NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Ton Blok
hardloper en pikeur


Hieronder een artikel uit het Noord Hollands Dagblad, regio Kennemerland, gepubliceerd in het najaar van 2015. Auteur Derk Bruger.

Titel: Specialist op 800 m werd met paarden echt succesvol

Anton 'Ton' Blok werd op u april 1944 geboren in Beverwijk, maar groeide op aan de andere kant van het kanaal in IJmuiden. Als jonge jongen meldde hij zich aan bij atletiekvereniging Suomi waar hij zich specialiseerde op de middellange afstand. „Ik kon eigenlijk alle afstanden wel lopen", vertelt Blok (71). „Maar op een gegeven moment moet je kiezen, ik kon ook wel aardig veldlopen. Dan kom je vanzelf uit bij de 800 meter."
Bij de junioren pakte hij nationale titels. Een kunststukje dat hij bij de senioren herhaalde. Zo werd hij in 1966 en 1967 Nederlands kampioen en liep hij in dat laatste jaar ook bijna het Nederlandse record aan diggelen. Hij kwam slechts 0.4 seconden te kort voor het record van de Nederlandse Amerikaan Ray van Asten. „Dat was een beetje een geflatteerd record. Het was in Amerika gelopen en afgeleid van de tijd van een halve mijl. Het werd ook veel later toegekend. Die Van Asten kwam ineens bovendrijven in Amerika en toen werd alles met terugwerkende kracht toegekend. Maar ik heb er nooit wakker van gelegen. Al was het wel leuk geweest als ik het record in handen had gekregen."
Door een slepende knieblessure kwam er een einde aan de atletiekcarrière van Blok. Hij kwam via Stroe in Putten terecht waar hij een antiekwinkel begon. „Uit interesse en noodzaak. Antiek verkocht goed in die tijd en we ontwikkelden ons snel tot een groothandel. We kochten en verkochten bijvoorbeeld veel in Oostenrijk."

In de paarden
Bij zijn huis in Putten had Blok een flink stuk grond. Eerder had hij in Stroe al met paarden gewerkt. En nu was daar de mogelijkheid om paarden op zijn eigen grond volgens zijn eigen methode te trainen. Het leidde begin jaren tachtig tot een succesvolle carrière als pikeur.
„Ik trainde die paarden als hardlopers. Als je die tempo's en training nooit zelf ondervonden heb, dan loop je als trainer achter." Met zijn eerste paard Romeo Hollandia won Blok bijna 160.000 gulden. Maar zijn grootste successen boekte hij met Yellowa. „Ik kocht mijn paarden altijd ongezien. Yellowa stond bekend als een lastig paard, maar had al wel een ton bij elkaar gelopen. Hij stond aangeboden in de Paardenkrant en toen hapte ik toe."
Het bleek een gouden combinatie. Twee maanden na de aankoop won Blok met Yellowa de prestigieuze Gouden Zweep van 1989. Een prijs die hij de twee daaropvolgende jaren ook won. Uitreiker Prins Bernhard noemde Blok en Yellowa dan ook 'oude bekenden'. In 1989 en 1990 werd Yellowa verkozen tot paard van het jaar. In dat laatste jaar wonnen ze ook de Grote Prijs der Lage Landen. Het leidde tot uitnodigingen in onder meer New York, Parijs en Moskou. "In 1991 raceten we in Moskou, Kiev en Odessa, een jaar na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Als hardloper was ik nooit op die plekken geweest."

Uit de paarden
Tegenwoordig staat Blok nog altijd in zijn antiekwinkel in Putten. Atletiek en paardensport volgt hij niet. „Als het af en toe op tv is kijk ik het wel. Maar toen mijn laatste paard met pensioen ging, heb ik daarna nooit meer een paard aangekeken."

Boven: Ton Blok als atleet.
Hij deed mee om te winnen, net als later met zijn paarden.

Yellowa

Boven: Yellowa gaat trainen in de bossen bij Putten.

Yellowa

Boven: lekker ontspannen in de Puttense bossen.


Bij zijn eerste start met Ton Blok, op Duindigt op 9 april 1989, werd Yellowa gelijk tweede achter de grote crack Vriend. Twee koersen later volgde de eerste overwinning in een nieuw persoonlijk record van 1.16.1a en eind mei 1989 werd al de eerste kroon het werk gezet met een prachtige zege op Duindigt in de Gouden Zweep voor de sterke jaargenoot Yzeren Hein. In dit koningsnummer zou Yellowa ook de twee daarop volgende jaren zegevieren, waarmee de zo fel begeerde replica van de Gouden Zweep definitief in het bezit van Ton Blok kwam.

Yellowa

Boven: Na de overwinning in de Gouden Zweep van 1989
wordt Ton Blok voor de eerste maal gefeliciteerd
door Prins Bernhard.

Yellowa

Boven: Yellowa wint zijn tweede Gouden Zweep, deze keer
in Groningen.

Yellowa

Boven: Yellowa en Ton Blok na hun overwinning in het
Kampioenschap van Nederland 1989 op Duindigt.

Yellowa

Boven: Ton Blok kan hem nauwelijks tillen, de gigantische
Gold Cup, die Yellowa in 1991 in Groningen heeft gewonnen.


Ton Blok sprak ook vaak met Bram Nottelman over voeding en training,
en reed net als de oude meester zonder zweep.
Op deze website staat ook een artikel over Ton Blok en Bram Nottelman,
die samen 6 Gouden Zwepen wisten te winnen:
Click hier

Het hele levensverhaal van Yellowa,
met veel foto's, staat in onze Hall of Fame:
Click hier  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse