NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

BN-ers in de Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

Tabor

schimmelhengst geboren in 1952,
van Premiers Mars 1.22,1
(v. Epaminondas u. Goyana 1.39)
uit Gonny D 1.24,4
(v. Brother Hanover u. Otelha 1.29,6)
fokker: G. van Tunen te Santpoort

Volgende

Action

Tabor (met E. de Visser) defileert
voor de Grote Prijs der Lage Landen.


De schimmelhengst Tabor was een bijzonder paard om meerdere redenen. Hij had een opvallende kleur, stamde af van de Russische Orloff-dravers, maar was vooral een uitstekend en populair koerspaard. Hij was vernoemd naar de Orloff-hengst Tabor II, die in 1873 in Rusland was geboren, van 1884 tot 1898 in Nederland ter dekking heeft gestaan en hier veel goede nakomelingen heeft gebracht. Tabor was echter geen familie van die oude Rus, maar hij stamt wel uit een bijzondere Russische moederlijn, reden waarom we beginnen met zijn afstamming.

Vader Premiers Mars
Premier Mars 1.22,1 was een in Frankrijk geboren hengst met een afwijkende en interessante stamboom. Zijn beide grootvaders waren volledig Frans en bovendien beide zoons van het fokfenomeen Intermède, halfbroers dus. Zijn beide grootmoeders waren volledig Amerikaans gefokt. Premier Mars heeft in Nederland uitstekend gefokt. In zijn zes kleine jaargangen zaten telkens wel enkele zeer goede paarden, waaronder Prinses Julia B 1.24, Rentinus 1.23,4, Sammy Mars 1.21,3, Tommy Mars 1.19,2, Thea Cornelia 1.18,1, Tabor 1.18,9, Urdy Mars 1.21,6 en Vlieger D 1.20,6.

Tabor

Vader Premiers Mars, een Frans/Amerikaanse hengst.

Tabor's grootmoeder Otelha
Otelha 1.29,6 was een goed koerspaard en vooral een vermaard kortebaner, die met Jan de Vlieger talloze successen heeft behaald.
Zij was een grote schimmelmerrie van Dumas (Ned.Dr.) uit Euryanthe 1.45,4 (Ned.Dr.) van Bobichon (Fr.Dr) uit Arnolda (Orloff Dr.).
Orloff dravers waren veelal schimmels, zo ook laatstgenoemde Arnolda.
Otelha kreeg slechts twee veulens. De eerste was Dumas Hanover, ook een schimmel, en een goed koerspaard met een record van 1.26,4 als 10-jarige. Drie jaar na Dumas kwam Gonny D ter wereld.

Tabor

Grootmoeder Otelha (links) wint hier een kortebaanwedstrijd
met op de sulky Jan de Vlieger.


Tabor's moeder Gonny D
Gonny D heeft haar schimmelkleur gekregen van haar moeder Otelha. Gonny was Derbywinnares en ook daarna een uitstekend koerspaard.
Ook in de fokkerij heeft ze het uitstekend gedaan, waarschijnlijk mede dankzij haar vader, de uitstekende père-de-mères Brother Hanover. Zij werd moeder van o.a.: Ronald 1.23,2 tweede in de Derby, Tabor 1.18,9 Derbywinnaar, Umberto van Gonny 2.12 in de USA (2.12 mijltijd = km.tijd 1.22) en Wanda van Gonny 1.22,7.
Laatstgenoemde werd moeder van o.a. de bekende schimmel Loena 1.19,0 (49.050 gld.) en de goede Ilona 1.22,7 (19.120 gld.), die op haar beurt nog Elite-fokmerrie is geworden (o.a. moeder van Yamet Rotary 1.15,9 en grootmoeder van Power Future).

Tabor

Boven: Moeder Gonny D poseert,
een mooi gebouwde merrie.

Tabor

Gonny D en Jan de Vlieger na hun Derby-overwinning.
Dit was de eerste Derby na de her-invoering in 1942.

Tabor

Gonny D (rechts) klopt Edel Scott op Duindigt
in de Grote EFG-prijs.


Tabor
We weten nu waar Tabor zijn schimmelkleur vandaan heeft: uit Rusland.

(hieronder een citaat uit een artikel door L.F. van Loo over Bram Nottelman uit de Zijper Historie-bladen, dat ook te vinden is op onze website onder Geschiedenis/Mensen. Click hier.)
Van Bram Nottelman was bekend dat hij zijn paarden heel goed voerde. Gerrit van Tunen uit het kortebaandorp Santpoort wist dat en op een dag belde hij Bram of die eens naar zijn zelfgefokte schimmel Tabor wilde komen kijken. Die vrat slecht en wat nu? De hengst bleek in een tot box omgebouwde bunker bij een akkerbouwbedrijf in de Haarlemmermeer te staan. Eenzaam, geen orenspel meer en de prachtige diepblauwe ogen staarden in het niets. Nottelman dacht 'een probleemgeval' en gaat weer naar huis, zonder Tabor. Maar Van Tunen houdt vol, belt om de haverklap, en als ook Gré Nottelman er voor is komt de schimmel toch naar St. Maartensbrug, enkele maanden voor de Derby van 1955. In datzelfde jaar bood een Amerikaanse fokker maar liefst 25.000 gulden voor Tabor. Van Tunen gaat er echter niet op in en dat terwijl de Derby voor de winnaar niet meer dan 4.000 gulden opleverde. Van Tunen verkoopt later wel de jongere broer van Tabor, Umberto van Gonny naar de USA.
Bram gaat met Tabor aan de slag en met een kap op (zeer uitzonderlijk voor Nottelman) wint Tabor de Sweepstakes en later de Derby. Maar er moest ook daarna nog veel met hem gewerkt worden. Dat loonde, want in 1957 wint hij, zonder kap, Holland-België en de Grote Fokkersprijs (voor jaargenoot Theo Messidor). In 1958 volgt De Gouden Zweep, over 2500 meter, vóór Quicksilver S.
(einde citaat)


(hieronder een citaat uit een artikel door Douwe Frerichs over Bram Nottelman en zijn Gouden Zweep uit het blad Draf&Rensport, dat ook te vinden is op onze website onder Geschiedenis/Mensen. Click hier.)
"Tabor". herhaalt Nottelman de naam van de schimmel, "ik kreeg hem in training van Jan de Vlieger. In een periode dat hij nog aan het begin van zijn loopbaan stond. De eigenaar maakte zich zorgen omdat Tabor niet wilde vreten, daarnaast was hij een lastpost tot en met. De eigenaar vroeg of ik Tabor wilde proberen. Dat leek me natuurlijk wel wat. Ik vroeg Jan de Vlieger zijn mening. Die bok, zei hij, neem hem maar mee. Ik kreeg Tabor dus mee en bij mij at hij goed. Hoe gaat het met vreten, vroeg de eigenaar een poosje later. Ik legde uit dat er geen problemen meer waren. De oorzaak zat mogelijk in een tekort aan beweging. Hij kreeg geen honger. Dat wilde hij niet geloven en dus kwam er een complete delegatie uit Santpoort op stal om te kijken hoe Tabor zijn bak leegvrat. Opgetogen keerden ze weer huiswaarts. Ik kreeg hierdoor de naam dat alle paarden bij mij goed aten. Niet helemaal onwaar, want net als Ton Blok dat tegenwoordig doet besteedde ik veel aandacht aan het voer. Viermaal voeren per dag en aanvullen met krachtvoer, dat is heel belangrijk." Tabor bezorgde Bram Nottelman zijn tweede (eigenlijk derde) Gouden Zweep-succes. De foto's in het plakboek geven aan dat een jonge Koningin Beatrix haar vader die dag vergezelde. Tabor won de Gouden Zweep met grote overmacht. Hij klopte Quicksilver S. "Maar dat was toen nog niet de grote vedette die hij later werd", zegt Bram Nottelman. Ook de huldiging met Prins Bernhard herinnert Nottelman zich nog. "Ik was best zenuwachtig. De prins overhandigde de zweep en zou net wat gaan zeggen. 'Het is een mooi paard ... En hup, daar begon de fanfare. Ik verstond geen woord meer. Daarnaast was Tabor zo fris dat hij niet wilde stilstaan. Prins Bernhard moest rennen met de krans. Het verliep duidelijk niet helemaal volgens het boekje!"


Tabor

Tabor op de jaarlingenkeuring.
Hij was een zgn. appelschimmel en zou in de
loop der jaren steeds witter worden.


Als tweejarige
Tabor startte al als tweejarige. Hij werd tweede in de Jonkerprijs (achter Trabant) en was ongeplaatst in de Productendraverij. Hij wist daarna nog wel twee normale koersen te winnen en twee keer tweede te worden.

Als driejarige
De jaargangscrack Theo Messidor was als ruin niet startgerechtigd in de Klassiekers. Zijn eerste trainer Bram Nottelman had Theo na een geruchtmakende rechtzaak af moeten staan aan Willem Geersen, maar hij had met de hengst Tabor een ander ijzer in het vuur. Na Theo was Tabor de beste van de rest en hij won zowel de Sweepstakes als de Derby. In de Holland-België match, eind september, eindigde hij ongeplaatst en ging meteen op rust.

Tabor

Boven: De 3-jarige Tabor (links met A. Nottelman) overmeestert
jaargenoot Tiende van Zora (J. Wagenaar sr.) in de
naar zijn moeder genoemde Gonny D-prijs op 17-4-1955.


Tabor

Boven: Tabor nr.3 (A. Nottelman) wint gemakkelijker dan het lijkt
de Ooststar-prijs op 24-7-1955 voor de 2 jaar oudere
Reyland (T.A. v.d. Veen).


Tabor

Tabor wint de Derby van 1955 in handen van
Bram Nottelman. Tweede wordt de favoriet Tira met
Willem Geersen. Eerste prijs 4.000 gulden.


Tabor

Boven: Deze foto is een fractie van een seconde later genomen.


Tabor

Boven: Huldiging na de Derby. Eigenaar Van Tunen staat erbij met zijn
hoed in de hand. Compagnon Willem v.d. Peet staat achter de sulky
en ook mede-eigenaar Klaas Boekel staat erbij.


Tabor

Boven: Tabor en Bram Nottelman maken een ereronde
na hun prachtige triomf in de Derby van 1955.


Als vier- en vijfjarige
Tabor kwam als vierjarige slechts vijfmaal aan de start. Bram Nottelman deed het altijd rustig aan als hij zijn paarden niet optimaal vond. Hij won in de zomer eenmaal en werd twee keer tweede, o.a. in de Grote Fokkersprijs achter Theo Messidor. Bram hield gewoon niet van veel starten en reed altijd zonder zweep. Hij kwam wel om te winnen en bereide zijn paarden daar rustig en goed op voor.
Tabor kwam als vijfjarige slechts 12 maal in actie. Daarvan won hij wel 7 keer, waaronder de Holland-België koers voor vijfjarigen en de Grote Fokkersprijs vóór Theo Messidor.

Tabor

Boven: Tabor (A. Nottelman) klopt na harde strijd zijn jaargenoot
Theo Messidor (W. Geersen) met een hoofdje in de Grote Fokkers-prijs 1957.
En dat was een ultieme revanche voor Bram Nottelman, die de crack
Theo Messidor als 3-jarige na een geruchtmakende rechtzaak
aan Geersen had moeten afstaan.


Als zesjarige: de Gouden Zweep
Tabor kwam als zesjarige slechts tienmaal aan de start en ging daarvan acht keer met de bloemen naar huis. Hij sprong eenmaal door het stek en was ongeplaatst in de Grote Fokkersprijs. De rest won hij, waaronder de Gouden Zweep en een onderdeel van de interland Holland - België.

Tabor

Boven: De 6-jarige Tabor (Bram Nottelman) op weg naar de overwinning
in de Cagnes Sur Mer-prijs op 29-6-1958 voor Tarantella (Jan de Vlieger)
en Typhoon (Piet Strooper).


Tabor

Boven: Tabor wint hier eenvoudig de Lee Axworthy-prijs
op 9-7-1958 voor Rina Gay (nr.6) en Typhoon (reling).


Tabor

Boven: Tabor (A. Nottelman) wint het duel met
Sammy Mars (nr.6 met J. de Vlieger) en zegeviert
in de Alkmaar-prijs op Duindigt, 14-9-1958.


Tabor

Boven: Tabor (links met Bram Nottelman) spurt naar de overwinning
in de Nederland BelgiŽ match 1957 voor 5-jarigen , voor Mary Frisco (nr.1),
Tarantella (rechts) en Typhoon (midden met blinker).


Tabor

Boven: Tabor wint het 5-jarigen onderdeel van de interland 1957
tussen Holland en BelgiŽ met Bram Nottelman op de sulky.


Tabor

Boven: Ereronde na de overwinning in de interland 1957.
Bram heeft problemen met de lauwerkrans.


Tabor

Boven: Tabor (A. Nottelman) wint de Gouden Zweep 1958
voor Quicksilver S (M. Vergay), die op het beslissende moment
een fout maakte, wat hij toen wel vaker deed. Quick was toen
nog niet bij Wagenaar in training.


Tabor

Prins Bernhard reikt de Gouden Zweep uit
aan Bram Nottelman.


Tabor

Boven: Tabor met Bram Nottelman bezig aan de ereronde
na hun zege in de Gouden Zweep van 1958.


Als zeven-, acht- en negenjarige
Tabor kwam als zevenjarige slechts viermaal aan de start. Hij begon met een overwinning in dead-heat, sprong vervolgens door het stek, was ongeplaatst in het Kampioenschap van de Nederlandse Paarden en ging daarna even op rust. In november won hij nog een koers.
Als achtjarige koerste hij niet en als negenjarige slechts 7 keer, waarbij hij drie keer tweede en twee keer derde werd. Bram is nooit van zijn mening af te brengen en de eigenaar wordt steeds ontevredener. Het werd tijd voor een andere trainer.

Als tienjarige: een topjaar!
In training bij Jan van Dooyeweerd zie je meteen het aantal starts vergroten. Uit 25 starts won Tabor won 10 keer. Dat deed hij in gewone "prijzendraverijen" in de eerste helft van het jaar. Vervolgens wist hij in de topnummers niet te winnen, maar behaalde wel keurige en goed betaalde plaatsgelden:
- vierde in de Gen. Baron van Heemstra beker
- vierde in de Grote Prijs der Lage Landen!
- tweede in het Kampioenschap van de Nederlandse Paarden
- derde in Mereveld's Mijlrecord
- tweede in de Grote Prijs van Nederland
- vijfde in het Kampioenschap van Nederland,
waarmee hij zijn koersjaar eind september afsluit.

Tabor

Boven: Tabor (J. van Dooyeweerd) wint in een prachtige finish,
voor Iniopile (midden), Umberto (rechts) en Ugoldman K (links),
de Carlos van Zelda-prijs op 28-1-1962.

Tabor

Boven: In de Grote Prijs der Lage Landen van 1962
ligt Tabor derde achter de latere winnaar Mon Poulot (8)
en de import Kan Pomp B. Met zijn vierde plaats
is Tabor de beste Nederlander.

Tabor

Boven: In het Kampioenschap van de Nederlandse Paarden 1962
heeft Quicksilver S de leiding. Maar daar komt Tabor aangestormd!
Je ziet Jan Wagenaar jr. verschrikt opzij kijken, terwijl
de andere Jan (van Dooyweerd) zijn hengst opjaagt.

Tabor

Ook Jan Wagenaar jr. laat zijn lijnen vieren
en spoort zijn hengst aan. Quick weet een hoofdje
voordeel te behouden op Tabor.

Van deze koers hebben we beelden uit het Polygoon-journaal.
Halverwege het filmpje zien we Tabor lopen, die gemakkelijk te herkennen is. Na de finish komen de sulky's tegen elkaar en springt Tabor in galop.

Click op de camera voor deze film:
Tabor

Boven: Tabor heeft hier met E. de Visser de kop in het Kampioenschap van Nederland 1962. Naast hem loopt de latere winnaar Quicksilver S. Daarachter de 3 Franse deelnemers Mitchouka (links), Marseille (met bles en trainer Jan van Dooyeweerd op de sulky) en aan de reling Jour de Java (met blinker en Martin Vergay op de sulky). Quick zal deze koers gaan winnen, voor Jour de Java. Tabor eindigt als vijfde en sluit hiermee zijn seizoen af.

Als elfjarige: uitstapje naar Rusland!
In maart 1963 komt Tabor weer uit. Hij is wel wat zwaarder komen te staan en winnen gaat niet meer zo makkelijk. Ook de jaren gaan mogelijk wat tellen.
In de eerste maanden loopt hij wel steeds in de prijzen met als hoogtepunten een overwinning in Hilversum en een prachtige vijfde plaats in de Grote Prijs der Lage Landen, eind juni.
Eind juli 1963 zijn, op uitnodiging en op kosten van de Russische draf-organisatie, de Nederlandse dravers YYV, Yankee Maid, Tabor en Xavero per trein van Hoek van Holland naar Moskou vervoerd, een reis van 36 uur. Zo keert Tabor voor een weekje terug naar de geboortegrond van zijn overgrootmoeder. In drie heats loopt hij km-tijden van 1.20,3 - 1.19,0 en gto. Het wordt gehonoreerd met 500 Roebels. We hebben een mooie foto van dat bezoek.

