NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Maria Poort
de eerste vrouwelijke professional


Wanda

Maria Poort met "de IJzeren Dame" Wanda Pluto


Hieronder een artikel uit het door de Hilversumse drafbaan uitgegeven blad 'Drafvizier' van voorjaar 1997.

Titel: Maria Poort houdt het graag bescheiden

Ondanks een al gigantische erelijst houdt Maria Poort het het liefst bescheiden. De rijdster van de cracks Prizefighter, Wanda Pluto en nu Flower Flora boekte al een 400 tal overwinningen, maar zal geen miment naast haar schoenen gaan lopen. Haar karakter vindt men terug in haar benadering van paarden: voorzichtig, bescheiden, gezellig. "Persoonlijke benadering", aldus de eerste vrouw die in nederland na grote moeite een leerlingvergunning kreeg. "Dat is voor een paard ook gezelliger. Ik geloof in die aanpak".

Maria Poort was vanaf haar zestiende jaar amatrice maar wilde meer. Zij wilde een leerlingvergunning en zij wilde trainster worden. Kortom Maria Poort wilde beroeps worden. „Daar waren ze bij de NDR lang niet blij mee en helemaal nog niet aan toe. Buddy de Vries, waar ik toen werkte vroeg mijn vergunning aan. Toen er opeens twee pasfoto's van mij uit zijn portefeuille vielen was het "oh nee, dat gaat niet door hoor". Het eerste jaar werd ik dus geweigerd, het tweede jaar ook en pas in het derde jaar kreeg ik een proefperiode. In Deurne haalde ik mijn rijders-vergunning, ik reed met Illya Kuryakin, een heel gemakkelijk paard. Dat scheelde een stuk, pas toen kreeg ik mijn vergunning voor een jaar. Omdat alle financiële rompslomp van de beroepstrainer haar niet trekt, is Maria Poort in dienst bij Rinus van Leeuwen. Daarom heeft zij haar handen vrij om alle tijd te besteden aan het paard. „Dat doe ik het liefst, met paarden bezig zijn. Persoonlijke benadering, ik geloof daar in. Een paard houdt daar ook van."
Met Prizefighter en Wanda Pluto scoorde Maria Poort tientallen overwinningen. Haar huidige crack is Flower Flora, een grote, talentvolle krachtpatser die met een winsom (totaal gewonnen prijzen) van rond de 185.000 gulden, na wat blessureleed weer helemaal terug en in vorm is. „'t Is een echt karakterpaard", aldus de vaste stuurvrouw van de 9-jarige hengst, „dat heeft ie van zijn vader, Kameraad. Hij wil alles, vooral winnen. Maar je moet hem wel in zijn waarde laten. Eigenlijk hoef je hem helemaal niet aan te sporen, hij geeft zich van zichzelf al volledig. Van een flinke tik zal hij echt niet harder gaan. Flower Flora was geen gemakkelijk paard. Eerst kon hij niet starten, wilde hij niet achter de auto maar inmiddels laat hij zich goed regelen. Maar je moet hem wel 'op het bit' rijden, hij moet dat ding in zijn mond blijven voelen. Daarom heb ik, ofschoon ik hem nooit hoef te raken, wel een zweep mee. Want zonder die zweep zou ik wat met de lijnen moeten doen om hem wat aan te sporen. Maar dan verlies ik weer de controle over het bit, dat kan dus niet." Maria Poort verwacht dat Flower Flora zich nog verder zal ontwikkelen en nog beter zal worden. "Hij heeft van nature een grote loop en daarom heeft hij wat gewicht nodig. Dat maakt het voor hem niet eenvoudiger want je loopt het hardst op je blote voeten. Alhoewel hij hier in Hilversum staat, is Duindigt zijn lievelingsbaan. "Daar werd hij onlangs (op 16 maart 1997) tweede achter het 5-jarige draffenomeen John F. Boko en 'n week daarvoor wist hij zich te handhaven met een derde plaats achter het "geweld" van '97-topper Paul Trot en de Franse ruin Ulysse de Laleau. Flower Flora, van moeder Wora Albo, gefokt door de heer G. van Delft, in eigendom van stal Flora Flower (waarachter de bekende drafsporteigenaar, de heer Dirk Gooijer), staat mede dankzij de Hilversumse trainer Rinus van Leeuwen weer helemaal aan de top. Wij verwachten nog veel van hem al heeft hij het wel moeilijk met zijn winsom. Veel koersen in zijn klasse worden geannuleerd en daarom moet hij vaak tegen veel sterkere paarden. Er is gewoon een groot gebrek aan goede, oudere paarden." Het gebrek aan goede, oudere paarden komt volgens Maria Poort voor een groot deel door het snel inzetten van jonge koerspaarden. „Tweejarigen zijn in hun ontwikkeling te vergelijken met baby's. Daar moet je eigenlijk niet mee koersen. Je moet een paard eerst laten groeien, sterk laten worden. De bewijzen kun je in alle boeken opzoeken. Wat zie je nog terug van die fantastische lichting G-paarden. In Zweden bijv. is de Derby pas voor vierjarige paarden en wordt er met tweejarigen nauwelijks iets gedaan. Je ziet daar wel veel goede, oudere paarden."

topper

Boven: Illya Kuryakin en Buddy de Vries op weg naar de baan.
Rechts loopt de nog jonge verzorgster Maria Poort mee.

topper

Boven: Ereronde van Prizefighter en Maria Poort
na de overwinning in de Sweepstakes Hengsten.


topper

Boven: Maria Poort, de eerste vrouw
die de Sweepstakes Hengsten won,
en wel in 1977 met Prizefighter.


Wanda

Boven: De Grote Prijs van Nederland 1987: Wanda Pluto (Maria Poort)
wint hier de finale voor Zantana (nr.3) en Ymond Boekelte.

Wanda

Boven: Een sterk team: Wanda Pluto, rijdster Maria Poort en
trainer Rinus van Leeuwen.
Flower_Flora

Boven: Flower Flora met zijn trainer-rijdster Maria Poort,
die wel naar hem opkijkt.

Bovengenoemde paarden staan allemaal in de
Hall of Fame op deze website. Click hier  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse