NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Piet Solleveld
(1952 - 2022)Boven: Piet Solleveld uit Maaseik


Onderstaand In Memoriam / artikel is met toestemming overgenomen
uit het weekblad Draf&Rensport nr.38 van 21-09-20228
Auteur: Hans Sinnige

Titel: 'Altijd zuinig op zijn paarden'

Eind vorige week werk bekend dat Piet Solleveld is overleden. Hij werd 70 jaar oud en was decennia lang actief in de sport als eigenaar en amateurrijder. Piet won zo'n 150 koersen in binnen- en buitenland. In het jaar 2000 werd hij kampioen bij de amateurs, wat resulteerde in een optreden tijdens het EK een jaar later in BelgiŽ.

Piet had toen hij in de sport kwam zijn paarden in training bij Piet Zandt. Daar waren goede paarden bij als Star Laguna, Ebony Prince en Youri Prince. Die laatste twee kwamen later, met ook de andere paarden van Piet, op stal bij Simon Woudstra toen Piet Zandt verhuisde naar Frankrijk. "Opvallend was dat Piet in die tijd veel schimmels had, goede paarden. Hij heeft eigenlijk altijd goede paarden in zijn bezit gehad. Edward H verdiende voor hem 70.000 gulden, bijna al dat geld heeft hij zelf met hem verdiend in de amateurkoersen. In 2000, zijn kampioensjaar, won hij 22 koersen. Kanjer Boszorg en de toen heel goede Micky Jeanet droegen daar vooral aan bij. Ian Zorgwijk, die hij aanvankelijk samen had met Henk Schavemaker (net als Piet met een eigen Transportbedrijf) en later alleen, heeft het voor hem ook super gedaan. Die trainde hij thuis, hij ging enkele dagen in de week naar het strand. Dat deed Piet graag: een paard, zeker als hij net in topvorm was en won, even zes weken naar huis halen. Hij was heel zuinig op ze, hij wilde lang plezier van ze hebben. En zeker in die tijd reed hij ze graag zelf in de koers", zegt Simon, die op een gegeven moment een aanbod kreeg om in Duitsland aan de slag te gaan en om die reden zijn stal in Nederland opdoekte. "Maar ook toen bleef Piet mij steunen, hij gaf me ondermeer All the Way mee die rechtsom een serie koersen won. Maar ik kon ze niet allemaal meenemen, vandaar dat hij een deel van zijn paarden bij Jeroen Engwerda neerzette. Dat was toen een opkomende trainer en die samenwerking is daarna zeer succesvol voortgezet. De laatste jaren ging Piet met de paarden op de Franse toer en ook dat ging heel goed. Piet vond de uitjes leuk, zeker toen hij zelf minder reed."

De mensen die Piet goed hebben gekend weten dat hij een gedreven maar sportieve deelnemer was die bovendien oog had voor de mensen om hem heen. Ook al trainde bijvoorbeeld Simon Woudstra geen paarden meer voor hem, toch slond hij erop dat Simon onlangs een aantal nieuwe pakken in de Solleveld kleuren bestelde.

Dat Piet ons zo vroeg ontvallen is komt als een schok. Hij was nog in de bloei van zijn leven toen hij eerder dit jaar tijdens een fietstocht ten val kwam en als gevolg daarvan in coma raakte. Na drie weken kwam hij daar weliswaar uit, maar uitzicht op kwaliteit van leven was er niet meer. Zijn vrouw Sil haalde hem naar huis en daar is Piet vorige week overleden. We wensen Sil, hun dochters en de andere familieleden en vrienden veel sterkte met hun verlies.


topper

Boven: Ian Zorgwijk won als driejarige o.a. het Van Wickevoort
Crommelin Memoriaal, het Kampioenschap der 3-jarigen,
het Kampioenschap der Vierjarigen, etc.
Vlak voor de Derby werd hij voor veel geld gekocht door
Henk Schavemaker en Piet Solleveld. In de Derby eindigde
hij ongeplaatst. Uiteindelijk verdiende
hij het mooie bedrag van f 245.356.

Boven: Kanjer Boszorg met Piet Solleveld zegeviert in de interland
Nederland-Oostenrijk voor Amateurs in 2000,
voor Mount Enzelens.


Boven: Piet Solleveld in zijn eigen kleuren.

Boven: Piet Solleveld met zijn vrouw Silvia en kleindochter.  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

< Mensen

Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Diverse