NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Anthony Deau (1970-2017)

In memoriam Anthony Deau
(overgenomen uit het blad 'Draf&Rensport' d.d. 15-10-2017)

De Nederlandse en Belgische rensport verkeert in shock. Bij een afgrijselijke val op de zondag meeting van Mons-Ghlin liep Anthony Deau ernstig hersenletsel op. De Fransman zweefde nog een dag tussen leven en dood, maar al snel was duidelijk dat zijn toestand hopeloos was. Facebook stroomde nog vol met honderden steunbetuigingen en hoopvolle berichtjes vanuit de hele wereld, maar maandagmiddag volgde de onheilstijding.

Anthony Deau, geboren in 1970 in het Franse Saint-Avaugourd-Des-Landes, in de Loire, reed van 1994 tot 2004 met een Nederlandse jockeyvergunning en verhuisde daarna naar Oostende. Hij behaalde in Nederland in totaal 167 overwinningen, met als belangrijkste hoogtepunten op zijn palmares de Diana-prijs, de St. Leger en driemaal het W.J. Jochems Memoriaal en Generaal G.J.A.A. Baron van Heemstra-prijs.

Anthony Deau is slechts 47 jaar geworden. Met zijn dood verliest de Belgische en Nederlandse rensport een bijzondere sportman, die voor veel stallen heeft gewerkt. Deau woonde al jaren met zijn vrouw Laura en dochters Anais en Selena in Oostende, maar zijn wortels lagen op Duindigt, waar hij in de jaren negentig vanuit Frankrijk belandde. In die tijd waren er nog veel grote renstallen op Duindigt. Hij werkte voor onder meer Eric Bloem en Wieger de Ruiter. Vele winnaars heeft hij gereden, waaronder de goede merrie Irish Pet. Ook was hij succesvol in rennen voor Arabische Volbloeden.
Hij was een geliefd jockey, met zachte handen en veel respect voor het paard. Anthony had het naar zijn zin op Duindigt, waar hij zijn huidige liefde Laura Luberti ontmoette. Zij was in die periode amatrice in de rennen. In Den Haag zijn de dochters Selena en Anais geboren. Het hele gezin was vol van de rensport en vergezelde Anthony zo vaak als het kon bij de rennen. Anthony heeft ook enige jaren overwinterd in Koeweit, waar hij werkte voor trainer R. Bouresly. Hij werd er zelfs kampioen.

Vanwege de teloorgang van de rensport in Nederland vertrok hij naar België, alwaar hij de laatste jaren als freelance jockey voor veel stallen reed. Hij was vaak ook op Duindigt, waar veel trainers een beroep op de routinier deden. Hij reed de paarden van trainster Anneke Hendriks en de Arabische volbloeds van Karin van den Bos en Kim Augenbroe. Dit jaar won hij voor Anneke Hendriks op Duindigt met Pas Vu Pas Pris, Zanaida en Star Prince. Voor stal Hendriks reed Deau zondag in Mons nog een paard. Daags later zou hij in Compiene de merrie Barbara rijden. "Die koers gaan we winnen", voorspelde Anthony zondag. Hendriks moest op zoek naar een vervanger. Barbara werd tweede.

Het trieste nieuws over het ongeluk van Anthony Deau kreeg veel aandacht in het buitenland. Afgelopen dinsdag reden de jockeys op de Quinte-meeting van het Franse Saint Cloud met zwarte rouwbanden. Zondag staat Duindigt stil bij het overlijden van Anthony. In de afzadelplaats is een herinneringsplek ingericht en er liggen op verschillende plaatsen condoleanceregisters. Ook is er een minuut stilte. De uitvaart van Anthony is dinsdag om 11 uur in de Sint Franciscuskerk te Oostende.


Enkele winnende ritten van Anthony in Nederland

Volbloed

Boven: W.J. Jochems Memoriaal 1995:
Alborada (Anthony Deau) wint na een nek aan nek race,
nipt voor Sacrifice (rechts).

Volbloed

Boven: W.J. Jochems Memoriaal 2004:
Turbo Blue (Anthony Deau) gaat over Freneuse (4e) heen en wint.
Starmie wordt 2e voor Sea Wings (nr.4).

topper

Boven: Double Spike (links met A. Deau) wint de Gold Cup 2004
in een spannende eindstrijd voor Catch Fire (blinker),
Turbo Blue en Navaho Indian (reling).
Met deze hengst won Anthony Deau in
hetzelfde jaar ook de Wassenaarse Pauw.  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse