NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

Internationale Hall of Fame
De Koninginnen van de Drafsport

Hall_of_Fame

Algemeen

Wie zijn de drafsport Koninginnen en waarom?
...

Volgende

Action

Boven: Onze eigen Koningin Action Skoatter.
Wat zij in ons land teweeg bracht was ongekend.
Zij staat in onze Nederlandse Hall of Fame.


In de wereldgeschiedenis zijn er tal van beroemde paarden geweest. Dat waren meestal de lievelingspaarden van beroemde mannen: Bucephalus was het paard van Alexander de Grote, Incitatus van keizer Caligula, die zijn paard zelfs liet meeëten aan tafel, en de schimmel Marengo hoorde bij Napoleon.
Het mooie aan de draf- en rensport is, dat de paarden de cracks zijn en hun rijders meestal van ondergeschikt belang en vervangbaar. Dat is wat echte paardenliefhebbers zo boeiend aan deze sport vinden. Een paard, dat superieur is, spreekt tot de verbeelding. Een paard, dat een idool is, een held of heldin, waarvoor mensenmassa's naar de renbaan stromen. Een paard waarover boeken worden geschreven, liederen worden gezongen, straten naar genoemd, standbeelden voor opgericht. Een paard met een fanclub, een eigen website.
Zulke paarden zijn er, kijk maar eens in de "Halls of Fame" op deze website.
Meestal zijn het sterke hengsten, die de anderen verslaan, maar soms komt er een merrie tevoorschijn, die alle hengsten van haar tijd de baas is. Zulke merries worden meestal ongekend populair.
In Nederland kent iedereen Action Skoatter nog wel, ondanks dat ze al jaren geleden afscheid van de baan heeft genomen en inmiddels is overleden. Je ziet haar op de bovenstaande foto. Ze werd "de vliegende Friezin" genoemd en staat beschreven in de Nederlandse Hall of Fame.

Ook andere landen kennen vrouwelijke cracks in de draf- en rensport. Maar geen land ter wereld heeft zulke uitzonderlijke dravermerries voortgebracht als Frankrijk. De belangrijkste draverij, de Prix d'Amérique, werd tot 2024 24 van de 102 keer door een merrie gewonnen, in deze eeuw slechts één (Bélina). Meestal waren dit ongekend populaire paarden in hun land, vooral omdat de Fransen een zwak hebben voor cracks van het "zwakke geslacht". Een vrouw, die alle mannen de baas is, spreekt tot de verbeelding, zolang ze maar niet thuis woont. De mooiste koosnamen werden door de pers aan die merries gegeven: "La Reine de Vincennes", "Mademoiselle Nationale", de "Prima-Ballerina" of "La Grande Dame du Trot". Gedichten, liederen en boeken zijn aan deze paarden gewijd.

De beroemdste merries per land zijn:
(tussen haakjes het geboortejaar):
USA: Fresh Yankee (1963), Peace Corps (1986) en Moni Maker (1993)
Canada: Armbro Flight (1962) en Grades Singing (1982)
(In Noord-Amerika duren de carrières tegenwoordig te kort om er nog bovenuit te blijven steken en ze komen ook niet meer naar Europa)

Frankrijk: Uranie (1920), Gélinotte (1950), Ozo (1958), Roquépine (1961), Une de Mai (1964), Vourasie (198?) en Bélina Josselyn (2011)
Italië: Agaunar (1963) en Eileen Eden (1963, USA)
Zweden: Frances Bulwark (1945), Julienne (1958), Queen L (1986) en Ina Scot (1989)
Finland: Charme Asserdal (1973 Zwed.) en Passionate Kemp (2001)
Nederland: Olga Pluto (1947), Speedy Volita (1972) en Action Skoatter (1983)

Een aantal echte Koninginnen met internationale beroemheid komt met hun levensverhaal en enkele foto's in deze Internationale Hall of Fame te staan.
En we beginnen met:

Uranie

Boven: Ingekleurde zwart-wit foto van de crack Uranie en haar trainer-rijder Valentino Capovilla. Geboren in 1920. Zij had gemakkelijk 5 keer de Prix d'Amérique kunnen winnen als ze bij haar laatste twee deelnames niet met onoverbrugbare startshandicaps was opgezadeld! Zij was 6 jaar lang een mateloos populaire merrie in en buiten Frankrijk.
Voor haar pagina: Click hier



  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

<Hall of Fame