NDR

Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Discotheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Geschiedenis van de Ned. drafsport
van 1970 t/m 1979

Vorige
alfabet
Volgende


Hieronder een gedeelte van de Kroniek 1925 - 2000 uit het Jubileumboek van de 75-jarige AEV (Algemene Eigenaren Vereniging), door ons aangevuld met andere wetenswaardigheden en foto's uit die tijd. Ook zijn gegevens gehaald uit het Jubileumboek van de Fokkersvereniging "Dravend door de tijd".

Spring snel naar:
1970
1971
1972
1973
1974
1975
1976
1977
1978
1979

(de meeste foto's zijn gemaakt door Jacques van Bellen
en Wim Huybers (vanaf 1972).


1970 - organisatie
In de jaarvergadering van "De Drafsport" komt voor het eerst aan de orde een sanering van het aantal koersbanen. Genoemd zijn Aduard, Baarlo, Emmeloord en Sappemeer. Mereveld moet al in 1972 de poorten sluiten en de besturen van de PSV Hilversum en van de Utrechtse Paardensportvereniging overwegen een fusie. De Stichting Totalisator Nederland (STN), die sinds 1949 de exploitatie van de totalisator in handen gaf van een administratiekantoor dat daarvoor 4,3 % van de omzet (nu ruim f 47 miljoen) ontvangt, besluit om de exploitatie per 1 januari 1971 in eigen beheer te nemen. Het bestuur van de NDR, dat met drie vertegenwoordigers zitting heeft in het Bestuur van de STN, bepleit van beide besturen een te maken. Er zijn zoveel raakvlakken dat volledige integratie wenselijk is. Door automatisering van de toto zal de covercal vervallen. Kenmerk van de covercal is dat louter op de tweede aankomende wordt gewed. Men heeft de indruk dat op het behalen van deze positie wordt gereden, niet in overeenstemming met het uitgangspunt van het verdedigen van de winkansen.

Later verklaart het NDR-bestuurslid B. Bolwijn in een vergadering van "De Noordelijke Drafsport" dat het Hoofdbestuur van de NDR aan het Ministerie van Landbouw heeft gevraagd om de draf- en rensport eens door te lichten. Het bureau Organisatie en Efficiency, geleid door de heer J.C. Slikker, is daarmee belast. De NDR acht het beter om het rapport niet te publiceren. Terzijde wordt opgemerkt dat het advies niet uitblinkt door een gezond inzicht in het drafbestel. De sluiting van banen wordt daarin behandeld, openbaar gemaakt in de jaarvergadering van "De Drafsport".

Sinds de opening eind 1968 leidt de Dierenkliniek Emmeloord een noodlijdend bestaan. De kliniek alszodanig is een duidelijke financiële last, de praktijk is een lonende activiteit. Met veel vasthoudendheid weet Dr. WM. Verhaar de exploitatie van de kliniek te continueren, ondanks de onevenredigheid tussen de investeringslasten en de berekende tarieven. Een aantal belanghebbende partijen, waaronder de eigenaarsvereniging, fokkersvereniging, NDR en STN zetten hun sympathie betuigingen om in daadwerkelijke hulp. Op 7 augustus wordt de Stichting Dierenkliniek Emmeloord opgericht. Naast het bestuur kent de Stichting ook een Raad van Toezicht waarin genoemde organisaties participeren.

Het doek valt voor Mereveld. Nieuw-Mereveld is geen haalbare kaart, alle ontwikkelde plannen springen af door gebrek aan financiën. Maandenlange onderhandelingen met de Gemeente Utrecht ten spijt, moet het Bestuur van de NDR besluiten om niet in te gaan op de plannen tot de bouw van een nieuw Mereveld. Aanleiding tot deze onderhandelingen vormt de enige jaren geleden gedane mededeling van het Rijk aan de Gemeente Utrecht dat een van de nieuwe rijkswegen dwars door het bestaande Mereveld gaat lopen. Tal van berekeningen geven telkens een tekort te zien. Ook al draagt de sport negen miljoen bij, op basis van leningen van 25 jaar en verhoging van de entree-prijzen, dan nog is het jaarlijks exploitatietekort begroot op f 150.000. Weliswaar spreekt men dan over 80 meetings en niet meer over de 15 meetings van louter Mereveld. In Nieuw-Mereveld zou ook de baan van Hilversum zijn opgegaan. Zowel de NDR als de PSV Hilversum en de UPV (Utrechtse Paardensportvereniging) vinden dit tekort niet verantwoord. Beide verenigingen hebben al eerder uitgesproken tot fusie bereid te zijn, aanvankelijk om een grote baan in het midden van het land te verwezenlijken. Het accent wordt nu gelegd op verbetering van de drafbaan van Hilversum.

In december verandert de verschijningsvorm van het onafhankelijk voorlichtend periodiek Paardesport in Ren en Draf. Van een krant op weekend-formaat wordt het een magazine waarin opgenomen het Officieel Bulletin van de NDR en de baanprogramma's.

1970 - Sport
Op Tweede Paasdag is Recklinghausen het beeld van het eerste Europees Kampioenschap voor pikeurs. Jan van Dooyeweerd vertegenwoordigt Nederland en eindigt op een zesde plaats. Eddy Freundt (1), Nello Bellei (2) en Eddy Fischer (Oostenrijk, 3) gaan naar Amerika om deel te nemen aan het W.K.

Eind mei overlijdt op het entrainement Wagenaar de 21-jarige Quicksilver S, een van de beste dravers die ons land ooit heeft gekend. Hij boekte uit 458 starts 142 overwinningen en verdiende daarmee f 319.000.

De Union Continentale pour les Trotteurs (UCT) buigt zich in haar vergadering te Stockholm over het onrecht dat Bertus Leeuwenkamp in het voorjaar is aangedaan na zijn overwinning met Florissant in de Grote Prijs van de stad Monchengladbach. Na een protest van de eigenaar van de tweede aankomende, Claudia II, is Florissant gediskwalificeerd. De eigenaar van Claudia II, H. Ellgering, tevens bestuurslid van de baanvereniging Monchengladbach, heeft uitgevonden dat Florissant's eigenaar J.P. Stijvers het inleggeld van DM 300 niet voor de start zou hebben betaald. Daarmee wordt hem een eerste prijs van DM 15.000 door de neus geboord. Aanvankelijk wijst het scheidsgerecht van de baanvereniging het protest van Ellgering af, maar het tuchtcollege van het Zentralverband in Bonn wijst het protest in tweede instantie toe. De UCT kan echter geen vuist maken, zodat alles blijft zoals het is. Florissant blijft gediskwalificeerd.
Jan Wagenaar jr. laat vervolgens aan het bestuur van Monchengladbach weten niet het risico van diskwalificatie te willen lopen wanneer Henri Buitenzorg en Helene Hanover starten in de Greyhound Rennen. Immers, in deze met DM 40.000 gedoteerde koers, start ook de draver Olcos van de van iedere sportiviteit gespeende Ellgering. Die verzekering komt, Henri Buitenzorg klopt de Duitse favoriet Violine, een list à la Florissant blijft uit. Vreugdevol ook voor eigenaar Piet Meinardi.

Kwam de UCT al niet tot enige uitspraak waar het Florissant betreft, ook in andere zaken stagneert de voortgang. Europese drafsportlanden als Frankrijk en Italie maken geen deel uit van de UCT. Al jaren strijdt men voor een grote organisatie, die eens bestond: de Union Europeenne pour les Courses au Trot (UECT). Er gloort hoop nu de president René Ballière aan de top van de Franse drafsport is verdwenen.

1970 - Fokkerij
Stal Leidschendam, van de heren Takens en Zuyderduin, organiseert op 14 februari een eerste openbare verkoping van dravers en volbloeds. Plaats van handeling is de manege van Hans ten Hagen op Duindigt. Van de 77 aangeboden paarden worden ter veiling 29 verkocht. Onder de ingehouden paarden is het jaarling Kees Verkerk.

Barend van den Bor, geïnspireerd door de Derby-overwinning van Gallant Way uit zijn Stal Schiedam, opent in Stroe op 4 april een fonkelnieuwe stoeterij onder de naam Gallant's Farm. Nico Schouten is de eerste bedrijfsleider.

Enige maanden later wordt er nog een moderne stoeterij geopend. De afslag Ruinen, voor Restaurant Moes de parallelweg volgen en dan de eerste weg rechts. Zo luidt de aanduiding van Stoeterij Fortuna in Pesse, een initiatief van Joop Schoonderwoerd. Appie Siderius is de eerste bedrijfsleider van de Amerikaans aandoende stoeterij met kilometers witte hekken en daar tussenin een trainingsbaan van 1000 meter.

In dat jaar werden 425 draverveulens geregistreerd en voor de toppers en hun foto's, click hier

De uitslagen van de belangrijkste draverijen in Nederland:

Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen

 

topper

Boven: Illya Kuryakin (B. de Vries) blijft Immer Wieder voor
in de Sweepstakes Hengsten 1970. Istanbul wordt derde.


topper

Boven: Ilse Hanover (J. van Dooyeweerd) weerstaat
Ironie (M. Vergay) in de Sweepstakes Merries 1970.

Derby

Boven: Ironie en Martin Vergay tijdens de ereronde
na hun glorieuze Derby-zege in 1970.

Eland

Boven: Met nog een ronde te gaan heeft Eland de leiding
in het Kampioenschap van Nederland 1970. Hij bleef aan
kop t/m de finishpaal en won zijn eerste Kampioenschap
voor Felix (geheel links) en Royal Hanover,
die hier in het tweede spoor naast Eland loopt.
Achter Eland loopt Flamingo Six.

GPdLL

Boven: Tatusca d'Avril (J. Roussel) bezig met de ereronde.
na haar zege in de Grote Prijs der Lage Landen 1970
op een afgeladen Duindigt.
Om het de Fransen wat moeilijker te maken werd de koers
veranderd in een seriedraverij met finale.
De drie series werden gewonnen door:
Ned. serie: Dave Fez (voor El Hadie, Florissant en Esmeraud)
2e serie: Ullygouli (voor Tatusca d'Avril, Sissi Port en Docker)
3e serie: B (voor Tendresse III, Uhlan II en Unès P)

In de finale liep El Hadie de koers van zijn leven en werd tweede
achter de uitstekende Franse merrie Tatusca d'Avril.
Florissant werd derde, voor de Fransman Unès P.

Een maand later won Tatusca ook Merevelds Mijlrecord.

Appie

Boven: Een bord uit de Kampioenen-gallerij in het NDR-Museum:
In de jaren 70 werd Jan Wagenaar 6 keer kampioenpikeur.



1971 - organisatie
Het lijkt erop dat de draf- en renbaan Duindigt wordt gekocht door de Stichting Totalisator Nederland (STN) van de erven Jochems. Met de aankoop is een kleine vijf miljoen gulden gemoeid, de NDR lijkt het er mee eens.

De kwestie Florissant is eindelijk opgelost, na het in 1969 ontstane probleem. Het baanbestuur van Monchengladbach betaalt aan de eigenaar van Florissant, de heer J.P. Stijvers, een som van DM 7500. Dit is de helft van de eerste prijs die Florissant won, evenals het baanbestuur de in Duitsland gemaakte proceskosten voor haar rekening neemt. Op de NDR wordt een beroep gedaan om het startverbod van Nederlandse dravers in Monchengladbach op te heffen.

NDR-hoofdbestuurslid B. Bolwijn geeft in de jaarvergadering van de Fokkersvereniging op 30 maart zijn visie op de mogelijke sanering van een aantal koersbanen. Sappemeer gaat verdwijnen, de toekomst van Eenrum is weinig rooskleurig, Baarlo wordt door de NDR als een aflopende zaak beschouwd. Wat Mereveld betreft, daarvan is de beslissing reeds gevallen. Duindigt is als landgoed van circa 26 ha definitief door STN aangekocht. De aanleg van een hippisch centrum in Zoetermeer ziet Bolwijn als een miraculeus plan. De kosten ad f 20 miljoen acht hij een te zware last.

De Gemeente Utrecht besluit het trace van de toekomstige Rijksweg 27 te verleggen. Niet alleen Nieuw Amelisweerd maar ook Mereveld blijven gespaard. Toen deze ontwikkeling nog niet was te voorzien, was al besloten tot opwaardering van Hilversum boven nieuwbouw van Mereveld. Uiteraard geleid door financiële motieven. Ironisch genoeg houdt het besluit van de Utrecht toch in dat een van de prachtigste koersbanen in Nederland om zeep wordt geholpen.

1971 - sport
De NDR verleent de eerste beroepsrijdster een vergunning. Het is de charmante 21-jarige Hilversumse Maria S. Poort.

Op 8 augustus wint Henri Buitenzorg met Jan Wagenaar jr in Aarhus (Denemarken) het Internationale Kampioenschap der Vijfjarigen. Op dezelfde dag legt Hairos II-zoon Eland met Jan van Dooyeweerd beslag op het Kampioenschap Nederlandse Paarden. In de koers van de waarheid, het Kampioenschap van Nederland, legt Eland het af tegen Henri Buitenzorg. De aaneengesloten zegereeks van 14 overwinningen van Eland komt hier ten einde.

Op 12 oktober, na een grootscheepse verbouwing van de tribune, de reconstructie van de baan en volledige vernieuwing van de verlichting in goed vijf maanden tijd, heropent Hilversum. Voor het eerst wordt voor de bochten in de baan de clothoydelijn toegepast. De eerste Prijs der Giganten wordt gewonnen door Henri Buitenzorg met een nieuw Nederlands record van 1.16,3 in de serie. De koers is onderdeel van het Europese Circuit, waarin punten zijn te verdienen voor de titel Europees Kampioen. In de jaren 70 kwamen in oktober de beste dravers van Europa naar Hilversum voor de laatst te verdelen punten.

1971 - Fokkerij
In dat jaar werden 431 draverveulens geregistreerd en voor de toppers en hun foto's, click hier

De uitslagen van de belangrijkste draverijen in Nederland:

Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen

 

Boven: Jonker Volann en Piet Smit tijdens de ereronde na
hun zege in de Sweepstakes Hengsten 1971.


Boven: Josephine Baker en Jaap Verhoeve tijdens
de ereronde na hun zege in de Sweepstakes Merries 1971.

Boven: Janky Buitenzorg (nr. 5 met Giel v.d. Togt) klopt op de streep
John Areta in de Derby J 1971. Derde wordt
Junior Volomon voor Jaguar, die nog dichtbij zal komen.
Vijfde Jacco Buitenzorg en zesde Jury.
Bovenaan de finishfoto.

Eland

Boven: Eland zegeviert hier in het Kamp. Ned. Paarden 1971,
voor Gallant Way, Florissant (midden met bles), Felix (geheel
links) en El Hadie (achterin met witte orenkap).

Henri

Boven: Eén van de eerste kleurenfoto's in onze sport.
Er werd zelfs een ansichtkaart van gemaakt.
In het Kampioenschap van Nederland 1971 werd Henri
Buitenzorg aan de kop onder druk gezet door Eland, die zijn
vorige 14 koersen op rij had gewonnen en daardoor
samen met Henri favoriet was. Henri was op deze
dag echter onklopbaar en Eland finishte achteraan.

GPdLL

Boven: Aankomst in de Grote Prijs der Lage Landen 1971:
Begonnen met 40 meter achterstand, bereikt Une de Mai
(met J.R. Gougeon) met grote voorsprong de finish voor
de Belg Busiris, de Fransen Un Coeur B en Vaisonnais D
en onze eigen Gallant Way (zie finishfoto).

Henri

Boven: Op de vernieuwde piste van Hilversum wint Henri Buitenzorg
de 2e Serie van de allereerste Prijs der Giganten, in 1971.
Hij roffelt de 1.609 m af in de snelste tijd ooit door een
Nederlands paard gelopen (1.16,3) en klopt daarbij de
Belgische hengst Fideel (1.16,4). Links zien we El Hadie,
die 1.16,6 noteert, maar zal worden uitgeschakeld
wegens springen door het stek.


pikeur

Boven: Het Fokkersbestuur in 1971. Zittend v.l.n.r. B. Bolwijn,
J. Metzlar en voorzitter Jaap de Waal. Staande v.l.n.r. C. Hogendoorn,
R.B. van der Veen en Richard Bosma (secretaris-penningmeester).
Bestuurslid Willem Geersen ontbreekt.
(foto NDR Archief)

Appie

Boven: Een bord uit de Kampioenen-gallerij in het NDR-Museum:
In de jaren 1971 en 1972 werd Jan v Dooyeweerd kampioenpikeur.



1972 - organisatie
Duidelijk laat de nieuwe hoofdredacteur van Paardesport in ren en draf blijken dat om met Victor Hugo te spreken: "Als het kindje binnenkomt, juicht heel het huisgezin" niet eenieder is ingenomen met de gewijzigde opzet van het lijfblad van de sport. Het Officieel Bulletin van de NDR is nu opgenomen in het blad. Daarmee is het ogenschijnlijk sterk uiteenlopend scala van belangen in de draf- en rensport wel compleet in een orgaan. De redactie van het blad heeft objectiviteit hoog in het vaandel en schuwt niet kritiek te uiten, alles met het doel voor ogen de uitbouw en bloei van de sport te bevorderen.

De discussie omtrent het voortbestaan van onrendabele drafbanen komt in een stroomversnelling. Van de hand van de heer J.C. Slikker, als vertegenwoordiger van "Landbouw" bestuurslid van de STN en daarnaast directeur van N.V. Publico verschijnt het artikel "Sanering van banen nodig?". Slikker is een groot voorstander van sanering en trekt de vergelijking met het bedrijfsleven. Een niet draaiend filiaal wordt onmiddellijk afgestoten door het concern, is zijn visie.
De vereniging "De Noordelijke Drafsport" zet zich ten volle in om de sluiting van de nog bestaande banen tegen te gaan.

1972 - sport
Henri Buitenzorg wordt voor de derde achtereenvolgende keer afgetekend Paard van het Jaar 1971.

Grootheden van het Nederlandse toneel, verbonden aan de Haagse Comedie, fleuren een zomaar woensdagmiddagje Duindigt op met hun aanwezigheid. Met volle teugen genieten de acteurs en actrices van de dravers en volbloeds. De zich zichtbaar vermakende Paul Steenbergen, Elisabeth Andersen, Guus Verstraete, een nog piepjonge Herman van Veen en vele anderen overhandigen fraaie ereprijzen aan de rijders van de winnaars.

Bij velen blijven de tumultueuze gebeurtenissen rond de uitschakeling wegens onregelmatig draven van Je t'Aime op Drafcentrum Hilversum lang bij. Natuurlijk is de uitschakeling van een gemakkelijk winnend paard in de beginnerklasse tijdens het passeren van de finishlijn op zijn zachtst gezegd hoogst ongelukkig. Maar om daarna de op de volgbaan meerijdende comitebus trachten om te gooien, gaat te ver. Juist in de tijd, dat de roep om toestemming voor spel buiten de baan sterk is, komt een negatieve uitstraling van de sport slecht van pas.
Nadat Rechters van Aankomst enkele aankomsten onjuist hebben geregistreerd, wordt het gebruik van hoofdnummers ingevoerd. Duindigt heeft tijdens de openingsmeeting van het seizoen de primeur.
Tijdens dezelfde meeting doet zich een tragisch incident voor. Na een val van het balcon van de gastensocieteit overlijdt de 64-jarige eigenaar P.J. van Klaveren als gevolg van een hartverlamming.

Tijdens de Grote Prijs van de Stad Monchengladbach, waaraan Henri Buitenzorg met zoon Jan jr. deelneemt, overlijdt op 65-jarige leeftijd de markante Jan Wagenaar senior. Voor een In Memoriam: Click hier

In een volle koersagenda met 268 langebaanmeetings staan 80 meetings gereserveerd voor Hilversum en 74 voor Duindigt. De erbarmelijke toestand waarin de toegangsweg van Duindigt, de Waalsdorperlaam wordt gekscherend de Via Dolores genoemd, zich al jaren bevindt, weerhoudt het publiek er kennelijk niet van in grote getale naar "de koers" te gaan.
De Grote Prijs der Lage Landen met als trekpleister de winnares van vorig jaar, Une de Mai, die zich nu voor een zware taak ziet gesteld met een handicap van 40 meter tegenover onder andere Fideel, trekt een record aantal bezoekers van circa 12.000. Fideel weerstaat de geweldige Franse merrie die over de afstand van 2140 meter een nieuw baanrecord neerzet van 1.17,4 tegenover de winnende tijd van 1.18,9 voor de dappere Belg.

"Duindigt ziet ze vliegen". Met deze leuze wordt de Dag van de Koninklijke Luchtmacht op woensdag 28 juni aangekondigd. Een dag die geweldig aanslaat met parachutisten van de K.M.A. te Breda, een tussen het publiek opgestelde Thunderstreak, acrobatische toeren van de Piper Super Cub en het precisiewerk uitgevoerd door een Alouette helicopter. Waarschijnlijk het grootste aantal bezoekers van enig hippisch evenement in Nederland passeert de hekken van Duindigt. Ruim 15.000 toeschouwers genieten van De Dag van het Paard, het geesteskind van NDR-PR-man Cees Berg.

Aan de Lisserdijk te Abbenes opent Pim de Regt, de man die in de bouwwereld bekend is door zijn houten heipalen, een nieuw entrainement en stelt de 22-jarige Wim Duivenvoorden aan als publiekstrainer. De Regt biedt nieuwe eigenaren de mogelijkheid paarden in training te geven tegen een pensionprijs van f 250, plus 25% van het te winnen prijzengeld. De opzet van De Regt zorgt voor commotie in de rijen van beroepsbeoefenaren, die juist stellen dat de pensionprijs drastisch verhoogd dient te worden, uitgaand van een minimum van f 350 in het westen van het land. Ondanks het gesputter van de profi's gaat De Regt door en een aantal (gegoede) eigenaren meldt zich aan de Lisserdijk, waaronder de bekende Amsterdamse zakenman Maup Caransa.

De Grote Prijs van Hilversum op 21 november geeft een geed beeld van de krachtsverhoudingen in de topklasse over de afstand op dat moment. De Hairos II-zoon Eland in eigendom van de trouwe eigenaar de heer G.J. van den Elshout met Jan van Dooyeweerd op de sulky wint voor Gunnar Dear en Christiaan de Wet. Het wordt niet geheel duidelijk of een belanghebbende of een medewerker van het NDR-bureau de fout heeft ontdekt, maar feit is dat de drie bestgeplaatste dravers niet op 2465 meter zijn gestart, zoals in de uitschrijving is vermeld, echter op 2460 meter zoals in het dagprogramma is afgedrukt. Overeenkomstig de reglementaire bepalingen, die geen ruimte laten voor een andere interpretatie, worden genoemde dravers enkele dagen later uitgeschakeld en de uitslag gewijzigd, waardoor als vierde aankomende Quel Reve in eigendom van Stal Princehof nu als winnaar wordt geplaatst. De verantwoordelijkheid om op de juiste afstand te starten, ligt reglementair namelijk bij de trainer. De betrokken eigenaren echter tekenen protest aan tegen de beslissing en dit protest wordt ook weer op reglementaire gronden niet ontvankelijk verklaard. Toch moet de onverkwikkelijke zaak de wereld uit en omdat ook de sportorganisatie niet geheel vrijuit gaat - het ontbreekt op de baan ter plaatse aan afstandsaanduidingen, de ten kantore van de NDR foutief verwerkte publicatie is door de baancommissaris niet gerectificeerd - worden, met handhaving van de gewijzigde uitslag, de prijzen in totaal f 8.800 aan de gedupeerden uitgekeerd. Twee keer krom is ook recht.

1972 - Fokkerij
Een nieuwe naam dient zich aan in de drafsport. Wim Nas de grote pony-man uit de Betuwe neemt Buitenzorg over van de gebroeders Snetselaar, die hun paardenbestand terugbrengen tot een echte privé-stoeterij, geconcentreerd in Baarlo. In een stampvolle zaal van restaurant "De Gouden Appel" te Bemmel organiseert Wim Nas op 6 november een grootse veiling van Buitenzorg-producten. Het verloop van de veiling is spectaculair, de volle broer van de crack Henri Buitenzorg, een vos genaamd Menri met dezelfde klankvolle fokkersnaam, wordt in een muisstil geworden zaal toegeslagen aan de in opdracht van de heer R.P Schoonheim biedende Jan van Dooyeweerd voor een bedrag van f 51.000.
Een aantal fokmerries wordt eveneens geveild en enkele vertrekken over de grens. "Verdwijnt Buitenzorg?" vragen de aanwezigen zich met vrees af. Maar ondanks hoge biedingen worden enige topmerries niet gegund en na afloop verzekert de heer Nas met Buitenzorg verder te gaan.
"Met blijdschap geven wij kennis" is een kleurenfilm, waarin de geboorte van Mara Buitenzorg centraal staat. De film van producent, samensteller en regisseur Jan Leyendekker dingt mee naar de prijzen tijdens het Sportfilmfestival in Oberhausen.

Op de Faculteit der Diergeneeskunde te Utrecht wordt onderzoek verricht op het gebied van botrijpheid bij tweejarige dravers. Eigenaren en trainers reageren positief op het verzoek debuterende tweejarigen bij de Faculteit aan te bieden, waar rontgenfoto's van de lange beenderen van de ledematen worden genomen. Aan de hand van de foto's kan het einde van de lengtegroei van de lange beenderen worden vastgesteld. De groeischijven sluiten zich en het kraakbeen verandert in botweefsel. Het resultaat van het onderzoek kan een bijdrage leveren aan de wijze van begeleiden van tweejarigen.

In dat jaar werden 389 draverveulens geregistreerd en voor de toppers en hun foto's, click hier

De uitslagen van de belangrijkste draverijen in Nederland:

Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen

 

Boven: Korjak (Jan de Leeuw) wint de Sweepstakes.
Op afstand wordt Keen Speed met G. Kleyweg tweede.


Boven: Koleah d'Aster (J. Hof) wint de Sweepstakes Merries 1972
voor Karin met J. Hendrikx en Kstara Woelwater.

Boven: Karin (J. Hendrikx) op weg naar een zekere zege in
de Derby 1972. Tweede wordt Keen Speed (rechts),
voor Koentje Dartel (midden) en Kid D (kap).

Henri

Boven: Henri Buitenzorg slaat de slotaanval van Gallant Way af
en wint het Kampioenschap Nederlandse Paarden 1972.

Eland

Boven: In het Kampioenschap van Nederland 1972,
krijgt Eland zijn revanche. Hij won gemakkelijk, voor
Gunnar Dear, Flamingo Six en Florissant.
Henri Buitenzorg werd uitgeschakeld.

GPdLL

Boven: Sensatie in de Grote Prijs der Lage Landen 1971:
een wereldcrack wordt verslagen:
De Belgische dreumes FIDEEL klopt de Franse reuzin UNE DE MAI!!!
Hij benutte knap zijn 40 m voorgift en dwong Une de Mai
tot een grote verbetering van het koersrecord.
Derde werd Azelino B (rechts), hier nog in Franse
handen. Later zou hij in Nederland worden
geïmporteerd en bij Tom Kooyman in training komen.

Giganten

Boven: Prijs der Giganten 1972
Dart Hanover (B. Lindstedt) overmeestert de Zweed Lyon en zegeviert.


1973 - organisatie
Eind 1972 interviewt Jan Leijendekker, medewerker van Paardesport in Ren en Draf, NDR's voorzitter P.B. van Binsbergen. Enige opmerkelijke zaken daaruit:
- de strafcommissie van de NDR krijgt een andere rolbezetting. De leden zullen geen enkele officiële relatie hebben met de sportorganisaties waardoor de onafhankelijkheid wordt vergroot;
- de publiciteit krijgt een andere aanpak. Er komt een miniatuur draf- en renbaan in Madurodam, er komt een mobiele tentoonstellingstent en er zal rijkelijk met stickers worden gestrooid. Als klap op de vuurpijl worden er ook nog klinkende bedragen uitgetrokken voor een jaarlijkse pers- en fotoprijs;
- de Gemeente Zoetermeer staat niet afwijzend tegenover de aanleg van een trainingscentrum voor dravers en volbloeds;
- in de nabijheid van Beek (L.) kan een tweede renbaan worden geprojecteerd. Naar de opvatting van Van Binsbergen is de "NV Draf- en Rensport" op weg om van kruidenier een concern te worden. De "supermarkt NDR" verbetert haar vestigingen en is op zoek naar nieuwe filialen.

De competentiestrijd tussen NDR en STN (Toptalisator) begint op te laaien. In de algemene ledenvergadering van 17 april van "De Drafsport" komt dit tot uitdrukking. Secretaris S.B. de Poorter (ook lid van het Hoofdbestuur van de NDR) ziet STN louter als kassier, de heer J.C. Slikker (lid-eigenaar, directeur van Publico NV, uitgeefster van het blad Paardesport en Ren en Draf, directeur Efficiency & Organisatie van het Ministerie van Landbouw) is het niet met hem eens. Door de Totalisator zijn investeringen van vrij grote omvang gedaan buiten de NDR om. En dit blijkt nu de hamvraag te zijn: wie is nu eigenlijk de baas en wie neemt de beslissingen over de investeringen?

De Europese drafsportlanden daarentegen vinden elkaar weer. De organisaties UCT, onder voorzitterschap van B. Bolwijn, en UECT (Union Europeenne Continentale du Trot: Frankrijk en Italie) gaan per 9 mei op in een nieuwe organisatie UET (Union Europeenne du Trot). Comte Pierre de Montesson wordt naast Bolwijn voorzitter, J. Govers en M. O'Neill (Frankrijk) delen het secretarisschap.

De Minister van Landbouw, Mr. Tiemen Brouwer, stelt bij de opening van het hoofdkantoor van de Algemene Inspectie Dienst (AID in Eijgelshoven f 1 miljoen beschikbaar voor de aanleg van een draf- en renbaan in Limburg. Volgens de minister betekent dit uitbreiding van de werkgelegenheid met 250 a 300 arbeidsplaatsen. Het toegezegde bedrag stelt hij beschikbaar uit de totalisator of uit het Fonds Nederlandse Veefokkerij. Bovendien stelt hij gelden of borgstellingen beschikbaar voor jonge trainers die zich bij de renbaan vestigen.

1973 - sport
Als gevolg van de autoloze zondagen in november, ten tijde van de oliecrisis, zakt de totalisatoromzet in elkaar. De roep om het spel buiten de baan wordt weer groter. Zeker wanneer blijkt dat een minder aantal bezoekers gemiddeld per meeting f 160 inzet, een bewijs dat er behoorlijk wat spel wordt meegegeven door de thuisblijvers. De NDR moet ruim f 1,2 miljoen bezuinigen, hoofdzakelijk te bereiken door verlaging van het prijzengeld in 1974.

De heren Roodenburg, De Regt, Glimmerveen, Guldemond, De Meulder en France nemen op 22 november het inititatief tot oprichting van de NDTV, de Nederlandse Dravereigenaarrijders en Trainers Vereniging. Dit in reactie op de VDRP die de eigenaarrijders en -trainers via het NDR-kanaal steeds meer beperkende bepalingen oplegt. Co Roodenburg wordt de eerste voorzitter en NDR's PR-man Cees Berg zal het nog jaren hebben over de "Nederlandse Toonkunstenaars Vereniging".

In 1973 werden er 21 zogenaamde "wilde banen" georganiseerd, voornamelijk in Noord- en Zuid-Holland. Dat waren onofficiële kortebanen, dus niet onder de vleugels van de NDR, met niet meer bij de NDR geregistreerde, vaak "uitgelopen" harddravers. Deelname aan zo'n wilde baan betekende levenslange schorsing van de NDR voor de betreffende paarden, eigenaren en pikeurs.

Wanneer blijkt dat in de rensport ruim een ton meer prijzengeld is verreden en dat de drafsport tekort is gekomen, lopen de eigenaren te hoop. Wellicht ook omdat er een gouden herenhorloge en een zilveren dameshorloge worden verloot. Hoe dan ook, de najaarsvergadering van "De Drafsport" is er weer een van gespierde taal. Ook over Duindigt is men niet tevreden. Reneigenaren worden voorgetrokken, drafeigenaren worden gediscrimineerd. Gedreigd wordt met het inschrijven van minder dravers wanneer er niets verandert. Bovendien moet het bestuur van de "Koninklijke" drastisch in samenstelling worden gewijzigd. De huidige samenstelling telt zes renmensen en slechts een drafsportman. Er zijn opeens gouden horloges te over. Elie Barkey Wolff, paardensportjournalist van het Algemeen Dagblad, en Cees Berg krijgen er beide een als blijken van waardering voor hun journalistieke arbeid.

1973 - Fokkerij
In dat jaar werden 391 draverveulens geregistreerd en voor de toppers en hun foto's, click hier

De uitslagen van de belangrijkste draverijen in Nederland:

Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen

 

topper

Lord Faune met Harry Pools bezig aan de ereronde na
hun zege in de Sweepstakes Hengsten 1973.


topper

Boven: Lady (J. Hendrikx) zegeviert in de Sweepstakes Merries
voor Lenie Bloemlust met H. Grift en
links achter Lydia du Bois met W. Duivenvoorden.

Derby

Boven: Lento H (W. Velis) behaalt de grootste roem door de Derby 1973
te winnen. Rechts wordt Lido Buitenzorg 2e,
hij springt van vermoeidheid weg, maar wordt op tijd gezet.

Jojo

Boven: Een bekende foto uit die jaren; er is zelfs een grote poster van
verspreid. De crack Jojo Buitenzorg met Jan van Dooyeweerd wint
het Kampioenschap van Nederland in 1973.
Hij had al ruim een ronde lang de leiding en op het laatst
kwam de Franse hengst Uriosis P nog sterk opzetten,
fel aangespoord door Dirk Bolwijn.

GPdLL

Boven: Aankomst in de GP der Lage Landen 1973:
De Zweed Ego Boy wint gemakkelijk voor Elsie (links) en
Aiglon met Sjeng Hendrikx, rechts.
Achter Elsie loopt Jojo, die 6e zal worden.

Giganten

Boven: In de Finale heeft de kleine Belg Fideel de kop genomen en hij
is dan in staat tot grootse daden. Dat had hij een jaar tevoren op Duindigt
laten zien, door in een machtige strijd de Wereldkampioene Une de Mai
te verslaan in de Grote Prijs der Lage Landen. In 1973 presteerde hij weer
zoiets in de Finale van de Prijs der Giganten. Hij klopt hier in 1.17,8
de Fransman Vernet en de Zweed Art Hill.


1974 - organisatie
Tijdens de jaarvergadering van "De Drafsport" wordt aftredend bestuurslid Louis van Harlingen tot erelid benoemd. Voor zijn vacature zijn twee kandidaten, N. Verlaan en J.C. Slikker. Aanvankelijk krijgt Verlaan 34 stemmen en Slikker 33, met 1 blanco stem. In de tweede ronde, immers de volstrekte meerderheid is niet behaald, krijgt Verlaan 38 stemmen en wordt alsnog verkozen. Voorbereidingen worden getroffen voor de viering van het 50-jarig bestaan.

1974 - sport
Op 15 januari wordt de computerbus van de totalisator in bedrijf genomen. Jarenlang zal dit fenomeen zichtbaar zijn op de Nederlandse koersbanen, vaak "opgeborgen" in een soort kooi. Niet zozeer ter bescherming van de bus, dan wel als bescherming van de computer tegen spanningsinvloeden van buitenaf. De totalisator start ook met de voorverkoop van trioformulieren. Vijftig cent per pakje moet nu daarvoor betaald worden.

Op 21 januari overlijdt Willem Geersen, een van de grootste figuren die de drafsport heeft gekend. Met het heengaan van de "300 pounder" en "The Flying Dutchman" wordt een tijdperk afgesloten. Dit leidt tot het instellen van het W.H. Geersen Memoriaal.

Nu, naar wat achteraf bleek een beetje het bedrog van Den Uyl te zijn, de autoloze zondagen en benzinedistributie achter de rug zijn, herstelt ook de totalisatoromzet zich. Aanleiding voor de NDR om de prijzengelden weer te verhogen. Ondanks een totalisatoromzetstijging in 1974 met ruim 3 miljoen gulden tot de recordhoogte van f 80.684.659 is het uitgeloofde prijzengeld met f 320.771 gedaald. Als boosdoeners worden hiervoor aangewezen de autoloze zondagen, ingesteld wegens de energiecrisis en de concurrentie van het wereldkampioenschap voetbal, waarin Oranje geweldig presteerde door de finale te halen en veel mensen aan de TV kluisterde.

1974 - Fokkerij
In dat jaar werden 456 draverveulens geregistreerd en voor de toppers en hun foto's, click hier

De uitslagen van de belangrijkste draverijen in Nederland:

Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen

 

topper

Boven: Manza Buitenzorg (Wim Duivenvoorde) op weg
naar de winst in de hengsten-afdeling, voor Micky.

Wanda

Boven: Monty Buitenzorg (J. Hendrikx) wint de Derby van 1974
voor Manza Buitenzorg.

Wanda

Boven: Monty Buitenzorg en Sjeng Hendriks gehuldigd
na de Derby-winst en nu bezig aan de ereronde.

Henri

Boven: Henri Buitenzorg wordt Kampioen van Nederland in 1974.
Links Florissant, tweede.

GPdLL

Boven: Wereldberoemde foto, die een eerste prijs won,
net als het paard. De Fransman Atagos G won verrassend
de Grote Prijs der Lage Landen in 1974
en werd meteen daarna aan een Nederlander verkocht.
Het paard bleef op Duindigt achter, tot verdriet van zijn
verzorger. En de hengst heeft daarna nooit meer een piek verdiend!

Giganten

Boven: Prijs der Giganten 1974 Finale:
Luther Hanover (nr.8 met Hans Frömming) verslaat Henri Buitenzorg.


1975 - organisatie
"De Drafsport" jubileert. Op grootse wijze wordt gevierd, dat de vereniging vijftig jaar geleden is opgericht. Eigenaren van winnende dravers in de klassieke en overige grote koersen ontvangen een erespeld. Tijdens het jubileumfeest op 13 september in het Haagse Congresgebouw, georganiseerd door de feestcommissie onder voorzitterschap van T.(Ton) J.A. van der Lubbe, wordt het bestuur bestaande uit de heren G.(Gerard) A.C. van der Windt, G.(Gerard) C. Borst, S. (Sieb) H.J. Houben, J. Bosscha, S.B. de Poorter, J.(Hessel) Tuzee en N. Verlaan de Zilveren Legpenning van de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport toegekend. De heer P.B. van Binsbergen citeert in zijn toespraak de indertijd vermaarde dichter Claudy in zijn onvergetelijke Brandnetels:

"Zij vergeten dat het een zaak is van weelde,
waarmee reeds menigeen geld verspeelde.
Dravers houden is een luxe sport
en niet iets waar je rijk van wordt.
Herinnert u maar de wijze les
van de aloude Socrates:
Dat slechts zeer zelden 'n draver
voldoende verdient voor zijn eigen haver!"

De algemeen voorzitter van de Stichting NDR roemt de bereidheid van de eigenaren om in overleg de moeilijkheden te overwinnen en de vastberadenheid om de sport overeind te houden. Ook tijdens de moeilijke onderhandelingen aangaande de erkenning van de NDR, de pensiongelden en talloze andere zaken heeft het bestuur van "De Drafsport" zich steeds loyaal opgesteld en daardoor in grote mate bijgedragen tot de situatie waarin de sport thans verkeert. Zonder die loyaliteit, zonder die medewerking zou een lichaam als de NDR met zijn vele tegenstrijdige belangen een onbestuurbare organisatie zijn.

Gerard van der Windt rekent zijn leden tijdens zijn jubileumrede voor dat de eigenaren gezamenlijk 1750 dravers in training hebben. Afgezet tegen een gemiddelde pensionprijs van f 400 per maand, waarbij nog opgeteld dienen te worden de medische kosten, de hoefsmid, het transport enz., is het totaal aan onderhoud per jaar zo'n 10 miljoen. Van de 7 miljoen aan prijzengeld gaat een kwart naar de trainer zodat voor de eigenaren 5,2 miljoen overblijft, hetgeen inhoudt dat de eigenaren een kleine 5 miljoen gulden uitgeven aan hun hobby. De investering in de aankoop van de dravers blijft daarbij nog buiten beschouwing. Van der Windt besluit met een loflied op vooral de kleine eigenaren die ten koste van veel financiële offers alleen of met anderen een dravertje houden om de drafsport te kunnen beoefenen.

De onderhandelingen over de pensiongelden verlopen niet gladjes. Enerzijds door de vertegenwoordigers van de professionals, anderzijds door de eigenaren en om aan het geharrewar een einde te maken treedt de Stichting NDR als bemiddelaar op. Ondanks het verzet dat in de geledingen van de eigenaren bestaat tegen de vaststelling van een minimum pensionprijs, pleiten meerdere eigenaren voor een goede pensionprijs, opdat de trainers en hun personeel een normaal inkomen kunnen genereren. Hardop wordt de vrees uitgesproken dat jonge professionals zullen stoppen of naar het buitenland vertrekken, wanneer de financiële situatie voor de trainers niet verbetert. Daarbij moet worden tegengegaan dat de criminaliteit in de sport de kop opsteekt. Zeker waar er mogelijk spel buiten de baan komt, dient de sport gezond te zijn. Geruchten over oneerlijke praktijken zijn dodelijk voor het imago.
Uiteindelijk is de keuze aan de eigenaar en de trainer uit drie tarieven: f 400 + 25%, f 450 + 20% of f 500 + 15%. Hiermee is een stap in de goede richting gezet ter verbetering van de inkomenspositie van de beroepsmensen.

Voorzitter Gerard van der Windt geeft van zijn opgewonden impulsieve karakter blijk tijdens een vergadering van het bestuur van Dierenkliniek Emmeloord waarin hij namens "De Drafsport" zitting heeft. Een begroot exploitatietekort van f 135.000 vindt de boekhoudtechnisch geschoolde Van der Windt onverantwoord en loopt daarom uit de vergadering.
De kliniek onder leiding van de in de sport alom gerespecteerde Dr. Verhaar mag volgens velen niet verdwijnen en een oplossing wordt gezocht in een financiële ondersteuning.

Tijdens de bestuursverkiezing op 22 april stelt de heer Tj. Boomsma uit Groningen zich niet meer herkiesbaar voor een bestuurszetel. In zijn plaats wordt met overweldigende meerderheid een nieuwe vertegenwoordiger uit het "noorden" de heer J. Bosscha uit Bant gekozen. De heer Boomsma, wiens optreden nogal eens voor animositeit heeft gezorgd, bedankt de leden voor het vertrouwen en het bestuur voor de prettige samenwerking. De voorzitter antwoordt: "We gaan als vrienden uiteen. We shake hands. Dat is bepalend in de sport. U was eigenlijk onvervangbaar. U hebt velen geld uit de zak geklopt, ook uit onze kas. Maar u hebt veel voor onze sport gedaan. Hartelijk dank daarvoor".

De Gedeputeerde Staten van Limburg staan achter de voordracht een draf- en renbaan aan te leggen in Schaesberg, zo meldt het Limburgs Dagblad. Eerder waren als mogelijke vestigingsplaatsen Ter Worm en Limbricht geopperd."Een draf- en renbaan in Schaesberg is een geschenk van de hemel", zegt de burgemeester van die gemeente, Mr Th. Vrouenraets, in het artikel. Achterliggende gedachte is werkgelegenheid voor 300 mensen, wanneer een koersagenda met daarop 50 meetings wordt samengesteld.

Een financiele injectie van f 215.000 uit de Stichting Fonds Nederlandse Veefokkerij komt ten goede aan het prijzengeld, vooral om de Derby (zowel draf als ren) en de Grote Prijs der Lage Landen meer body te geven. Daarnaast komt gedurende 5 jaar een bedrag van f 500.000 jaarlijks uit hetzelfde fonds vrij ten behoeve van de verbetering van de accommodaties op de A-banen en die van Wolvega als winterbaan in het noorden. Daarnaast komt uit het "Veefonds" een extra bijdrage voor de ontwikkeling van het Super Trio. Een geed in het gehoor liggende naam voor een aantrekkelijk spel. De eerste Super Trio-draverij gedoteerd met f 20.000 prijzengeld wordt verreden op 27 april op Duindigt en krijgt in de klassemerrie Lady in bezit van Stal Nooit Gedacht (de Limburgse gebroeders Sjeng en Rene Hendrikx) een uitstekende winnares. De inzet bij de totalisator op het Super Trio bedraagt f 91.218 en is "alleszins bevredigend". Een uitbetaling van f 1.800,30 is eveneens goed om mee aan de weg te timmeren. "De Telegraaf" spreekt zelfs van een enorm succes. Een spectaculaire koers die een veel groter aantal bezoekers naar Duindigt brengt, met een hoge totale omzet van f 520.000 voor een doorsnee zondag. De gesponsorde koers krijgt veel publiciteit in de media. Op zondagavond is in Studio Sport 5 minuten zendtijd ingeruimd voor een inleiding, een prima verslag en de bijbehorende cijfers. De sport is in brede kring op grootse wijze onder de aandacht gebracht. Toch krijgen de critici gelijk waar zij moeite hebben met de technische uitvoering van het wedspel op het Super Trio. De weddenschappen kunnen slechts op de koersbanen worden ingeleverd en wel vanaf de zaterdag een week voorafgaand aan de koers tot de zaterdag een dag ervoor. Het geld van de spelers staat daardoor te lang vast en is daarmee in strijd met een basisregel van het spelen op de koers. Bovendien komt het spel nog steeds uit de portemonnee van dezelfde groep mensen, de koersbezoekers. En om de hoge kosten van uitvoering van het spel te bekostigen, is het inhoudingspercentage op het Super Trio, na goedkeuring van de betreffende ministeries (Landbouw en Justitie), verhoogd tot 25%. Wanneer dan ook nog eens 25% kansspelbelasting wordt geheven bij een uitbetaling vanaf duizend gulden is de euforie snel ten einde.
Ook sporttechnisch kleven er maren aan de opzet van het Super Trio. De eigenaren van deelnemende paarden verplichten zich om deze paarden niet te starten tussen het moment van vooraangifte en de koersdag. Deze periode van 11 dagen houdt te veel (goede) paarden aan de kant.

Invoering Regeling Toegang Stalterrein. Eigenaren van deelnemende paarden kunnen bij de hoofdingang in bezit worden gesteld van een kaart die recht geeft op een half uur toegang tot het stalterrein na de koers waarin het paard staat. Met deze regeling wordt een drempel opgeworpen voor eenieder die eigenlijk niets op het stalterrein heeft te zoeken.

NDR-topman Cees Berg waarschuwt tegen een verhoging van het inhoudingspercentage door de totalisator naar 22 of 23%. "Al enkele procenten kunnen een vlucht van de spelers richting bookmakers bewerkstelligen, zoals zich in Zweden heeft voorgedaan. Ook voor de circulatie van het geld bij de toto heeft de maatregel een negatief effect. Niet alleen in het noorden van Europa maar ook in Italië volgde een desastreuze ontwikkeling op een dergelijke verhoging", aldus een met gezag sprekende Berg.

1975 - sport
De uitschrijving van de Grote Prijs der Lage Landen staat weer ter discussie. In de editie van 1975 is volgens velen geen Europees toppaard te vinden. De cracks moeten 20 en 40 meter geven aan de koppaarden, hetgeen over 2100 meter schier onmogelijk is, zo bleek al eerder toen Une de Mai ondanks een koersrecord Fideel niet kon kloppen. Allemaal gelijk af, menen de eigenaren van de buitenlandse publiekstrekkers. Dan kun je het geld wel gelijk weggeven zeggen de Nederlanders. Het blijft hinken op twee gedachten: een draverij, waarin de vaderlandse top zich kan meten met de Europese subtop of een draverij voor de werkelijke Europese top, waarin maar een enkel inlands paard meekan.

Als blijk van waardering geven de eigenaren en fokkers tijdens de bekende Boll en Scharp-meeting op Lindenoord de directeur van het meubelhuis, de heer Ter Doest, het draverveulen Prinses Williams ten geschenke. Het in 1974 voor het eerst verreden "Zilveren Kabinet", de door Boll en Scharp beschikbaar gestelde felbegeerde trofee, heeft in de welgevulde prijzenkast van de succesvolle amateur Gerard van der Wal een plaats gekregen.

Aan de op 21 januari 1974 overleden Willem H. Geersen, een man van allure, wordt een koers van allure opgedragen, een draverij voor de topklasse op de laatste zondag van januari op Drafcentrum Hilversum. Aan de vakman Geersen wordt de gehele meeting opgedragen, door de koersen te vernoemen naar toppaarden uit zijn stal, zoals Calumet Donald, Barones Spencer, Hairos II, Parisien en Axkit. Met deze Axkit werd Geersen tweede achter de wereldvermaarde Muscletone in een koers over vier kilometer op Enghien.

De inmiddels 9-jarige Henri Buitenzorg van eigenaar Piet Meinardi is de waardige eerste winnaar van de W.H. Geersen-prijs. Piet Meinardi verhaalt tijdens de huldiging uit de tijd dat hij Buitenzorg runde voor de Gebroeders Snetselaaar. "Toen Henri als eerste veulentje werd geboren, zei ik trots: als we ze nooit minder fokken, mogen we de grond kussen."

Op 25 augustus 1974 staat Janna Dragt-Peenstra in het Finse Pori op het hoogste schavot na het behaalde Europees Amatricekampioenschap. Tijdens Indoor Brabant in Den Bosch in het voorjaar van 1975 wordt de getalenteerde amatrice gehuldigd als "Paardensportvrouw van het Jaar".

In de hoofdstad opent minister-president Joop den Uyl op 16 april in het Van Goghmuseum de World Press Photo 1975. De ruim 3300 inzendingen zijn verdeeld over diverse categorieen. In de sportfotografie is een foto van Paardensport in Ren- en Draf fotograaf Jacques van Bellen bij de beste tien van de wereld geplaatst. Treffend is het beeld van de Franse verzorger, die huilt tegen het hoofd van zijn Grote Prijs der Lage Landen winnaar, Atagos G. Hij weet dat zijn lieveling is verkocht en op Duindigt blijft bij zijn nieuwe eigenaar Stal Jofra.

Piet Meijn uit Oostzaan doet twee opmerkelijke aankopen. In de Verenigde Staten wordt voor zijn rekening naast Worthy Dean de driejarige Speedy Volita aangekocht. Deze Speedy Count-dochter, als tweejarige veruit de snelste van haar jaargang en dit jaar uit drie starts ongeslagen, komt in training bij Jan de Leeuw. Zij blijkt een harddraver van bijzondere kwaliteit, een fascinerende drafmachine, begenadigd met weergaloze speed.

1975 - Fokkerij
In dat jaar werden 456 draverveulens geregistreerd en voor de toppers en hun foto's, click hier

De uitslagen van de belangrijkste draverijen in Nederland:

Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen

 

topper

Boven: Nubar van Echten (Wim van Buytene) zegeviert hier
in de Sweepstakes Hengsten 1975 voor Nimrod R (W. Velis).

topper

Boven: Night Mary en een gelauwerde Dirk Suykerbuyk tijdens de ereronde
na hun zege in de Sweepstakes merries.

Derby

Boven: Derby 1975: Nimrod R (W. Velis) is net op tijd binnen
voor een aanstormende Nicky Norton.
Links loopt de 4e aankomende Nubar van Echten.
Aan de buitenkant buiten beeld komt de snel eindigende
Nora Hanover als derde aan.

Jojo

Boven: Jojo (links) klopt Henri Buitenzorg na een felle strijd met een
neuslengte in het Kampioenschap van Nederland 1975.

Jojo

Boven: Beide pikeurs Jan en Jan dachten na de finish dat
de andere gewonnen had en ze feliciteerden elkaar.
Een veel gepubliceerde foto.

GPdLL

Boven: De Zweedse merrie Judy Song en P. Gustafsson bezig aan
de ereronde na hun zege in de Grote Prijs der Lage Landen 1975.

Giganten

Boven: Finale van de Prijs der Giganten 1975:
Equileo (nr.3 met B. Froger) is juist op tijd binnen,
voor de aanstormende Ritha Lyngholm (nr. 7).
3e Chablis en 4e South Bend.

import

Boven: De Franse hengst Treize F, hier met Ruud Pools, won o.a.
het Zilveren Renpaard, Merevelds Mijlrecord,
de 4½ km. van Alkmaar en de Grote Prijs
van Friesland III in 1975.
Links met de witte stofjas loopt de jongeman, die samen
met zijn ouders bij de ingang de paardekrant, ballpennen en
snoep verkocht. Kent u hem nog? Hij werd "kip" genoemd.
Zijn vader gaf altijd bijzondere tips zoals:
"Ernie Rita in de Wachtkamer" of "Alles op Kaballus".


1976 - organisatie
De plannen voor de aanleg van een draf- en renbaan in Limburg naderen hun voltooiing. De Stichting Draf- en Renbaan Limburg (DRL), waarin de NDR is vertegenwoordigd in de persoon van J. Govers, presenteert haar plannen. Voorzien is dat de locatie Schaesberg in 1980 wordt opgeleverd.

1976 - sport
In februari overlijdt op 31-jarige leeftijd de hengst Mac Kinley, in eigendom van de heer P.D. Dijkhuis in Hilversum. Mac Kinley won in 1954 de eerste Grote Prijs der Lage Landen en werd een jaar eerder zesde in de Prix d'Amerique. Zijn totale winsom bedraagt f 132.000.

Ook in februari wordt het Renbaan-restaurant van Groningen door brand verwoest. Nog meer treurnis wanneer op 16 april Hessel Tuzee overlijdt. Hij wordt 67 jaar en bekleedde tal van functies in de drafsport, onder andere die van penningmeester van de eigenaarsvereniging.

Piet Meinardi besluit om Henri Buitenzorg niet meer aan de start te laten komen. Met een record van 1.16,3a en een winsom van f 551.046 komt een einde aan een schitterende koerscarrière van deze hengst. Nieuwe coryfeeen dienen zich aan: Kees Verkerk en Speedy Volita eisen hun aandacht op. Speedy Volita wint als vierjarige de zesde editie van de Prijs der Giganten in een supertijd van 1.14,7a in de finale.

Maar ook verdriet in de drafsport wanneer bij een verkeersongeval op 10 november na afloop van de koersen van Hilversum Mistral Nora om het leven komt.

Op 6 juli viert de pikeursvereniging, die nu VDRP heet, zijn gouden jubileum op grootse wijze: receptie, jubileummeeting met Conny Vink en een tweekamp tussen wielrenner Jan Jansen (winnaar) en Karloff B, en een feestavond.

1976 - Fokkerij
De Fokkersvereniging viert op 11 december zijn zesde lustrum. Dit gaat gepaard met het verschijnen van een 300 pagina's tellend standaardwerk over de draverfokkerij onder de titel "Draverfokkerij".

In dat jaar werden 517 draverveulens geregistreerd en voor de toppers en hun foto's, click hier

De uitslagen van de belangrijkste draverijen in Nederland:

Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen

 

topper

Boven: Olafski Itenska (A. v.d. Blonk) blijft Olaf Pride
met M. Bouwhuis voor in de Sweepstakes Hengsten.


topper

Boven: Eigenaresse mevrouw Wagenaar omhelst haar zoon
Jan Wagenaar jr., nadat deze met Orma Pride de Sweepstakes
Merries in 1976 had gewonnen. Aan het hoofd Wagenaar's
dochter Yvonne en achter de winnende rijder
zijn vrouw Annie en zoon Jan.

Derby

Boven: Derby O 1976: foto van de andere kant.
Orma Pride (Jan Wagenaar) wint aan de buitenkant voor
Olafski Itenska (reling) en Othello Hinda (midden).

Kees

Boven: Kampioenschap van Nederland 1976:
Kees Verkerk (G. v. Eykelenborg) overmeestert vlak voor de finish
Jojo Buitenzorg (J. van Dooyeweerd).

GPdLL

Boven: De Franse merrie Dinès P (met M. Feuillet) op Duindigt
bij het défilé. Zij wist in de Grote Prijs der Lage Landen 1976
de grote favoriet Eleazar te kloppen.

Speedy

Boven: Speedy Volita wint de belangrijkste koers uit haar carrière,
de Prijs der Giganten 1976 in Hilversum, en loopt met 1.14,7 een
Europees record voor vierjarigen. Tweede en derde worden
de Franse paarden Dauga en Clissa.


1977 - organisatie
In het Hoofdbestuur van de NDR wordt de eerste vrouw (en tot nu de enige) benoemd, mevrouw N. Hoos-Rothmeijer. Zij komt in de plaats van F.W.W. Baron van Tuyl van Serooskerken op voordracht van de eigenarenvereniging "De Rensport".

Het gaat goed met de drafsport. Over 1976 bereikte de totalisator een omzet van ruim f 100 miljoen, gemiddeld f 328.588 per meeting (aantal meetings 311).

Oud-voorzitter van "De Drafsport" en van de Utrechtse Paardensportvereniging (Mereveld) Godert Joustra overlijdt op 91-jarige leeftijd. Hij bekleedde naast deze functies nog vele andere functies in de drafsport, vooral ook in de moeilijkste perioden. Joustra zag nooit om in wrok, zijn credo was: "Ze wisten niet wie ik was en wat ik deed".

Eindelijk is het zover, sinds 7 november mag het Supertrio ook buiten de baan worden gespeeld, zij het dan op een vijftal vaste adressen als maneges en ruitersportshops. Abonnees van Paardesport in Ren en Draf en van De Hoefslag mogen per post spelen, half december kan ook op Duindigt worden ingeleverd.

Wat ereleden betreft, zal de AEV "De Drafsport" de tel een beetje kwijt zijn. Op 15 november wordt Nuttert Timmerman erelid van de vereniging en krijgt hij de gouden erespeld uitgereikt. Daarmee is hij het zesde erelid na Groenewegen, Van der Pol, Joustra, Smit en Van Harlingen.

Twee zaken houden de gemoederen in de sport bezig. In de eerste plaats de heer J. Stam, die denigrerende en beledigende uitspraken doet over dopinggebruik in de sport en overmatig gebruik van de zweep. Per saldo krijgt Stam in een kort geding van de NDR tegenover hem opgelegd om zich te onthouden van zijn krenkende beschuldigingen en zich op de koersbanen niet te misdragen.
Ten tweede is er commotie over de Duitse dierenarts Plagemann die in Nederland zijn beroep uitoefent. Door de AID wordt naar hem een onderzoek ingesteld. In dit verband wordt ook N. Verlaan, bestuurslid van "De Drafsport" aangehouden. De AID verdenkt hem van mogelijke vervalsing van officiële documenten. Na 12 minuten onder arrest te zijn geweest, wordt hij op gezag van de Officier van Justitie in vrijheid gesteld. Volgens Verlaan is er sprake van een practical joke. In een eerder contact met Plagemann, anderhalf jaar geleden, liet de dokter blijken dat het hem nog wel eens moeite kostte om over de grens te komen. Verlaan zette toen, in de steer van een gezellig samenzijn, een nep-verklaring in elkaar op papier van de Tweede Kamer. Het papier blijkt bij tal van gelegenheden gebruikt te zijn en heeft rechercheurs van de AID veel speurwerk gekost.

Uit het Jaarverslag 1976 van de NDR,
(Schatting voor 1980 en 1990: men was zeer optimistisch!):

onderwerp 1956 1965 1976 ca 1980 ca 1990
Aantal koersdagen

150

206

311

370

500

Aantal draverijen

ca 800

1458

2651

3700

5500

Levend geboren veulens

121

382

881

1300

2250

Aantal trainers

50

61

122

140

180


1977 - sport
Jan Wagenaar presteert het om Europees Kampioen te worden en wordt afgevaardigd naar het Wereldkampioenschap Beroepsrijders. Ulf Thoresen, tweede bij het EK, haalt bij het WK Jan Wagenaar terug door als eerste te eindigen. Wagenaar rijdt sterk, maar heeft weinig geluk en wordt vierde.

Wereldkampioen en drievoudig Prix d'Amérique-winnaar Bellino II liep in de Giganten zijn afscheidskoers en verbeterde "en passant" even het Europees record naar 1.13,8.

1977 - Fokkerij
In dat jaar werden 557 draverveulens geregistreerd en voor de toppers en hun foto's, click hier

De uitslagen van de belangrijkste draverijen in Nederland:

Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen


Hieronder een overzicht van de kortebanen in 1976 en 1977.
De NDR had bepaald dat het er maximaal 16 mochten zijn.
Voor de kolommen "starts" lees : "starters"

Uitslagen

 

topper

Boven: Ereronde van Prizefighter en Maria Poort
na de overwinning in de Sweepstakes Hengsten.


topper

Boven: Paarl D en Jan van Dooyeweerd bezig aan de ereronde
na hun triomf in de Sweepstakes Merries 1977.
Rechts Jan van Dooyeweerd junior.

Derby

Boven: De Heres-zoon Paranoh en Klaas Woudstra tijdens
de huldiging na hun glorieuze zege in de Derby van 1977.

Kees

Boven: Een machtige aankomst in het Kamp. Ned. Paarden 1977:
v.l.n.r. Kees Verkerk (winnaar), Jade (4e), Katanja (3e),
Kameraad (2e), Maestro Cavaljos en Manza Buitenzorg.


Speedy

Boven: Het tijdperk Speedy Volita is aangebroken
Hier wint zij (links) in 1977 met trainer/pikeur
Gerard Gommans voor de eerste keer het Kampioenschap
van Nederland, voor Manza Buitenzorg
met Jan Wagenaar.

BN_er

Boven: Schaatster Atje Keulen-Deelstra (r) en zangeres Mirella bleven
ongeplaatst in de Prominentenkoers te Groningen d.d. 5-6-1977,
maar konden toch lachen.


GPdLL

Boven: De Wereldkamioen wint op Duindigt!
Bellino II (J.R. Gougeon) overtroeft de Zweed Wiretapper in de
eindstrijd van de Grote Prijs der Lage Landen 1977.

Giganten

Boven: De Wereldkampioen nam afscheid te Hilversum.
Grote Prijs der Giganten 1977 Winnaar: Bellino II.
De drievoudig Prix d'Amérique-winnaar liep in de Giganten zijn
afscheidskoers en verbeterde "en passant" even
het Europees record naar 1.13,8. Bellino was immens populair.
Bij de ereronde werd hij vergezeld door jeugdige fans.


1978 - organisatie
Op 30 april legt G.A.C. van der Windt wegens het bereiken van de leeftijdsgrens van 75 jaar de voorzittershamer van de AEV De Drafsport neer. Daarmee komt een einde aan achttien jaar bestuurslidmaatschap waarvan zestien jaar als voorzitter. Van der Windt wordt benoemd tot ere-voorzitter, de heer S.B. de Poorter tot voorzitter.

Gerard van den Elshout, dravereigenaar van de oude stempel (onder andere van Eland) overlijdt op 17 juli op 83-jarige leeftijd. De sport verliest in hem een markante figuur en de "Koninklijke" een toegewijd bestuurslid.

"De positie van de professional in de draf- en rensport, hoe moet het beleid zijn en welke richting gaan wij uit?" is de kern van een structuurrapport dat de VDRP vervolgens het licht laat zien. Grijpstra van het Ministerie van Landbouw heeft dan al zijn discussienota Paardenhouderij "paardenfokkerij en paardensport" uitgebracht, maar is daarbij niet ingegaan op de problemen van de draf- en rensport. Hij liet daarbij de ruimte voor de VDRP.

