NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Historie: de Caransa's


Na het overlijden van Maup Caransa in 2009 kwam er een stroom van "In Memoriams" in diverse kranten en op websites te staan, waaruit wij een korte samenvatting hebben gemaakt voor zijn levensverhaal. Reden hiervan is dat Maup's vrouw Rika een markante draver-eigenaresse is geweest. Zij had enkele zeer bekende harddravers in bezit.

eigenaar

Maup Caransa


Maurits (Maup) Caransa
De op 5 januari 1916 geboren ondernemer groeide op in een arm Amsterdams gezin van Portugees-joodse afkomst. Hij werkte vanaf het moment dat hij kon lopen. Hakte hout, was loopjongen, buffelde in een wasserette en in een autosloperij.
En toen kwam de Tweede Wereldoorlog.
In 1941 trouwde hij met Rika Heijsteeg, een katholieke vrouw. In de oorlog was hij dertien weken geďnterneerd in kamp Westerbork, maar zijn huwelijk en zijn niet-Joodse uiterlijk redden hem van deportatie. De rest van de oorlog woonde hij in de Joodse wijk in Amsterdam. Zowel zijn ouders als zijn drie broers overleefden de oorlog niet. Caransa en zijn zus Femma waren de enigen van het gezin die overbleven.

Miljonair en BN-er
Caransa startte in 1945 een handel in dumpgoederen en 2e hands auto onderdelen. Het verdiende geld stak hij in onroerend goed in Amsterdam, dat in die tijd nog betaalbaar was. Zo werd hij onder meer eigenaar van panden in de Kalverstraat, het Leidseplein en het Rembrandtplein, waaronder het Doelen hotel, Hotel Schiller, hotel Américain, het Amstel hotel en de Kroon. Hij werd een van de rijkste en ook bekendste Nederlanders.

Sportief
Maup Caransa had een brede belangstelling. Naast zijn onroerend goed-activiteiten was hij een actief bridger, bodybuilder en Ajax-aanhanger. Hij was niet alleen een aanhanger, maar hij investeerde ook veel geld in de club. Zijn bijnaam was in die tijd CARANSAJAX.
Eind jaren 60 werden de heer en mevrouw Caransa gepakt door de drafsport. Van 1969 tot 1978 was Riek Caransa de super-enthousiaste eigenaresse van meerdere uitstekende harddravers, waarover verderop meer. Hun stalkleuren waren natuurlijk de kleuren van Ajax.

Ontvoering
Op 28 oktober 1977, na een avondje kaarten werd Caransa door onbekenden ontvoerd. Ze vroegen enkele tientallen miljoen guldens, maar Maup wist zelf af te dingen tot 10 miljoen, hetgeen is betaald. Na vijf dagen geboeid op een bed gelegen te hebben, werd hij vrijgelaten. De daders zijn nooit gevonden.
Van PR moest hij daarna weinig meer weten. "Vroeger stond ik elke dag wel in de krant, maar al die publiciteit heeft me nu tien miljoen gekost.", zei hij.
Hij koos voor een leven achter de schermen en zijn vrouw verkocht de paarden. Hij bleef tot op 83-jarige leeftijd leiding geven aan zijn zaken-imperium, onder het mom van "Ze redden het niet zonder mij".
Op 7 augustus 2009 is Maup Caransa op 93-jarige leeftijd overleden.



De bekendste paarden van de mevrouw F. Caransa:
Haar eerste bekende paard was de grote ruin Grand Geste (geb. 1965, van Peterhof uit Sita), die ook op latere leeftijd nog goede resultaten behaalde. Zo won hij op 10-jarige leeftijd fl. 20.850, als 11-jarige fl. 12.700 en als 12-jarige nog fl. 5.300. Zijn totale winsom bedroeg fl. 111.300. Gelet op het feit dat ruins niet mochten starten in de Klassiekers, is zijn winsom zeer hoog.

Wanda

Boven: Grand Geste met Manus Bouwhuis.

De volgende was de niet minder grote ruin Higgins (geb. 1966, van Pioneer uit Britomaris). Hij liep op 2 juni 1976 te Aduard als 10 jarige zijn laatste koers. In dat jaar werd Higgins nog 2 maal 2e op Duindigt en eveneens 2e in Hilversum. Zijn totale winsom bedroeg fl. 80.766. Hij was in training bij Wim Duivenvoorden.

Wanda

Boven: Higgins met Wim Duivenvoorden op weg naar de baan.
Wim draagt de bekende Ajax-kleuren.

Op de eerste Buitenzorg verkoping na het vertrek van de Zwei Gebrüder Snetselaar op 6 november 1972 kocht mevrouw Caransa voor een redelijke prijs twee jaarlingen: Manza Buitenzorg (voor fl. 7.250) en Myra Buitenzorg (voor fl. 7.500), beide van Star Performer. Zij werd hierbij geadviseerd door haar toenmalige trainer Jan Hoejenbos.
Myra Buitenzorg liep een record van 1.23,2 en won iets meer dan haar aankoopsom: 11.000 gulden.
Manza Buitenzorg groeide uit tot een nationale crack en won totaal 406.024 gld. Zijn levensverhaal kun u lezen in de Hall of Fame op deze website. Dat vindt u hier.

Wanda

Boven: Rika Caransa met haar oogapppel Manza Buitenzorg.



  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse