NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Egbert (Manus) de Visser
(1940 - 2015)


Paard_van_de_week

In het NDR-Museum yoont Egbert de Visser trots de foto van
zijn Derby-zege met Ybe van Papenhoef


Hieronder een In Memoriam, geschreven door Douwe Frerichs en gepubliceerd in het blad draf&rensport, nr. 4 van 2015.

Afgelopen zaterdag (17 januari 2015) is in zijn woonplaats Nootdorp onder grote belangstelling de heer Manus de Visser begraven. Egbert (Manus) was al enige tijd ziek. Hij zou in maart 75 jaar zijn geworden. Manus is onder meer de vader van hoefsmid Burt de Visser. Ze waren min of meer vaste bezoekers van Duindigt. In 2008 plaatste Draf&Rensport nog een interview met Manus naar aanleiding van de Derby Y. (zie hieronder) Die koers heeft Manus beroemd gemaakt binnen de drafsportwereld. Twee alfabetten geleden won Manus de Derby Y met de 160/1 outsider Ybe van Papenhof. Ybe was de tweede keus van trainer Jan van Dooyeweerd, die zelf zo blij was dat hij na de koers afstapte van de kar van Youthful Nora Spencer, een kanspaard dat tegenviel en die daarna enkele ronden los rende over de baan. Toch zat het Jan sr. ook wel dwars dat hij zelf nooit een Derby won. Manus de Visser genoot jaren later nog volop wanneer we het hadden over die bewuste Derby. De Visser was een draverman in hart en nieren. Een tijdgenoot van Jan en Stef van Dooyeweerd, waar hij ook werkte. Ook bij Thijs Lange, Hennie Streng en Dorus Oudshoorn was hij langere tijd actief. Later op Duindigt voor zichzelf begonnen in nieuw gebouwde boxen van aannemer De Geus, wiens Butch Hollandia een goed maar moeilijk paard was. In zijn geliefde Nootdorp heeft hij ook nog de Zilveren Zweep gewonnen, maar de archieven geven geen antwoord op de vragen met wie en wanneer. De laatste jaren werkte Manus bij manege Kwaaitaal in Nootdorp, maar hij kon de dravers niet loslaten en verleende vele hand- en spandiensten bij onder meer Cees Roeling. Manus laat zijn vrouw Hanneke van Rijswijk, kinderen en kleinkinderen na. (DF)


Hieronder een artikel, geschreven door Douwe Frerichs en gepubliceerd in het blad draf&rensport, nr. 29 van 2008, ter gelegenheid van de Derby-Y

Titel: Egbert de Visser won de Derby-Y van twee alfabetten geleden met Ybe van Papenhoef

Het zat wijlen Jan van Dooyeweerd eigenlijk toch wel flink dwars dat hij er in zijn glorieuze loopbaan nimmer in was geslaagd om een Derby te winnen. "Tja, wel als trainer, maar ik zat er niet achter he", mopperde de markante trainer dan weleens. De stal had in de befaamde Derby-Y van 1960 liefst drie ijzers in het vuur. Jan zelf reed Youthful Nora Spencer en Nol Heskens kwam in actie met Yssel. Egbert de Visser, pas 20 jaar oud en leerling-B, mocht van de baas ook eens aan een Derby ruiken. Hij mocht op pad met Ybe van Papenhoef, een op papier kansloze missie met een torenhoge outsider aan 165/1,..
Hoe het is afgelopen is bij velen wel bekend. Het is een verhaal uit een jongensboek. Dat de letter Y nu in 2008 weer aan bod komt, vormde voor Egbert aanleiding om zijn fotoalbum weer eens te voorschijn te halen. De Nootdorper is nog altijd een trouw koersbezoeker van Duindigt, waar hij zijn zoon Burt dikwijls assisteert. Burt is hoefsmid en enthousiast amateur. Hij komt zondag in actie met Voltreffer (en die koers wist Burt te winnen).

Op Duindigt kregen we de gelegenheid het album door te bladeren. Het boek is dik en dat is niet helemaal vreemd, als Egbert vertelt dat hij de zoon van een fotograaf is. "Kijk daar staat mijn vader", wijst hij op een plaat waar Ybe van Papenhoef wordt gehuldigd na een zege in Hilversum.

Wat zich op die 6e augustus in de 7e Course van Duindigt allemaal heeft afgespeeld kan de nu 68-jarige Egbert zich nog precies voor de geest halen. "Vooraf kreeg ik natuurlijk nauwelijks aandacht. Er stonden veel goede paarden in de Derby. YYV en de Sweepstakes-winnares Ysselmonde van Piet Smit. Dat was de grote favoriet. De eredeken voor de winnaar was zelfs in de kleuren van zijn eigenaar. Van Brussel heette die geloof ik. Zodat het allemaal leuk paste. Maar het liep net even anders."
Het koersverloop staat hem nog precies voor de geest. "Het was de eerste Derby met een autostart. YYV nam de kop en Ysselmonde kwam snel op de tweede plaats. Ik had startnummer 9 en lag in de achterhoede ergens op de elfde plaats. Ik deed niks, zat gewoon af te wachten want ik had natuurlijk niets te verliezen. Ybe was de hoogste aan de cote, aan 165 tegen 1." In de laatste bocht voelde Egbert dat de Double Six M-zoon nog wat in petto had. "We gingen zo om de paarden heen. Ik zag aan de binnenzijde ruimte en dook het gat in. Dat ging even krap en Freek Eerenberg was er nog een beetje boos over. Binnendoor rukte ik steeds verder op. lk gaf geen tik. Ybe versnelde vanzelf en ineens lag ik vooraan. Ik was volledig verbluft, besefte even niet wat er gebeurde, maar ik won de Derby met Ybe van Papenhoef."
Niet iedereen reageerde enthousiast. Het feestje van Piet Smit, die tweede was met Ysselmonde, was verstoord. "Hij kon me wel villen", lacht De Visser, die de fraaie sierdeken in de 'verkeerde' kleuren altijd zorgvuldig heeft bewaard. Hij heeft er een goede bestemming voor in gedachten. "Ik neem hem zondag mee naar Duindigt en hang hem over het hek aan de baan. Daar wil ik hem graag schenken aan het NDR-museum. Dat lijkt me de beste plaats voor die deken."

Egbert bleef na zijn Derby-stunt de vaste man achter Ybe van Papenhoef. "Dat wilden de eigenaren Strik en Verheul ook graag. Een jaar later won ik ook de Gouden Zweep met hem. Het was niet zomaar een toevalstreffer. Ybe was gewoon een heel goed paard." Hoe het verder met hem is verlopen weet De Visser met exact. Volgens hem is hij naar Oostenrijk verkocht en heeft hij er ook nog een paar merries gedekt. De Visser vertrok na een periode bij Stal van Dooyeweerd om bij Willem Geersen de vertrekkende Martin Vergay op te volgen. De samenwerking was geen lang leven beschoren. "Na een jaar was ik weer weg. De familiebanden waren geen voordeel. Het aardige is dat ik getrouwd ben met Annie van Rijswijk en zij is weer de jongere zus van Willems vrouw Bep. Dat is ook de familieband tussen de twee Y-Derby's. Nancy van Ooyen, dochter van Geersen en tevens de vrouw van Harry is een nichtje van ons. Harry won de volgende Y-Derby met Ymond Boekelte. "

De Visser denkt zo'n 100 koersen te hebben gewonnen. Hij had een neus voor dravers, maar koos toch voor het vak van paarden-rij-instructeur. "Ik ben op mijn 14e jaar bij Nol Heskens begonnen. Ik vond het rijden in de koers erg leuk. Ik heb zelfs nog monté gereden. Na twee jaar ben ik op Duindigt bij Van Dooyeweerd in dienst gekomen. Daarna dus bij Geersen en voor mezelf. Het is een zwaar bestaan waarin maar voor een enkeling succes is weggelegd. Ik besloot om me te laten omscholen en ben als instructeur bij een manege aan de slag gegaan. Dat was een goed besluit. Ik heb altijd leuk gewerkt en mijn kinderen met paarden laten kennismaken. Mijn zoon Burt heeft er zijn vak van gemaakt en dochter Simone is in de dresseur actief geweest. Burt is hoefsmid en net als ik gek van de drafsport. Ik volg alles op de voet. Vier jaar geleden organiseerde men in Wolvega een koers voor oud-pikeurs. Ik schreef me in en won met Opal Vivant van Barry te Pas. Dat was een geweldige ervaring."



De Foto's:
In dienstverband bij Jan van Dooyeweerd:
grote successen met Ybe van Papenhoef

Boven: Ybe van Papenhoef wint in 1960 verrassend de Derby Y,
voor Ysselmonde en Ysvogel S.
Manus was toen in dienst bij trainer Jan van Dooyeweerd.


Boven: Van de andere kant gezien:
Ybe van Papenhoef wint de Derby
met Manus de Visser op de sulky.


Boven: Ybe van Papenhoef (E. de Visser) zegeviert hier
in de Prijs der Veelbelovenden 1961 op Duindigt.

Boven: De 4-jarige Ybe van Papenhof en Manus de Visser tijdens
de ereronde na hun geweldige zege in de Gouden Zweep 1961.
Van deze koers hebben we filmbeelden:


Boven: De 11-jarige Tabor en Manus de Visser tijdens
het defilé voor de GP der Lage Landen 1963, waarin ze vijfde
gaan worden.



zelfstandig trainer op Duindigt

Boven: Yostra met Manus de Visser bij de paddock op
Duindigt 15 mei 1965.
(foto Wim v.d. Sluis)

Boven: De grote Büermann B was één van de paarden,
die Manus op Duindigt trainde.
(foto Wim v.d. Sluis)

Boven: Butch Hollandia was een goed paard
bij trainer/rijder E. de Visser.
(foto Wim v.d. Sluis)


10-08-2008: Op de dag van de Dravers-Derby Y-2005:

Mijlpaal

Boven: Nadat You Two Enzelens met Rob de Vlieger de
Ybe van Papenhoefprijs op Derby-Y-dag in 2008 hadden gewonnen,
mochten ze een ereronde rijden met de door de
naamgever van de koers gewonnen sierdeken
van de Derby-Y 1960.
(foto Wim Huybers)

Mijlpaal

Boven: Vervolgens werd de deken door ex-pikeur Manus de Visser
(links), die de Derby van 1960 had gewonnen, geschonken
aan het NDR-Museum en in ontvangst genomen door
Truus van der Kraats (rechts) en Peter van Betten
(2e van links), resp, voorzitter en secretaris
van het NDR-Museum/Archief.
In het midden staat mevr. De Visser.
(foto Wim Huybers)



  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse