NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Nuttert Timmerman
(1911-1981)


Hieronder een kort verhaal door Ruud Stoop, gepubliceerd in "Draf&Rensport" nr. ??, jaargang 1990.

Nuttert Timmerman is de man die van onschatbare waarde was voor de (eerste) wederopbloei van de drafbaan in Wolvega. Hij was een zoon van Hendrik Timmerman uit Oldeholtwolde, die onder meer eigenaar was van de vermaarde Duitse fokmerrie Windspiel, die een eigen merriestam zou vormen. Haar dochter Nellie Gregor was een crack. Nuttert Timmerman zette als fokker de traditie van zijn vader (en ook zijn oom Andries Timmerman) voort.
Hij werkte aanvankelijk als boer op het bedrijf van zijn vader en ging later als vertegenwoordiger door het leven.
In 1952 werd hij bestuurslid van de drafbaan Lindenoord en in 1960 pakte hij zelfs voor langere periode de voorzittershamer op. Hij zette zich in om van de piste een kunstbaan te maken, maar ook een restaurant en de baanverlichting zagen onder zijn leiderschap het licht.

In 1977 werd hij daarvoor beloond met de Friese Sportprijs. Hij ontving deze uit handen van de toenmalige Commissaris van de Koningin Hedzer Rijpstra. Hij was de vierde die deze destijds belangrijke onderscheiding in ontvangst mocht nemen, na sportcoryfeeën als Atje Keulen-Deelstra, Jan Kostelijk en Harm Wiersma. Zijn woorden bij het in ontvangst nemen van de prijs waren tekenend voor de liefhebber die hij was: "Mede namens het paard spreek ik mijn erkentelijkheid uit voor deze prijs." De baan van Wolvega groeide in die jaren uit tot de meest moderne piste van ons land, waar trainers als Nuttert Oosting, Tiemen van der Veen en Jaap Hof, de huistrainer van Timmerman, hun stallen hadden. Hij was ook de drijvende motor achter het opzetten van de bekende Boll en Scharp-dag, die voor bomvolle tribunes zorgde.

Nuttert Timmerman overleed op 4 juli 1981 op 70-jarige leeftijd. Na zijn overlijden werd op de drafbaan van Wolvega enkele jaren een Memoriaal-koers voor hem verreden.
(einde verhaal Ruud Stoop)Hieronder een kort verhaal door Henri van Voorn, gepubliceerd in "Draf&Rensport" nr. 40, jaargang 2023, met de titel "Er ging niets boven Lindenoord".

Topdagen
Topdagen in de jaren zeventig waren de vrijdagavond meeting tijdens de kermis in september met als hoofdnummer het Kampioenschap van Friesland en de jaarlijkse Boll en Sharpdag. Deze firma gaf aan alle winnende eigenaren meubelen als ereprijs cadeau. Die meubelen stonden dan uitgestald in de sporthal waar vele bezoekers een kijkje kwamen nemen. Zelfs gelouterde cracks als Speedy Volita en Kees Verkerk kwamen er voor naar Lindenoord. Op de vraag hoe dat toch allemaal mogelijk was in een relatief kleine plaats als Wolvega was maar één antwoord mogelijk. Dat kwam door de gedreven voorzitter Nuttert Timmernan. Een markante man met een bijzondere stem. Als hij tijdens de Boll en Sharp meeting het publiek verwelkomde met "dames en heren" dan brulde de hele sporthal "hoi". Nuttert liet zich volgens mij voorafgaand aan de topdag bij de plaatselijke kapper knippen conform zijn vaste model "coupe bloempot". Het hoorde erbij. Net als de sfeer in de bestuurskamer. Nuttert aan het hoofd van de tafel, met echtgenote Alie aan zijn zijde. Tijdens koersdagen was het een komen en gaan van gasten. Er werd royaal geschonken waardoor de stemming steeg naarmate de avond vorderde. In Wolvega leek alles te kunnen. Zo herinner ik me dat Nuttert Timmerman er met hulp van een plaatselijk garagebedrijf in slaagde om in 1970 een splinternieuwe Vauxhall Viva beschikbaar te stellen voor de dat seizoen succesvolste pikeur. Met dank aan Freddy Scotch, die door de Lindenoord bochten vloog, ging Klaas Woudstra in een nieuwe auto naar huis. Nuttert Timmerman had samen met familieleden ook dravers. Ze fokten uit hun crack Nellie Gregor de koerspaarden Astra T en Benny Parisien die bij Jan en Stef van Dooyeweerd stonden. Later had Nuttert de paarden bij Jaap Hof in training. Die boekte regelmatig overwinningen met Kolonel T, Nelson T, Gonny T, Jonker T, Kairos T, Roderik T en Temperament T.
(einde verhaal Henri van Voorn over Nuttert Timmerman)


topper

Boven: Nico Kid en Siem Hartman worden gehuldigd na de zege in
de grote Boll & Sharp-prijs 1978. In het midden kijkt
Nuttert Timmerman ons aan.

topper

Boven: Siem Hartman krijgt te horen welke meubels
hij heeft gewonnen heeft met de overwinning in
de Grote Boll & Sharp-prijs 1979.
Links Wolvega-voorzitter Nuttert Timmerman,
midden de directeur van de sponsor en
rechts eigenaar-trainer Teun Langenberg.

topper

Boven: Dhr. Timmerman (links) tijdens het uitreiken van de ereprijs
(een gouden zweep) aan Cees Wortel na het behalen van het Kamp.
van Friesland in 1975. De eigenaren van het paard dhr. en mevr Geijs
staan rechts op de foto.

topper

Boven: Nuttert Timmerman reikt de bloemen uit aan Jan Wagenaar
voor zijn overwinning in de Grote Kerst-prijs op 26-12-1980.

Wolvega

Boven: Een bomvol Lindenoord maakt zich in 1989 op
voor een solo van Action Skoatter.


Wolvega

Boven: In de sporthal kon je op de topdagen over de hoofden lopen.
De horeca was er perfect voor elkaar


Wolvega

Boven: De gezellige bestuurskamer van Lindenoord waar de drank
rijkelijk vloeide en het altijd gezellig was.


topper

Boven: Nuttert Timmerman wordt samen met zijn vrouw gehuldigd
voor de Friese Sportprijs van de Prov. van Friesland d.d. 4-4-1978.
De Commissaris van de Koningin Hedzer Rijpstra reikt hem uit.

De grote crack van de familie Timmerman was de in
1946 geboren merrie Nellie Gregor, waarmee Nuttert ook fokte.
Zij is opgenomen bij de BN-ers in onze Hall of Fame.
Click hier

Voor de pagina over de drafbaan Lindenoord in Wolvega.
Click hier  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse