la Rue en Aida Boko. De Merrie afdeling was voor Ariane Beemd.
De Finale van het Kampioenschap der Vierjarigen werd afgetekend gewonnen door Zander (fokkers P. en A. de Wit), voor Zorba Oldeson en Zidane.
De Breeders Crowns hadden de volgende winnaars:
B open: Bambi Boko (fokker Boko Stables)
B merries: Broadwaytranss R (K. Redder)
A open: Andre W (fokkers P. en A. de Wit)
A merries: Ariane Beemd (J. van Veggel)
Z open: Zander (fokkers P. en A. de Wit)
Z merries: Zulaika River (A. van Schie)
V-W-Y open: Yesterday (J. Metzlar)
V-W-Y merries: Whiz Past (S. Yntema)
De fokkers van de prijswinnaars in de Breeders Crown B, A, Z en Y kregen 15 % fokpremie. Vanwege een gering aantal inschrijvingen is het H. van Wickevoort Crommelin Memoriaal in 2010 geannuleerd.
Bij de oudere paarden won onze beste inlander Venividivici Joe (fokker N. Barnhoorn) de Gouden Zweep en de Grote Prijs der Lage landen. De Duits gefokte Wyard Beuckenswyk werd algemeen Kampioen van Nederland en de sterke merrie Wanda W (fokker R. Werners) Kampioen der Nederlandse Paarden. Voor de volledige uitslagen, zie onderaan.

Er werden ook in 2010 door Nederlandse pikeurs, trainers, eigenaren en fokkers veel buitenlandse successen behaald, teveel om op te noemen. We willen wel twee paarden en hun fokkers noemen vanwege hun bijzondere prestaties: de op Vincennes zeer succesvolle Wellington van fokker/eigenaar J. van der Veen en de winnaar van de Grosser Preis von Deutschland, Zorba Oldeson van eigenaar Merwestaal en fokker Hendrik Dragt. Onze sport en fokkerij wordt steeds internationaler en dat is maar goed ook.

Fokkerij
45 fokkers ontvingen in 2010 meer dan 1.000 Euro aan fokpremies (53 in 2009, 63 in 2008). John Bootsman spande met zijn Boko Stables Holland BV voor de veertiende maal de kroon als kampioenfokker. Vlak achter hem eindigden vader Piet en zoon Ton de Wit, dankzij hun successen met twee producten van hun fokmerrie Norma: Zander en Andre W. Op grote afstand en dicht bij elkaar volgden de heren Aad van Schie (River) en de Fransman Pierre Joyeux, fokker van Derbywinnaar Amour d'Occagnes. Daaronder de succesvolle fokkers Jan van Veggel en Hendik Dragt, gevolgd door Jan-Ede Kuipers (Toscana), Jan Andreae en Klaas Redder. Titia en Sijb Iwema zijn blijkbaar niet in gemeenschap van goederen getrouwd, anders hadden ze als echtpaar op de vijfde plaats gestaan. Zij fokken voor een deel samen met Boko-Stables Holland B.V. Jan van Marion, Piet van der Oord en de familie Gerrits haalden ook meer dan € 2.000 aan fokpremies op.

Er werden drie Jaarlingveilingen georganiseerd door Two Companions (Bootsman-Mollema) en Stg. Unitrot (2 sessies). De resultaten vielen over het algemeen niet tegen. Het gemiddelde prijsniveau was iets lager dan in het voorgaande jaar, maar voor een uitstekend jaarling wordt nog steeds een goede prijs betaald.


Vaderpaarden

René Knipscheer besprak in de Breeders Special 2011 de vaderpaarden per NL-jaargang in 2010 als volgt:

2-jarigen
Bij de tweejarigen is ook in 2010 het kampioen-vaderpaard bepaald door de beste 2-jarige van de jaargang. Breeders Crown-winnares Bambi Boko was veruit de meeste verdiende Nederlandse tweejarige met totaal € 32.500 aan verdiensten. Bambi won zowel in Nederland als Duitsland enkele goed gedoteerde koersen en maakte zo goede reclame voor haar vader Eilean Donon.
Love You staat wederom op de 2e plek vanwege met name de prestaties van de snelle Bonita € 9.695 en Basil Elegance € 5.900. De vroegrijpe en talentvolle merries Bahama Boko € 14.480 en Balance Fanantic € 14.260 zorgden ervoor dat hun vaders, respectievelijk Daguet Rapide en Castleton Bass, in 2010 de top 5 bemannen. Boye Summerland scoorde voor zijn vader Orlando Vici voornamelijk in Duitsland en verdiende totaal € 10.335. Hierdoor neemt Orlando de 4e plek in. Sundown Yankee had maar één starter met Balzan le Blanc maar deze draafde maar liefst € 11.700 bijeen en won de Jonkerprijs en dit is de reden van de knappe 6e plek. Opvallend is het feit dat in 2010 in de top-10 drie Franse vaderpaarden zijn gerangschikt, in 2009 waren dit er nog vijf.

3-jarigen
De Coktail Jet-zoon Love You is in 2010 overtuigend kampioen-vaderpaard bij de Nederlandse driejarigen geworden. In 2008 nam Love You met erg kleine jaargangen de 10e plek in en in 2009 de 5e plek. Dus deze 1e plek met een groter aantal nakomelingen in 2010 is daarom geen echte verrassing. De cracks Andre W en Agrippa Boko zijn met respectievelijk € 64.775 en € 16.575 de belangrijkste geldverdieners voor hun vader. De belangrijkste prestaties van Andre W zijn de winst in de Fokkers Trofee en Breeders Crown en de tweede plaats in de Derby. Diamant Gede, de vader van de Derby-winnaar Amour d’Occagnes € 57.205, is met zijn enige Nederlandse nakomeling als 2e geëindigd. Veelal is de vader van de Derby-winnaar in ons land ook kampioen vaderpaard maar deze keer is dit dus niet gelukt.
De 3e plek wordt ingenomen door SJ’s Photo die met Awtuckee River € 21.350, Anaconda € 14.815 en Alamo Boko € 10.538 over de breedte erg goed scoorde. De 4e plek wordt ingenomen door titelverdediger Passing Renka, voornamelijk vanwege de prestaties van Ariane Beemd € 36.560 met winst in onder andere de Sweepstakes, Fokkerstrofee en Breeders Crown Merries.
Op de 5e plek staat Mondo Joe ondanks dat maar 2 van zijn 7 nakomelingen aan de start kwamen. Dit is te danken aan de prestaties en verdiensten van Alou van Camstra € 30.755. Open the Sky presteerde met een kleine jaargang ook opvallend goed, Angel Rose € 17.335 was de blikvanger vanwege winst in de Merrie-Derby.

4-jarigen
Love You is overtuigend kampioen bij de vierjarigen geworden, dit heeft hij aan de sterke prestaties van Zorba Oldeson te danken. Zorba won het afgelopen jaar maar liefst € 95.425 met onder andere winst in de Grote Prijs van Duitsland. Daarnaast verdienden Zarina Cunera en Zizou beide ook ruim tienduizend euro.
Castleton Bass heeft zijn 2e plek te danken aan de prestaties van Zander € 47.125 winnaar van de Breeder Crown Z, Finale Vierjarigen Sprintkampioenschap en Vierjarigen Kampioenschap (Zorba Oldeson eindigde als 2e). De live-dekhengsten van Flevofarm, Passing Renka en Incredible Crafts, bezetten respectievelijk de 3e en 4e plek dankzij de goede prestaties in de breedte.

Alle leeftijden
Love You is in 2010 in Nederland natuurlijk ook kampioen vaderpaard alle leeftijden geworden dankzij de vele goed presterende nakomelingen in alle jaargangen. Oud-kampioen vaderpaard Incredible Crafts bezet ook in 2010 de 2e plek met als blikvanger Zulaika River. Deze grote snelle merrie draafde afgelopen jaar € 19.220 bijeen.
Alle Nederlandse nakomelingen van Castleton Bass (85), Frisky Frazer (35) en Passing Renka (41) draafden in 2010 circa honderdduizend euro bijeen en bezetten daarom respectievelijk de 3e, 4e en 5e plek. Nog vermeldenswaardig is het feit dat Frisky Frazer zijn 4e plek voornamelijk te danken heeft aan één draver, Wellington, die totaal in binnen- en buitenland € 92.000 verdiende  Opvallend is de prestatie van Viking Kronos, de kampioen van Zweden, die met maar één koerspaard de 6e plek bezet, dankzij Yason Boko € 80.642.

(einde overzicht Vaderpaarden)

Boven: Amour d' Occagnes en Christophe Martens
winnen met grote voorsprong de Derby van 2010.
(foto Nakoersen)

Voor een levensbeschrijving over en veel foto's van Amour d' Occagnes:
Click hier

GoudenZweep

Boven: Een spannende finish in de draverij om de Gouden Zweep.
Yos JE (rechts) gaat binnendoor bij de koploper en
pikeur Eelke Kruis stuurt daarbij met zijn wiel
over het gras. Dat is verboden ("buiten de baan geweest").
Jos JE komt als eerste over de finish, maar wordt
uitgeschakeld, waardoor Venividivici Joe (midden)
tot winnaar wordt uitgeroepen.

topper

Boven: Kamp. Ned. Paarden 2010:
Wanda W (rechts met J. Westenbrink) pakt de titel, ondanks
de felle slotaanval van Uriah Boko met John de Leeuw.

import

Boven: Kampioenschap van Nederland 2010:
Wyard Beuckenswijk (rechts met Jos van Koolwijk) zegeviert verrassend.
Year of Transs R wordt 2e en Un Gamin Impulse (links) 4e.

GPdLL

Boven: De huldiging van de GP der Lage Landen-winnaars 2011:
Bij Venividivici Joe staan de eigenaren,
verzameld onder de naam "Vrienden van het Paard"
uit Noordwijk, trots naast hun winnaar.

Voor een levensbeschrijving over en veel foto's van Venividivici Joe:
Click hier

Giganten

Boven: Prijs der Giganten 2010: Norginio (N. d'Haenens) is niet te stoppen
en wint afgetekend. Wellington (links) zakt weg naar de 5e plaats.


(de meeste foto's zijn gemaakt door Wim Huybers, www.huybers.com)


Statistieken 2010
Voor de statistieken van trainers, pikeurs, fokkers, etc.:
Click hier


Fokkerij
Het aantal geregistreerde veulens in 2010 bedroeg slechts 334, wat een forse daling betekende t.o.v. 2009 (381) en 2008 (560). Reden hiervoor was de aanhoudende malaise in onze sport en de verbeterde situatie in Duitsland. Meer en meer worden Nederlandse fokproducten geëxporteerd of tijdelijk uitgevoerd en ook fokkers wijken uit naar buitenlandse stamboeken. In dit jaar werden de D-draverveulens geregistreerd en voor de toppers en hun foto's, click hier


Paard van het Jaar 2010:
*** Andre W (3 jaar)
***

Voor de Paarden van het Jaar in de verschillende categorieŽn:
Click hier


Koerswezen
Ontwikkeling van toto-omzetten en prijzengeld
Click hier


Submenu
Geschiedenis:

< Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Mensen

Diverse

Uitslagen bijzondere koersen in 2010Ga naar volgende periode

Ga terug naar de vorige periode

Ga naar de geschiedenis van de drafbanen

terug naar boven

terug naar Geschiedenis NDR


© Copyright Archief NDR