Tabor

Tabor en trainer/rijder Jan van Dooyeweerd worden
voorgesteld aan het publiek op de oude Moskouse Hippodroom.
Daarachter loopt dierenarts Folkert van der Veen.


Teruggekomen uit het verre Moskou lijkt Tabor van slag, want in zijn volgende 6 koersen in Nederland eindigt hij slechts een keer als tweede en wordt hij 4 keer uitgeschakeld. Op 21 november 1963 loopt hij zijn laatste koers. Dit betekende het einde van de koerscarrière van deze trouwe schimmel.

Tabor

Boven: Tabor op latere leeftijd met
Manus de Visser op de sulky.


Koerscarrière Tabor:

jaar

lft.

starts

1e

2e

3e

rec.

 

winsom

1954

1955

1956

1957

1958

1959

1960

1961

1962

1971

2j.

3j.

4j.

5j.

6j.

7j.

8j.

9j.

10j.

11j.

10

9

5

12

10

4

0

7

25

19

2

6

1

7

8

2

0

0

10

1

3

1

2

0

0

0

0

3

4

4

0

0

0

1

0

0

0

2

1

2

1.29,8

1.26,9

1.24,8

1.22,1

1.22,7

1.22,7

geen

1.24,0

1.18,9

1.19,0

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

1.825

8.900

2.600

8.200

8.950

1.350

0

1.900

17.700

4.550

totaal

 

101

37

17

6

1.18,4

Hfl.

58.925Gewonnen topkoersen:
Derby 1955
Holland - België 5-jarigen in 1957
Gouden Zweep 1958

Klasseringen in de topkoersen:

Tweejarige: (1954)
Jonkerprijs : 2e Tabor
Revanche Productendraverij : 5e Tabor

Driejarige: (1955):
Toekomst-prijs: 1e Tabor
Sweepstakes hengsten : 1e Tabor
Derby : 1e Tabor
Nederland-BelgiŽ match voor 3-j. : 6e Tabor

Vierjarige (1956):
Record-prijs der 4-jarigen : 2e Tabor
Grote Fokkers-prijs : 2e Tabor

Vijfjarige (1957):
Nederland-BelgiŽ match voor 5-j. : 1e Tabor

Zesjarige (1958):
Gouden Zweep : 1e Tabor
Grote Fokkersprijs : 5e Tabor
Grote Prijs van Hilversum : 1e Tabor

Zevenjarige (1959):
Kamp. Ned. Paarden : 5e Tabor

Achtjarige (1960):
Niet gestart

Negenjarige (1961):
Geen klassering

10-jarige (1962):
Grote Prijs der Lage Landen : 4e Tabor
Gen. Baron van Heemstra Beker : 4e Tabor
Mereveld's Mijlrecord 1e heat : 3e Tabor
Mereveld's Mijlrecord 2e heat : 3e Tabor
Grote Prijs van Nederland 1e heat : 2e Tabor
Grote Prijs van Nederland 2e heat : 2e Tabor
Kamp. Ned. Paarden : 2e Tabor
Kamp. van Nederland : 5e Tabor

11-jarige(1963):
Grote Prijs der Lage Landen : 5e Tabor
Mereveld's Herfstkamp. : 2e Tabor

12-jarige (1964):
Kamp. van Nederland : 4e Tabor
Grote Prijs van Hilversum : 5e Tabor

Als vaderpaard
Tabor dekte 6 jaar in Nederland, van 1961 t/m 1966. Hij had jaargangen met tussen 6 en 16 producten en daar zaten geen toppers tussen. De snelste per jaargang waren Dumas Z 1.22,3 , Eddy Signal 1.22,6 , Full Time 1.22,7 , Gonny T 1.24,9 , Hanneke Tabor 1.21,2 en Ivan van Barke 1.23,5.
De laatste jaren van zijn dekperiode was hij vooral in Duitsland actief.
In ons land blijft zijn naam nog in pedigrees te vinden via onder meer zijn recordloze dochter Debbie Reynolds en haar (klein) kinderen Ocarina Last en Anouk Capello. De laatste bracht de goede Hamlets Wishbone.


Gerelateerde onderwerpen
- Het artikel "Van Santpoort naar Gonny D". Click hier
- Tabor's moeder Gonny D staat ook bij de BN-ers in onze Hall of Fame: Click hier
- artikel over Bram Nottelman uit de Zijper Historie-bladen: Click hier
- zoektocht naar de Gouden Zweep van Bram Nottelman: Click hier.)
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

<Hall of Fame