NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Chris Goes
(1939 - 2016)Hieronder een In Memoriam gepubliceerd in het blad draf&rensport,
in nummer 37 van 15 september 2016.

TITEL: In Memoriam Chris Goes

(door Ype Tel en Martin de Waal )

Op 26 augustus is op 77-jarige leeftijd Chris Goes overleden. Hij was al enige tijd ziek. Goes was voor vele generaties een vertrouwd gezicht op de Nederlandse koersbanen, eerst als deelnemer en later als jurylid.

Chris Goes was een meer dan verdienstelijk amateurrijder die veel successen boekte met zijn eigen paarden, waarvan Tim Hanover en de schimmel Yorki Mendel de bekendste waren. Hij werd dikwijls gevraagd in amateurkoersen te rijden voor de trainers Willem Strooper, Jan de Leeuw en Wim Duivenvoorden. Chris was dol op koersen. Zijn slagerij aan de Haagse Vaillantlaan, waar hij ook eens per week een paard verwerkte, sloot op vrijdagmiddag weleens een uurtje eerder als hij op tijd in Schaesberg moest zijn om in de koers te rijden.
Trots was hij op zijn deelname aan koersen in het buitenland. Hij startte ondermeer in Solvalla, Enghien, Vincennes, Wenen en Cagnes sur Mer. Nadat Chris zijn slagerij, mede als gevolg van de demografische veranderingen in de Haagse Schilderswijk, had verkocht stopte hij ook als eigenaar en rijder, maar de drafsport bleef trekken. Hij werd official bij de NDR en versterkte sinds begin jaren negentig de Nederlandse draverij- en rencomitÚs. Zo stond hij jaren achtereen, 's zomers en 's winters, in de bocht te Alkmaar. "Heb ik wat te doen." zei hij dan. "Anders verveel ik me maar."
Niet alleen op de langebaan, maar ook op de kortebaan was Chris ruim twintig jaar een vertrouwd gezicht als de man op het middenstek. Kundig, collegiaal en humoristisch zijn de drie trefwoorden die bovenal op Chris van toepassing waren. Hij was een echte levensgenieter en als je als collega met hem meereed naar de koers wist je op voorhand nooit hoe laat je weer thuis was. Menig maal werd op de terugweg een gezellig restaurantje aangedaan, want hij wist in alle uithoeken van het land wel een adresje waar je lekker kon eten en vooral veel kon lachen. Vooral dat laatste was heel belangrijk, want voor een goeie mop of practical joke was Chris altijd te vinden. Begin dit jaar bleek dat Chris ernstig ziek was, maar dat was aanvankelijk bij slechts weinigen bekend. Hij was er de man met naar om te klagen en bleef tot het laatst een voor hem zo kenmerkende positiviteit uitstralen. Zijn laatste optreden als jurylid was ruim een maand geleden op de kortebaan van Voorschoten. Daarna is zijn gezondheid snel achteruitgegaan.

Chris zal in de herinnering blijven voortleven als een kundig en prettig collega en vanaf deze plek willen wij de familie en nabestaanden veel sterkte toewensen in deze moeilijke tijden.

Namens de NDR-collega's Ype Tel en Martin de Waal

 

Kees

Boven: Amateurrijder Chris Goes heeft een koers gewonnen
met Tim Hanover. Hij wordt gehuldigd in aanwezigheid van
Willem van Hanegem en in het midden staat Tonnie Hoenselaar,
toentertijd eigenaar van stal de Kromme, vandaar
ook de aanwezigheid van Willem van Hanegem.
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse