NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Cees Hetteling
(1947 - 2024)Boven: Cees Hetteling


Onderstaand In Memoriam / artikel is met toestemming overgenomen
uit het weekblad Draf&Rensport nr. 5 van 2 febr. 2024
Auteur: Hans Sinnige

Titel: In Memoriam: Cees Hetteling

Vorige week dinsdag overleed toch nog onverwacht Cees Hetteling. Hij vocht al ruim een jaar tegen de ziekte waarvan je het bijna nooit wint. Dat is hem helaas ook niet gelukt, hij werd 76 jaar.

Zijn zoon Cees junior werd ook overvallen door de snelheid waarmee het uiteindelijk bergafwaarts ging. "Drie weken terug voetbalde hij nog op zijn manier in de kamer mijn onze zoon en nu is hij ineens weg. Hij is gelukkig rustig ingeslapen, in mijn armen. Mijn moeder was net even gaan rusten, die was op, en ik was met hem alleen. Vijf minuten maar duurde het, alsof hij erop gewacht had." Dat het mis was met Cees werd (te) laat duidelijk. "Hij had wat kleine probleempjes die op die leeftijd heel normaal zijn en dus wilde hij niet naar de dokter. Toen een vriend hem uiteindelijk wel zover kreeg was de ziekte al ver gevorderd. Aanvankelijk wilde hij geen chemokuur, maar zijn kleinkinderen waar hij gek op was, waren voor hem de motivatie om het toch te proberen. De eerste kuren leken aan te slaan, maar bij de derde behandeling ging het mis en trad er een ontsteking op. Daarna was bij de behandelende artsen het optimisme weg." Toch maakte Cees het dekseizoen met Broadway Fortuna helemaal af. "Daarvoor heeft hij alles gegeven, dat kon hij niet loslaten. Daar had hij sowieso moeite mee, dingen loslaten. Hij genoot enorm van de paarden en wilde graag alles zelf doen, maar in mei kon dat niet meer en ben ik zijn paarden snel gaan rijden. De rest heeft hij zo lang mogelijk zelf gedaan, tot het niet meer ging. Dat vond hij vreselijk, want mijn vader was geen stilzitter. Dat kon hij wel, maar dan alleen na een dag hard werken. Daarom was het goed dat het een kort ziekbed was."

Ik ken Cees sinds het eind van de jaren '80, toen hij met Ymir J en Zip Cartouche regelmatig naar Schaesberg kwam. Ik was daar elke vrijdag en zag beide paarden, met een deel van mijn studiefinanciering erop, vaak winnen. Cees reed toen nog zelf, later liet hij dat meestal over aan de vele rijders die hij opleidde of in dienst had. Dion Tesselaar, Patrick de Haan en amateurkampioen Mart Blankendaal leerden veel bij hem. Ook Jaap Meertens, Hans Ruijgrok en John Dekker werkten voor Cees. Die laatste maakte in 2000 plaats voor zoon Cees junior, die sindsdien meewerkte en inmiddels ook het bedrijf heeft overgenomen.
Als junior wordt gevraagd naar de glorietijd van zijn pa aarzelt hij geen moment. "Dat was in de tijd dat Bob de Bruin op stal was als eigenaar. Die investeerde in goed materiaal en dan loopt het. Never Worry en Roper Dan waren in die tijd goede paarden. Later kwamen ondermeer Titus Boko, Vasterbo Tomorrow en Polaris, die nog derde was in de Derby. Ook had hij door de jaren heel veel goede kortebaners. Die kwamen toen meestal uit de eigen stal. De laatste jaren wat minder, dan zocht hij altijd naar geschikte paarden en vond ze soms ook. Of mijn vader een echte `Alkmaar trainer' was? Nee, dat niet. Hij hield van sfeer en van mensen om hem heen, dat heb je in Alkmaar en op de kortebaan meer dan bijvoorbeeld in Wolvega. Maar als hij voor die andere banen de paarden had dan ging hij daar ook graag heen." Het afgelopen jaar kon Cees door zijn ziekte weinig meer naar de baan, maar hij volgde alles thuis voor de buis. Zo genoot hij van de successen die bijvoorbeeld Karin behaalde in Duitsland en op Derbydag op Duindigt. Ook was hij trots als de producten van zijn hengst Broadway Fortuna het goed deden. "Dat was mooi, dat hij op het laatst nog een hele beste hengst had staan. Hij genoot van de successen", aldus junior, die kan melden dat het dekstation wordt voorgezet door zijn vrouw Astrid die vorig jaar al meeliep met Cees om de kneepjes onder de knie te krijgen.

ledereen zal zich Cees op zijn eigen manier herinneren. Zijn zoon en de mensen die met hem werkten noemden hem vaak `Johan Derksen'. "Dat kwam doordat hij altijd kritisch was. Hij bedoelde het niet verkeerd, maar je moest ertegen kunnen. Met sommige mensen was hij heel close, ondermeer Ruud Pools aan wie hij tot aan de laatste dag veel steun heeft gehad. En ook met Casper Veldink heeft hij altijd een geweldige band gehad. En er waren er meer." Zij waren allemaal uitgenodigd voor de begrafenis die afgelopen maandag in een intieme kring heeft plaatsgevonden.

Enkele foto's van Cees

Boven: Flevo koerst met Cees Hetteling in Alkmaar,
eind jaren zestig. (ansichtkaart)

topper

Boven: Oldrose L en Cees Hetteling tijdens het voorwerk op Duindigt 1975.


Ongeluk

Boven: Een valpartij in de Sweepstakes van 1982. Drie hengsten rijderloos. Viroli di Robles is al niet meer te zien. Vooraan houdt Cees Hetteling zijn Vesins la Fusee in bedwang. Bij het haagje ligt Marian Vos geknield op de grond. Haar paard Veloce gaat er links vandoor, drie ronden aan de kletter... Marian had eindelijk eens een kanshebber in zo'n koers en dan dit... Weg kans van je leven...., dacht ze... Een uur later won ze met Veloce de Sweepstakes!

topper

Boven: Rezatonka en Cees Hetteling op het gras van Duindigt
na een overwinning op 27 juli 1983.


Boven: Cees Hetteling loopt hier tijdens een kortebaan wedstrijd mee
met zijn topmerrie Donate Groenhof, gereden door zijn vriend Ruud Pools.

Boven: Cees Hetteling was goed voor zijn paarden.  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

< Mensen

Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Diverse