NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Aize Soeten
(1956 - 2023)

Boven: De 40-jarige Aize Soeten in 1996.


Hoofdredacteur Hans Sinnige van het weekblad Draf&Rensport
herdacht Aize Soeten in twee columns, die we beide mochten overnemen.
Ze stonden in de nrs. 47 en 48 van 22 en 29 november 2023.

Titel Column 1: Niet bang voor de dood

Enkele maanden geleden zocht Tom Kooyman contact met mij, hij was op zoek naar een foto van zijn goede vriend Aize Soeten. Toen ik vroeg waarvoor hij die nodig had antwoordde Tom: voor de rouwkaart. Aize was toen nog niet overleden, maar hij was wel al opgegeven. Nadat hij in maart ten val kwam en na onderzoek bleek dat hij twee abcessen in het hoofd had werd hij bestraald, maar dat had geen effect. De dokter gaf hem nog twee, maximaal drie maanden. "Maar Aize was taai, hij heeft het nog lang volgehouden", meldde Eelke Kruis, die hem tot voor kort elke zondag bezocht. "Dan aten we samen, maar de laatste weken ging dat niet meer. Maandagochtend is hij overleden."

Aize was in alle opzichten een bijzondere man. Hij zag eruit als de `look a like' van Frank Zappa. De kapper heeft nooit iets aan hem verdiend. Hij was zijn hele leven lang leraar en stond jarenlang voor de klas. De meeste docenten geven maximaal twee of drie verschillende vakken, Aize mocht 15 (!) vakken doceren. "Hij gaf les in Drachten aan een school met 1.000 leerlingen. Die waren gek op hem. De beste klik had hij met de moeilijke karakters in de klas. Toen hij met pensioen mocht vroegen ze hem om te blijven en dat deed hij, tot een jaar geleden. Toen stopte hij en wilde hij al zijn tijd en energie gaan steken in de dravers. Hij deed dat op de oude boerderij van zijn vader, waar hij ook een klein trainingsbaantje aanlegde. Voor mijn gevoel een te klein baantje, maar daar wilde hij niets van horen. Hij geloofde in intervaltraining en dan heb je volgens hem geen grote baan nodig", aldus Eelke, die bij het vertellen over vroeger zichtbaar emotioneel wordt.
"Aize rolde via de Friese paarden, die hij als student beleerde en verkocht, in de dravers. Hij was gek van de sport. Niet alleen de drafsport, ook het schaatsen. Trainingsschema's van Jillert Anema probeerde hij samen met Tjitse Smeding om te zetten naar die voor dravers. Ze namen zo een grote voorsprong op andere trainers. Aize heeft een groot aandeel gehad in het succes van Action Skoatter. Hij was altijd bezig met voeding en ontwikkelde de 'Action Brok', waar alles in zat wat volgens hem nodig was voor de topsport."

Omdat Aize wilde weten welk effect bepaalde voedingssupplementen op een paard konden hebben probeerde hij ze eerst op zichzelf. Dat leidde ertoe dat hij een tijd lang creatine in zijn koffie deed. Omdat hij de hele dag koffie dronk, wel 30 koppen op een dag, ging dat bijna mis. Hij liet zijn bloed regelmatig onderzoeken en toen de arts aangaf dat hij zichzelf aan het vergiftigen was nam hij toch maar wat gas terug. Wie de erelijst van de klassiekers doorkijkt komt Aize eenmaal tegen als trainer en eigenaar van een winnaar. Lord Lucky won voor hem met Tom Kooyman de Productendraverij. De foto van de huldiging, met naast Aize een even trotse Tjitse Smeding, staat hieronder. Aize had meer successen in de sport, ook met de dravers van Gerard Jetten. Maar soms liep het ook weleens niet zoals hij had gehoopt of verwacht. "Hij had Hendrik BS in de tijd dat ik Gazeau Skoatter had. Die werkten we tegen elkaar en Aize vroeg toen wie ik dacht dat van de twee de beste draver zou worden. Dat was voor mij wel duidelijk, maar ik zei maar niets. Toen Hendrik na drie jaar nog steeds niet in de baan was en ik zei dat hij daarmee misschien beter kon stoppen, ging hij naar huis. Hij is daarna tien jaar niet meer hier geweest. Gelukkig is dat later weer goed gekomen".