Onder voorzitterschap van S.B. de Poorter wordt de algemene ledenvergadering van 21 november een van de meest roerige uit de geschiedenis van "De Drafsport". Er dreigt al een verlaging van het prijzengeld voor 1979. Overigens is dit niet in een standpunt of toelichting van de NDR in het blad Paardensport in Ren en Draf terug te vinden, maar laat zich tussen de regels door lezen in verslagen van bijeenkomsten van tal van verenigingen. De werkelijke achtergrond blijkt dan te zijn dat vooruitlopende op de ontwikkeling van de totalisatoromzet in 1979 het prijzengeld in 1978 is verhoogd. Deze verhoging moet weer worden teruggedraaid omdat de omzetstijging lijkt te stagneren: de stijging bedraagt nog maar een half procent, hoewel de Supertrio-omzet een aanzienlijke stijging vertoont. De toto-omzet zal uitkomen op ruim f 100 miljoen. De heren Verlaan en Van der Windt steken het werkelijke vuur aan. Verlaan door het eisen van de behandeling van een open brief die nader ingaat op de wijze van kandidaatstelling voor de Adviesraad en voor het Hoofdbestuur van de NDR. Van der Windt verwijt De Poorter dat hij negatieve uitlatingen over zijn persoon heeft gedaan. De gemoederen raken geheel verhit wanneer Verlaan onthult dat reeds op 25 september, tijdens een autobusrit tussen Kerkrade en Maasbracht, de verkiezing van een nieuw lid voor de Adviesraad heeft plaatsgevonden buiten de aarwezigheid van Verlaan. J.A. Schoonderwoerd veroorzaakt een vulkaanuitbarsting door te vragen of het waar is dat de heer De Poorter twee dagen eerder al is benoemd in het Hoofdbestuur van de NDR. Na lang dralen, moet De Poorter dit toegeven. De rapen zijn daarop gaar en de vergadering krijgt het karakter van een Poolse landdag. Een motie van C. Disselkoen leidt daartoe dat het Bestuur aftreedt en zich demissionair verklaart (39 voor en 9 tegen, op een ledental van 1500). Verlaan laat later weten niet gekend te zijn in het besluit van het Bestuur om af te treden en zich daarom acht nog steeds bestuurslid van de AEV De Drafsport te zijn. De verwarring is ten top. Terzijde wordt bekend gemaakt dat de behandeling van de zaak-Verlaan in verband met de Plagemann-verklaring voor de politierechter tot nader order is uitgesteld.

1978 - sport
De Derby R lijkt er een volgens het boekje. De finishfoto van de Sweepstakes een week daarvoor, zou zo kunnen gelden voor de Derby: Rogan van Echten met gering verschil voor Reinier die de huizenhoge favoriet als een schaduw volgt, hem in een scherpe eindsprint lijkt te bedwingen, maar een half hoofd tekort komt. Peter Zeegers, rijder van Reinier, doet echter zijn beklag bij het Comité. Het Comité bekijkt twintig minuten lang de beelden en komt tot de conclusie dat Rogan van Echten van zijn lijn is afgeweken en Reinier heeft gehinderd. Reinier wordt als eerste geplaatst, vreugde bij Peter Zeegers en trainer Leo Schoonhoven, teleurstelling bij vader en zoon Van Buytene. De uitslag ontlokt boegeroep bij het publiek, het Comité verzuimt de beelden van de aankomst voor het publiek te herhalen en zo de basis van hun beslissing te tonen. Een onbevredigend verloop.

De jonge trainers Siem Hartman (30) en Piet Zandt (34) maken gebruik van het Ontwikkelingsfonds Entrainementen. Onder de bezielende leiding van Ing. J. Grijpstra van het Ministerie van Landbouw biedt het fonds hulp aan trainers om zich verder te professionaliseren. Aanleiding tot de instelling van het fonds was de oliecrisis toen bleek dat de autoloze zondag velen in problemen bracht. Vooral banken bleken niet meer bereid om te helpen. Hartman en Zandt krijgen met de hulp van het fonds de beschikking over 28 hectare, waarvan 12 bestemd voor een gezamenlijke trainingsbaan en ieder 8 hectare voor stallen en een woning, een Finse bungalow. De stallen kenmerken zich door een uniek uitmestsysteem. Beide complexen verrijzen aan de Meerkoetenweg in Lelystad.

1978 - Fokkerij
In dat jaar werden 601 draverveulens geregistreerd en voor de toppers en hun foto's, click hier

De uitslagen van de belangrijkste draverijen in Nederland:

Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen

 

topper

Boven: Rogan van Echten nr.6 blijft hier zijn rivaal Reinier
voor in de Sweepstakes Hengsten 1978.


topper

Boven: Rosella W en Jan van Dooyeweerd hier tijdens de ereronde
na hun klassieke winst in de Sweepstakes Merries 1978.
Bert van Dooyeweerd begeleidt hen.

Derby

Boven: Foto van een televisiescherm. Plaats Duindigt, datum 5 aug. 1978.
Koers: Derby R. De paarden stormen op de finish af. Favoriet
Rogan van Echten (nr. 3) heeft de kop, maar loopt (zoals hij wel
vaker deed) geleidelijk naar buiten. Wim van Buytene (wat's in a name)
kan hier weinig aan doen. Rivaal Reinier (nr. 1) wordt langzaam meegenomen.


Derby

Boven: Reinier (buitenkant) kan Rogan van Echten net niet kloppen
in de Derby R van 1978, maar is volgens het comité gehinderd
bij het naar buiten lopen door Rogan. Reinier werd alsnog
tot winnaar uitgeroepen.

Manza

Boven: Soeverein blijft Manza voorop en wordt Kampioen der
Nederlandse Paarden 1978 voor Jaspis du Bois, de onzichtbare
King Hollandia, Nicole H (midden), Kees Verkerk (links) en
Maestro Cavaljos (boven Manza).

Speedy

Boven: Speedy Volita (G. Gommans) gaat het Kampioenschap van
Nederland 1978 winnen. Aan de reling wordt Manza Buitenzorg tweede.
Achter Speedy is de als vierde aankomende Kees Verkerk nog te zien.
Links wordt Nanouk derde en geheel links is de als vijfde
aankomende Fransman Drake Royal te zien.

GPdLL

Boven: De Finse merrie Charme Asserdal (Heiki Korpi) wint gemakkelijk
de GP der Lage Landen, voor de Franse merrie Gadames (nr. 13).

Giganten

Boven: Prijs der Giganten 1978 Finale: De Zweed Madison Avenue
(Uwe Swed) klopt Speedy Volita. Links wordt de Finse Charme Asserdal
derde voor de Deen Tarok.

Appie

Boven: Een bord uit de Kampioenen-gallerij in het NDR-Museum:
In de jaren 1978 en 1979 werd Manus Bouwhuis kampioenpikeur.


Speedy

Speedy Volita werd 4 keer verkozen tot Paard van het Jaar (1976-78-79-80).
Hier poseert ze in 1978 met v.l.n.r. haar trainer-rijder Gerard Gommans,
pikeurskampioen Manus Bouwhuis, KB-kampioen Aad Pools en
Patricia Paaij, die heeft meegezongen op het grammofoonplaatje
over Speedy Volita van John Ascot. Voor de pagina van Speedy:
Click hier



1979 - organisatie
De weersomstandigheden zijn bar. Op oudejaarsdag 1978 moet al de meeting van Hilversum worden geannuleerd, met daarin de Super-triokoers. De ingezette bedragen worden reglementair niet terugbetaald, waardoor voor het eerst een jackpot ontstaat. Het barre weer leidt nog verschillende keren tot het annuleren van meetings. Dit leidt tot een deuk in de totalisatoromzet die over 1978 een hoogte bereikte van ruim f 117,5 miljoen (+ 6,86%). De grootste stijging is veroorzaakt door de omzet op het Super-trio van ruim f 11,4 miljoen (+ 118,5%), het aantal meetings steeg van 312 naar 320. Aan prijzengeld en fokpremies werd ruim f 15 miljoen verreden, f 1,8 miljoen meer dan in 1977.

Tegen deze achtergrond klinkt het wat merkwaardig dat naar aanleiding van de bestuurscrisis in "De Drafsport" in een door Fortuna Hoeve beschikbaar gestelde ruimte geadverteerd wordt door "een groep eigenaren uit het gehele land" om een nieuw bestuur te kiezen dat de teruggang in de drafsport tot staan brengt en ombuigt in een opgaande lijn. Demissionair voorzitter S.B. de Poorter doet nog wel een poging om het gevoerde beleid in een 1,5 pagina tellend artikel te verdedigen, maar dit mag niet baten. In een buitengewone algemene ledenvergadering van 16 januari kiezen de eigenaren een compleet nieuw bestuur, nadat ook nog eens in een advertentie van de NDR daartoe opgeroepen is. Vijfhonderd leden zijn aanwezig en brengen 295 geldige stemmen uit. Tot de gekozenen behoren B.C. de Bruin (v.v.), J. Dragt, H. Grol, H. Gruppen (secr.), A. de Regt (penningm.), F. Schuddeboom (voorz.) en F. Stassen.

Eind februari doet de Politierechter in Utrecht uitspraak in de zaak Verlaan. Deze behelst een aanklacht wegens valsheid in geschrifte door op papier van de Tweede Kamer een verklaring te tikken die als volgt luidt:
"Het is aan Dr. Bernd Plagemann, wonende te Dinslaken, toegestaan een beperkt assortiment medicamenten, welke uitsluitend voor directe behandeling van paarden noodzakelijk zijn, mee over de grens te nemen, getekend, Mr. L.E. Baron Bentinck". De politierechter komt tot de conclusie dat de verklaring van de AID juist is en dat het document weliswaar vals is en ook diende om als echt te worden beschouwd, maar dat de vervalsing niet als bewijs van waarde kan worden aangemerkt conform het Wetboek van Strafrecht. Vrijspraak volgt.

De sport is op alle fronten in beweging. Naast initiatieven van Fons van der Stee, Minister van Landbouw, om te komen tot de oprichting van een paardencentrum, mogelijk gecombineerd met een trainingscentrum voor de draf- en rensport, wordt er hevig aandacht besteed aan het rapport Man en Paard van de VDRP. Ook de rensport roert zich en vraagt om een beleidsplan. Een en ander leidt tot wijziging van de statuten van de NDR. In het bijzonder de bestuurssamenstelling wijzigt. De VDRP komt in het Hoofdbestuur met twee zetels, de NDTV krijgt een zetel, de amateurs en amatrices gezamenlijk ook een, maar dan zowel voor de drafsport als voor de rensport, totaal vijf extra zetels. De vorming van een Tuchtcollege is nabij, daarbij de rechtspraak van de beleidsmakers ontkoppelend.

In de eerste ledenvergadering van de AEV De Drafsport onder de nieuwe bestuurssamenstelling spreekt voorzitter Schuddeboom uit niet gelukkig te zijn met de uitbreiding van het Hoofdbestuur van de NDR. Nu bezet "De Drafsport" met 1800 leden nog twee zetels van de negen, straks veertien. In die samenstelling zijn de amateurs en amatrices (vooral van de rensport) overgewaardeerd. Heeft S.B. de Poorter laten weten per 1 april zijn positie in het Hoofdbestuur van de NDR op te geven, de heer G.C. Borst wil nog niet van wijken weten. Daarop besluit de vergadering om de heer Borst als lid van de vereniging te royeren. Inmiddels heeft bij het werkapparaat van de NDR een mutatie plaatsgevonden. Ko Govers is per 1 januari benoemd tot directeur van de STN (totalisator) en Jaap Werners tot algemeen secretaris van de NDR. De feitelijke overdracht heeft op 1 april plaats. De STN alszodanig heeft een nieuwe voorzitter, Cees Roozemond, burgemeester van Alkmaar. De Minister van Landbouw besluit om het aantal meetings uit te breiden van 350 naar 425 en het aantal koersen per meeting van tien naar twaalf.

De NDR krijgt ook in hoger beroep, ingesteld door J. Stam uit Soesterberg tegen de uitspraak van de Rechtbank te Utrecht, opnieuw gelijk. Stam dient zich te onthouden van uitspraken dat H.J. Pools prestatieverhogende middelen aan zijn paarden zou toedienen.

De AEV De Drafsport wordt in het gelijk gesteld in het kort geding aangespannen door de Stichting NDR en G.C. Borst tegen het royement van de heer Borst als lid van de vereniging. De President van de Rechtbank komt in zijn vonnis tot de conclusie dat het royement niet onrechtmatig is en evenmin een onrechtmatige daad jegens de NDR oplevert. Na bemiddeling van Jaap de Waal en Gerard van der Wal besluit Borst niet in hoger beroep te gaan, is Schuddeboom bereid om met instemming van de leden het royement van Borst ongedaan te maken, geeft Borst zijn zetel in het Hoofdbestuur op en wordt de vrede getekend.

Verlaan blijft echter roeren in potjes. Tijdens de jaarvergadering van de Fokkersvereniging vecht hij de rechtmatigheid van de vereniging aan. Waar de Fokkersvereniging voor bepaalde tijd is opgericht, is verzuimd om deze termijn bijtijds te verlengen.

Nadat ook diverse andere verenigingen ageren tegen de grote uitbreiding van het Hoofdbestuur van de NDR, brengt een commissie van drie wijze mannen (Mr. G. van Dinter, Mr. H.W. van Hijlkema en Prof. Dr G. Wagenaar) een advies uit waaraan de Minister van Landbouw uiteindelijk zijn goedkeuring hecht. Het advies voorziet in acht leden: De Drafsport, De Rensport, Draverfokkers, Fokkers van Volbloeds, Langebanen, Kortebanen, VDRP en NDTV. Nieuw is dat men op het moment van benoeming bestuurslid van de respectievelijke vereniging moet zijn, maar dat het lidmaatschap van het Hoofdbestuur niet eindigt wanneer men het bestuurslidmaatschap verliest. Een gevolg van de affaires Borst en De Poorter.

De heren Aad van Leeuwen, hoofdredacteur van het blad "Paardesport in Ren en Draf", en Hans Eysvogel liggen elkaar niet. Dat stamt al uit een vroegere tijd. Hans Eysvogel, uiteraard bekend als radioverslaggever en TV-commentator, heeft zich in de ogen van Van Leeuwen in een uitzending van Langs de Lijn over de Grote Prijs der Lage Landen samen met Willem Ruis platvloers en ordinair uitgelaten over de sport. Van Leeuwen schrijft daarover in "Paardesport", hetgeen Eysvogel niet pikt. Op 3 juli, na afloop van de buitengewone ledenvergadering van "De Drafsport" op de baan van Hilversum, dreigt tandarts Eysvogel bij Van Leeuwen "de tanden uit de bek te slaan". Enige verwantschap met het vak dat Eysvogel in het dagelijks leven beoefent, blijft niet verborgen. Wanneer niemand Eysvogel echt stopt, of daar maar op aandringt, moet hij wel wat. Zo komt het dat Van Leeuwen door Eysvogel licht in het struweel van de koersbaan wordt gedrukt. Later krijgen Klaas Clay en Cees Berg de heldenrol toegedacht van het voorkomen van een handgemeen. Van Leeuwen op zijn beurt pikt dit niet en laat zijn directievoerder J.C. Slikker een brief zenden aan het Hoofdbestuur van de NDR. De NDR vraagt Eysvogel om schriftelijke excuses die schijnbaar in onvoldoende mate worden verstrekt. De NDR besluit daarop Eysvogel voor onbepaalde tijd de toegang tot alle koersbanen te ontzeggen. Bob Spaak (NOS TV) en Rob van der Gaast (Langs de Lijn) scharen zich achter Eysvogel en zo komen de draf- en rensport voorshands niet meer op TV of op de radio. Terzijde wordt nog een oorlogje uitgevochten tussen Van Leeuwen en "de Telegraaf", in bijzonder paardensportmedewerker Paul Oor en zijn chef Charles Taylor. In deze hebben zij partij gekozen voor Eysvogel. Samenvattend kan worden gesteld dat de NDR zich niet als "a careful mother" heeft gedragen, maar dat "een kar vol modder" over de sport is uitgestort.

1979 - sport
Ondanks de deuk in de totalisator door het grote aantal geannuleerde meetings is de belangstelling voor het wedspel nog niet zo groot geweest. Tijdens de Grote Prijs der Lage Landen met 10.000 bezoekers boekt de toto-omzet een record van f 1.394.451, de zaterdag ervoor beloopt de omzet op Duindigt al f 590.000.

Hairos II overlijdt in Frankrijk op 27-jarige leeftijd.

De "karbonadeavond" van Joop Schoonderwoerd heeft succes. Op 17 juli telt Hilversum zo'n 1000 man meer publiek. Niet duidelijk is of men louter in is voor 2,5 kg gratis karbonade, of dat men ook komt om van de drafsport te genieten.

Henri Buitenzorg, koning en lafaard, overlijdt op 5 november op 13-jarige leeftijd. Zijn zoon Usmien van Epse, wordt drie dagen later algemeen kampioen bij de jaarlingenshow.

Desondanks gaat het goed met de sport. De toto-omzet op de Giganten reikt net niet tot een miljoen gulden, zelfs een woensdagmiddag Duindigt levert zo'n f 341.000 op.

De nieuwe draf- en renbaan in Schaesberg krijgt steeds meer gestalte - de contouren van de banen zijn al zichtbaar - en op 26 november legt de Minister van Landbouw, Fons van der Stee, de eerste steen van het tribunecomplex. Op 11 december legt NDR-voorzitter P.B. van Binsbergen de eerste steen van het nieuwe tribunecomplex van het Drafcentrum Hilversum. De STN betrekt op 18 december een fraai gerenoveerd pand aan de Eisenhowerlaan in Den Haag. Kort daarna wordt de grote tribune van Duindigt onderhanden genomen. In de open tribune wordt een vloer gebouwd waardoor de glasdichte eerste rang wordt bereikt, in de hallen verschijnen nieuwe toto-loketten.

1979 - Fokkerij
Het aanbod van dravers is groot: Fortuna Hoeve veilt, Gallant's Farm, Stoeterij Buitenzorg en de Renbaan Duindigt ook, tijdens de jaarlingenshow biedt Stal Middenmeer wegens inkrimping ook nog eens 25 dravers aan. Ze gaan allemaal van de hand en dan nog tegen redelijk goede prijzen.

In dat jaar werden 622 draverveulens geregistreerd en voor de toppers en hun foto's, click hier

De uitslagen van de belangrijkste draverijen in Nederland:

Uitslagen
Uitslagen
Uitslagen

 

topper

Boven: Sam Hollyrood en Cor Zeilmaker maken hun ereronde
na de winst in de Sweepstakes Hengsten 1979.


topper

Boven: Sonja Morgan gaat in handen van Appie Hof naar de zege
in de Sweepstakes Merries voor Sonja Woldberg en Suze.


topper

Boven: Sonja Morgan en Appie Hof winnaars van
de Sweepstakes Merries 1979. Dicky Hof begeleidt de merrie.

Derby

Boven: Na zijn terugstelling in de Derby van 1978 krijgt pikeur
Wim van Buytene zijn revanche in de Derby 1979:
Sam Avon (links) wint in handen van Wim van Buytene
voor Sam Hollyrood, Sonja Woldberg (niet zichtbaar
aan de reling) en Sef Hazelaar (2e van links).

topper

Boven: Pyreus Berkenhof (W. van Buytene) wordt hier
Kampioen der Nederlandse Paarden 1979 voor
Pan Fried (loopt achter Wim v.B.) en Nuttert Norton
(bijna onzichtbaar met nr.17). Links wordt Nanouk (met nr.3) 5e.
en achterin op de foto loopt Nicole H die 7e wordt.

Speedy

Boven: Speedy Volita (G. Gommans) wint afgetekend het
Kampioenschap van Nederland 1979,
voor Pyreus Berkenhof en Nanouk.

Speedy

Boven: Speedy Volita wint de Gold Cup 1979 voor de 3e maal
en eigenaar Piet Meijn mag de immense wisselprijs houden.
Tweede wordt Kees Verkerk (rechts) voor Speedy Gent (nr.5).
De supermerrie zou het jaar daarop deze koers nogmaals winnen.

GPdLL

Boven: Pershing (B. Lindstedt) wint de GP der Lage Landen 1979,
voor Eleazar nr.9, Charme Asserdal (midden met nr.8),
Gamélia nr.4, Madison Avenue (rechts) en Gars de Fontaine.
Er kwamen veel mensen kijken, enorm veel, ruim 10.000 betalend.
Het totorecord is nimmer verbroken. Er ging die zondag 1,4 miljoen
gulden (exclusief 3 ton supertrio) door de kassa's.

Giganten

Boven: Finale Giganten 1979: Meadow Frank leidt voor Hadol du Vivier
en links Speedy Gent (?). Hadol gaat winnen.


BN_er

Boven: Drie Kezen Verkerk bij elkaar!
In de jaren 70 was draver Kees Verkerk één van de smaakmakers.
De schaatser kwam graag naar de drafbaan om op de
foto te worden vereeuwigd met zijn naamgenoot.



(de meeste foto's zijn gemaakt door Jacques van Bellen
en Wim Huybers (vanaf 1972).


Ga naar volgende periode

Ga terug naar de vorige periode

Ga naar de geschiedenis van de drafbanen

terug naar boven

terug naar Geschiedenis NDR


© Copyright Archief NDR

Submenu
Geschiedenis:

< Ned.drafsport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Mensen

Diverse