NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Gerrit Buitelaar
(1939 - 2023)

Boven: Gerrit Buitelaar thuis


Onderstaand In Memoriam / artikel is met toestemming overgenomen
uit het weekblad Draf&Rensport nr. 46 van 15 november 2023
Auteur: Hans Sinnige

Titel: Gerrit Buitelaar is overleden

Afgelopen donderdag (9-11-2023) overleed Gerrit Buitelaar op 84-jarige leeftijd. De laatste jaren leed hij aan prostaatkanker en dat bracht steeds meer klachten met zich mee. "De paarden kon hij niet meer doen. Hij heeft lang gevochten tegen de ziekte maar het ging niet meer", zegt zijn vrouw Annie. Op het overlijden van Gerrit werd via de sociale media medeleven betuigd door mensen die hem kennen uit de sport. Vaak valt daarbij het woord `markant' en dat was hij. In het verleden had hij als eigenaar talloze goede dravers die hij soms ook zelf reed. Ibrahim Candor, Make Limburgia en Lucky Ten waren paarden die voor hem in binnen- en buitenland regelmatig hun koersen wonnen. Gerrit trainde ze zelf en deed meestal een beroep op catchdrivers die hij als persoon graag mocht. Zo kwam het dat ook de toen net als rijder begonnen Henk Grift regelmatig voor hem reed. "Met Lucky Ten won ik een koers of tien en met Make Limburgia won ik voor Gerrit de grootste koers die hij ooit won als eigenaar, met 50.000 DM voor de winnaar. Vr die koers zei Gerrit tegen mij: "Henk, doe mij een plezier en ga niet aan de binnenkant zitten. Ga de laatste kilometer maar buitenom." Ik vroeg nog of hij dat echt wilde, want Make stond die dag aan meer dan 100 tegen 1. Maar ik deed het en hij won. Gerrit had de paarden altijd super voor elkaar, ook Peter Strooper reed graag en vaak voor hem."
Gerrit was iemand met een eigen kijk op de sport en de maatschappij. Hij kon dat met zijn Haagse accent mooi verwoorden. Daarvan zijn genoeg anekdotes, er zou makkelijk een boek over hem geschreven kunnen worden. Toen Gerrit een keer met Henk Grift naar Denemarken ging voor een koers vertelde hij op de boot dat hij vroeger was begonnen als schoorsteenveger. Eenmaal op het vaste land, rijdend over de vrijwel lege Deense vlaktes, keek hij peinzend om zich heen. "Als je hier schoorsteenveger bent zit je meer in de auto dan dat je veegt", stelde hij droogjes vast. Legendarisch is het verhaal dat Gerrit een starter had in het Derbyweekend in Berlijn. Op die baan zijn de paddocks dun gezaaid, maar Gerrit trok zijn portemonnee en regelde zo dat hij voor zijn paard een paddock kon gebruiken. Op weg naar die paddock, met het paard aan de hand, zag hij tot zijn ontzetting hoe een Duitse dame net haar paard in zijn paddock losliet. Gerrit reageerde meteen: "Hallo Fraulein, warten sie! Das ist mein Kampf!!", riep hij met overslaande stem. Het leverde hem een ontzette blik terug op.

foto's van enkele Buitelaar paarden en van Gerrit zelf:

topper

Boven: Ibrahim Candor (hier met catchdriver Peter Strooper)

Ibrahim Candor was de snelste van zijn jaargang met een record van 1.12,3, winsom f 141.258 (€ 64.000). Hij werd gefokt door Jan Tunow, destijds te Landgraaf en begon zijn carrière bij Willem van der Pijl. De ruin was eigendom van Gerrit Buitelaar, die hem zelf trainde en ook veel heeft gereden. Ruud Pools won met hem in 1997 het Jan Hoefnagels Memoriaal. De ruin was ook winnaar van de Champions Trophy en Wintersprintkampioenschap 1997. Ibrahim Candor is van de Florida Pro-zoon Prince of the Hill uit de ingevoerde Texas-dochter Texas Melody.
(foto Wim van der Sluis)

topper

Boven: Lucky Ten met Bert Post.
Lucky Ten 1.14.5 - Hfl 130.000 (€ 58.787) was de succesvolle ruin van Gerrit Buitelaar, die hem ook trainde, nadat Lucky Ten als 2-jarige zijn loopbaan begonnen was bij Wim van Dalen. Hij is gefokt door H. Ruijs te Berghem en is een zoon van Savoy Hanover uit Aubisque Montana van Rising Wind. Aubisque Montana is ook moeder van goede paarden als Korina Berg en Meadow Zorgwijk. De moederlijn gaat terug op de in 1927 geboren Duitse merrie Hedwig. Lucky Ten werd behalve door zijn eigenaar ook veel door diverse gastrijders gereden, o.a. door Ruud Pools, en in Duitsland, waar hij veruit zijn meeste geld heeft verdiend, veel door Henk Grift.
(foto Wim van der Sluis)


topper

Boven: Ungmar Hanover en Gerrit Buitelaar hebben zojuist
het Amateur Winterkampioenschap VII gewonnen
op Hilversum d.d. 6-2-1983.

topper

Boven: Ungmar Hanover (geheel links met Gerrit Buitelaar) wint
het Amateur Winterkamp. IX op Hilversum d.d. 20-3-1983.
Voor Utahbon, Tovaritsj (2e van links) en Taro S (rechts)

Boven: KLM Dakota met Gerrit Buitelaar op weg naar een
onbedreigde overwinning in de Hilversum Draf September-prijs
op 23-9-1997.


Boven: Gerrit Buitelaar was een levensgenieter.  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

< Mensen

Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Diverse