Een dag voor zijn overlijden was Eelke nog bij Aize, die toen amper nog kon praten. Op de vraag of hij bang was voor de dood kon hij nog wel antwoorden. Amper verstaanbaar zei hij: "ik geloof niet dat er een hel bestaat dus nee, ik ben niet bang."
Aize is 67 jaar geworden en als alles zo was gegaan als hij zelf wilde dan was hij in alle stilte begraven. Maar hij schikte zich in de wens van zijn vrouw en wordt nu, op verzoek van de familie, in kleine kring begraven naast zijn ouders in Wolvega.

Aize Soeten en zijn paarden

Action

Boven: Uit een artikel van Jacob Melissen, die ook de foto's maakte:
Het team rond Action Skoatter: staand v.l.n.r. voedingsdeskundige Aize Soeten, mede-eigenaar Evert Gaastra, Action Skoatter, haar trainer-pikeur Appie Bosscha, mede-eigenaar Eelke Kruis en gehurkt vaste verzorgster Bianca Hulleman (oftewel "chef liefdevolle verzorging" zoals Melissen haar noemde.)

topper

Boven: Lord Lucky (T. Kooyman) behaalde de winst in
de Productendraverij 1996, de Sweepstakes Trial 1997, het
Kamp. der 4-j. van Wolvega en Wolvega's Zomerstakes 1998.


topper

Boven: Lord Lucky wint de Producten draverij en
Tom Kooyman zwaait naar de aanhang op de tribune.

topper

Boven: Dit is de aanhang van Lord Lucky na de Producten-draverij.
Eigenaar Aize Soeten heeft zijn arm om zijn vriend en trainer
Tjitse Smeding geslagen. Fokker J. Atsma staat rechts van zijn
fokproduct. Tom draagt de krans. Ook Aize en Tom raakten
in die tijd bevriend en Tom werd in die jaren
de vaste pikeur van Aize's paarden.


Titel Column 2: `Iedereen kan dat'

Op de column van vorige week kwamen veel reacties, vooral van mensen die Aize Soeten goed hebben gekend. Hij was een eigenzinnige persoon maar hij was bij velen geliefd. Op Facebook dook een korte reportage over hem op, gemaakt door Omrop Fryslan. Hun camerateam reed op een dag voorbij aan de trainingsbaan van Aize. Ze zagen vanaf de weg hoe hij een draver trainde die hij achter de auto had gespannen. Nieuwsgierig betraden ze met draaiende camera het erf en wat volgde was een interview met Aize over de paarden die er stonden, de doelen die hij voor ogen had en de steun die hij daarbij had van zijn vriendin. Tussen neus en lippen door viel de naam `Tjitse' en dat was geen toeval. Aize trok jarenlang op met de toen meest succesvolle trainer in onze sport. Sterker nog: hij was zijn beste vriend en was erbij toen Tjitse zijn zware auto-ongeluk kreeg in Frankrijk. Aize reed toen, Tjitse zat ernaast. Beide werden gewond afgevoerd naar verschillende ziekenhuizen. Tjitse was er het ergste aan toe. Toen Aize dat hoorde ontsloeg hij zichzelf, ondanks zijn eigen verwondingen, al na twee dagen uit het ziekenhuis en reisde af naar de locatie waar Tjitse werd behandeld.

De rest van deze column gaat over Tjitse Smeding en dat deel staat nu op diens pagina, boven de foto van de ereronde van Nigel Stardust.
Voor de pagina over Tjitse Smeding : Click hier  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

< Mensen

Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Diverse