NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Janna Dragt-Peenstra
(1930 - 2019)


Janna Dragt, (hier met Krona Oldeson, rechts)
* Bartlehiem 5 augustus 1930    ┼ Wolvega 7 april 2019

Hieronder een 'In Memoriam', gepubliceerd in
het weekblad Draf&Rensport nr. 15 van 11 april 2019.
Met toestemming van de auteur overgenomen.


In Memoriam Janna Dragt
door Hans Sinnige

Dit weekend bereikte ons het bericht dan Janna Dragt is overleden. Ze werd 88 jaar oud en zal altijd in de herinnering blijven als een pionier in de drafsport.

Janna was er meteen bij toen in 1951 de eerste koers voor amatrices werd verreden. In die tijd was het niet vanzelfsprekend dat dames op de kar stapten. Janna stond echter haar mannetje en werd meteen in dat eerste jaar gedeeld kampioene. Ze reed toen nog onder haar meisjesnaam Janna Peenstra. In 1959 volgde haar tweede nationale titel, toen was ze inmiddels getrouwd met Joop Dragt en ging ze door het leven als Janna Dragt-Peenstra. Die naam duikt nog 15 maal op als kampioene en daarmee is Janna de met afstand meest succesvolle amatrice in ons land aller tijden. Van de dames die nu actief zijn staat Hiltje Tjalsma met negen zeges het dichtst in de buurt, de kans is dus groot dat Janna nooit meer uit de recordboeken gaat.

Ruim een jaar geleden was ik op bezoek bij Janna, ze woonde toen nog thuis te midden van al haar gewonnen ereprijzen. Op de vraag welke de meeste betekenis voor haar had zei ze niets en keek ze alleen maar naar de Gouden Swipe, die ze in Joure vijfmaal won en die om die reden definitief in haar bezit kwam. In de vitrine stond echter ook de enorme bokaal die ze won toen ze Europees Kampioen werd in Finland. Dat was in 1974. De dames moesten daar ondermeer op pad met koudbloeds, een paardensoort die prima kan draven maar dan moet je daar wel gevoel voor hebben. Janna had dat. Slechts twee dames kregen die dag hun paard foutloos rond en dankzij haar gouden handen legde ze in die koers de basis voor de eerste Europese titel die ooit door een Nederlandse amatrice werd behaald. Het leverde haar in Nederland de landelijke titel 'Amazone van het Jaar' op.

Toen Janna in het begin van de jaren '90 stopte als rijdster leefde Joop Dragt nog en fokten ze samen de Oldeson dravers. Nadat Joop was overleden fokte ze op kleinere schaal door, met de hulp van zoon Hendrik die haar hielp bij de keuze van de hengsten en het transport van de merries. Juni Oldeson was haar laatste fokproduct. De vraag waarom voor deze naam was gekozen werd op de bewuste dag met een heel droog "ze is geboren in juni" beantwoord. Kort na dit bezoek werd Janna opgenomen in een verzorgingstehuis. Daar overleed ze zondag. We wensen haar dochter Joke en echtgenoot Pieter, haar zoon Hendrik en partner Elske en de kleinkinderen veel sterkte toe met het verwerken van hun verlies. De drafsport is een icoon armer.

(einde In Memoriam)

Amatrice-Kampioen
Janna Dragt werd 17 keer Amatrice-Kampioen, verreweg het meest van alle amatrices ooit. Ze werd (soms ex-aequo) kampioen in de volgende jaren met tussen haakjes haar aantal zeges:
1951 (1), 1959 (1), 1963 (4), 1965 (4), 1968 (4), 1971 (8), 1973 (6), 1974 (6), 1976 (8), 1977 (7), 1979 (7), 1980 (11), 1982 (10), 1983 (10), 1985 (12), 1986 (9), 1987 (12).

1944

Boven: Zo is Janna Peenstra begonnen. Met Notre Dame bij het defilé
voor de eerste na-oorlogse amatrice-koers in Groningen in 1951.
Ze worden begeleid door Henk Slagter. Er waren in dat jaar
4 amatricekoersen, waarvan Janna er 1 won.


amatr

Boven: Dit zijn de draf-amatrices in het beginjaar van de
georganiseerde amatrice-koersen. Dit zijn de deelneemsters
aan de Jacoba van Beieren-prijs te Duindigt op 13 oktober 1951.
Zij tooien zich voor de foto met een "Funny hat", een leuk hoedje.
v.l.n.r.: mej. C. Fokke, mej. E. van Gaalen, mej. M. van Wijk,
mej. E. Veenstra, , mej. Atie van Rijswijk, mevr. Boomgaard,
mej. Mientje Oosting, mej. Janna Peenstra, mej. A. Hop,
mej. Nelly Wagenaar, mevr. Post-Pronk,
mevr. Schoonderwoerd-Verbeek.
Mej. C. Fokke (links) draagt een bos bloemen want zij heeft de
eerste afdeling gewonnen met Nuni Brewer. Nelly Wagenaar won
de andere afdeling met Lady Zora en werd tweede met
Mr. Fried in de eerste afdeling.
(foto uit het Heikens-archief)

amatr

Boven: Een groepsfoto van eind jaren 60.
v.l.n.r.: Mej. Atie van Rijswijk, Janna Dragt-Peenstra,
Rietje de Rijk-France, ????????????, Mej.  D. Langendonk,
een mannelijke verstekeling (de toenmalige Burgemeester
van Hilversum?), Annie Wagenaar-Brouwer,
Mevr. Borst-Hauber, Jeannette Huizeling,
Nellie Kooyman-Wagenaar.


1944

Boven: Janna krijgt de Gouden Swipe overhandig in Joure in 1972.

1944

Boven: Janna krijgt de Gouden Swipe overhandig in Joure in 1973.
Links van haar staat haar zoon Hendrik Dragt.

1944

Boven: Janna Dragt neemt de Gouden Swipe in ontvangst
op Joure d.d. 1-8-1980 na haar overwinning met Mike Areta.
Janna draagt haar EK-helm.

1944

Boven: Janna Dragt met de Gouden Swipe tijdens de huldiging
na haar zege met Warragona op Joure d.d. 26 juli 1985.

1944

Boven: Janna Dragt-Peenstra wint haar 4e Gouden Swipe in Joure
in 198?? met ???.
Zij was de laatste rijdster die deze ereprijs definitief in
haar bezit kreeg.


1944

Boven: In 2004 en 2007 ging Janna (links) mee met de excursie van de
Fokkersvereniging naar Normandië. Hier bewondert ze in 2004
de tophengst Coktail Jet. Achter haar staat dierenarts
Folkert van der Veen, met wie ze, samen met haar man Joop,
veel optrok en ook al eerder naar Frankrijk ging.



Hieronder een artikel uit het blad De Hoefslag van 6 maart 1975,
geschreven door Andries van den Berg.


Titel: Janna Dragt-Peenstra, gekozen tot Amazone van het Jaar

In 1973 veroverde Janna Dragt-Peenstra uit Wolvega het Nederlands kampioenschap der drafamatrices. Het veroveren van deze titel gaf haar het recht om deel te nemen aan het Europees Kampioenschap der drafamatrices, dat op 25 augstus 1974 in het Finse plaatsje Pori, driehonderd kilometer van Helsinki verwijderd, werd georganiseerd door het Suomen Ravinaistenliittory und Satakunnan Hevosjalostusliitto. De betekenis van deze woorden moet ik u helaas schuldig blijven. Het Europees kampioenschap zou worden verreden volgens de volgende voorwaarden: een eerste serie over 2100 meter met autostart voor koudbloeds en een tweede serie voor gewone dravers, eveneens over 2100 meter met autostart. Het zou dus een zeer interessant reisje worden, vooral ook omdat men hier in Nederland totaal onbekend was met draverijen voor koudbloeds, die bepaald geen snelheidswonders zijn, want deze koers voor vijfjarige en oudere paarden was opengesteld voor dravers met een record van 1.37 of slechter. De resultaten van beide koersen werden gehonoreerd met punten, en het kampioenschap was voor de amatrice, die het grootst aantal punten in de wacht sleepte.
Wel, de 44-jarige Janna Dragt-Peenstra heeft de reis niet voor niets gemaakt. In de eerste draverij slaagde Janna erin de tweede plaats te veroveren. De tijd, die haar koudbloed realiseerde (1.33,1), betekende voor dit paard een enorme recordverbetering.
In de tweede draverij kwam Janna met het paard Mariza met zo'n tien meter voorsprong zegevierend door de finish. Ook dit paard verbeterde zijn record en bracht het op 1.21,7a.
Het nieuws sloeg natuurlijk in als een bom. Met name de Vereniging van Amatrices kon haar geluk niet op, temeer daar het in de geschiedenis van de Nederlandse drafsport nimmer was voorgekomen, dat een professional of amateur een Europees kampioenschap veroverde. Die eer was alleen maar weggelegd voor het paard Henri Buitenzorg. Personen waren er nog nooit aan te pas gekomen. Zaterdag 31 augustus 1974 werd Janna Dragt-Peenstra een grootse huldiging op de Wolvegase drafbaan bereid.

In „Paardesport in ren en draf" vertelde Mevrouw Borst-Hauber van de Nederlandse Amatrice-vereniging, die Janna Dragt begeleid had op haar trip, hoe het allemaal was toegegaan. Mevrouw Borst: "Het is ongelooflijk wat Janna daar in Finland gepresteerd heeft. Ik durf te zeggen, dat zij louter „op haar handen" deze titel veroverd heeft en de basis legde in het onderdeel met de koudbloeddravers. Daarin wist ze haar paard Eri-Huija erg rustig te houden, evenals het Engelse meisje Phyillis James haar koudbloed, de vijfjarige Viluma, die een jaar jonger was dan Eri-Huija, die met 1.37,8 een record had, dat 0,1 sec. beter was. Door deze beheersing bleven beide paarden in het veld van tien foutloos, want deze koudbloedpaarden schijnen bijzonder moeilijk in toom te houden te zijn. Die tweede plaats was voor Janna meer dan een overwinning; want via een Engelse tolk hadden wij begrepen, dat Janna in het andere onderdeel een favoriet te rijden kreeg. Maar ja, wat is favoriet? Haar paard had vijfmaal in successie gewonnen, maar moest, zo hadden wij wel begrepen, snel de kop hebben. Toen Janna dan ook al vrij snel de leiding had, werd het toch wel angstig. Zij had, om de kop te krijgen, nogal wat moeten doen. Vanaf de kant riep ik: „Je hebt nog maar een paar meter voorsprong", maar feitelijk lag zij verder voor. Ik dacht, nu gaat zij tenminste energiek door. En ja hoor, het lukte. Janna won erg gemakkelijk, maar toch ook wel mooi. Want haar paard Mariza verbeterde haar record van 1.22,9 naar 1.21,7. Janna is daarna bedolven onder de cadeaus, de kranten en dagbladen stonden er vol van, kortom het was een geweldig gebeuren, dat we niet licht zullen vergeten".

De uitslag van het Europees Kampioenschap 1974 voor Drafamatrices zag er als volgt uit:
1. en Europees kampioene Janna Dragt-Peenstra, Nederland
2. Reidun Dybdal, Noorwegen
3. Phyllis James, Groot-Brittannie
4. Rita Drees, West-Duitsland
5. Kaarina Heininen, Finland
6. Helga Felban, Hongarije
7. Merette Andersson, Denemarken
8. Agnes Matschnig, Italië
9. Marianne Bodin, Zwitserland
10. Anne Dehaes, België.

EK 1975 in Nederland
Het veroveren van dit Europese kampioenschap heeft tot gevolg gehad, dat de komende titelstrijd in Nederland zal worden verreden. Dat zal dan gaan gebeuren op 10 augustus 1975 op de Groninger drafbaan en het belooft een geweldig feest te worden. De Vereniging van Amatrices is nu reeds drukdoende om alles te organiseren. Janna Dragt-Peenstra krijgt dan gelegenheid haar titel te verdedigen. Of het zal lukken is een levensgrote vraag.

Amazone van het Jaar in 1975
Nadat deze drafsportliefhebster door de gehele Nederlandse draf- en rensportwereld in het zonnetje is gezet, wordt dat begin 1975 nog eens dunnetjes overgedaan door de gehele Nederlandse paardenwereld. Voor velen komt dit wellicht als een verrassing. Voor de kenners van de drafsport is de verkiezing van de Nederlandse Amazone van het Jaar een uitgemaakte zaak.

1944

Boven: Janna Dragt-Peenstra wordt in Wolvega gehuldigd na haar
overwinning in het EK 1974. Ze krijgt een zilveren schaal van de
burgemeester van Weststellingwerf, de heer Luit Boelens.
Links haar man Joop Dragt.

Voor meer foto's van Janna: Click hier


  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse