NDR

Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Discotheek

Videotheek >

Museum

Geschiedenis


Beelden van de Gouden Zweep

Op deze pagina kunt u een keuze maken uit film- en videobeelden van koersen om de Gouden Zweep. U heeft er de Windows Media-player voor nodig op uw PC. Met dank aan Nakoersen en Karel Bonekamp.

Alle winnaars van de Gouden Zweep vindt u in een lijst onder Geschiedenis/Draverijen.
Op deze pagina staan alleen de Gouden Zweep-afleveringen waar we beelden van hebben.


Gouden Zweep 1959: Thea Cornelia
Unieke oude filmbeelden uit 1959, helaas zonder geluid. We zien beelden van Mereveld met drommen mensen voor de toto-loketten, o.a. bij de kassa "koppel & covercal" voor 1 gulden. Er is geen uitgesproken favoriet. Aan ongeveer 5 tegen 1 staan genoteerd Thea Cornelia, Unworthy, Umberto, Vanadis, Vrijdag en Quicksilver S.
De deelnemers stappen rond in de paddock en we herkennen Quicksilver S met kap en nr. 16.
Prins Bernhard krijgt uitleg van de heer Joustra, de voorzitter van de baanvereniging. De bel wordt geluid voor start over 5 minuten. Dan valt de start en de 14 deelnemers (2 schrappers) gaan op pad. Urdy Mars (Tom Kooyman) neemt de leiding voor Vanadis (Bram Nottelman) en schimmel Thea Cornelia (Guus Knijnenburg). Later komt Vitalis naast Thea Cornelia en rukt op naar de derde plek. Hij zakt later weer weg. Na de laatste bocht neemt Thea Cornelia de leiding over van de uitgeschakelde Urdy Mars, die aan de reling blijft doorlopen. Van achteren komt aan de buitenkant Theo Messidor hard aangelopen met Q Basom vlak naast zich. Zij worden tweede en derde. Quicksilver S (met kap) stormt ook naar voren wordt vierde naast de uitgeschakelde Urdy Mars.
Prins Bernhard reikt de Gouden Zweep uit aan Guus Knijnenburg, die zijn petje af doet voor ons Volkslied. Na de ereronde van Thea Cornelia krijgt Prins Bernhard de Gouden Zweep nog even in handen.
De eerste prijs bedroeg 1.750 gld.
Uitslag:
1e. Thea Cornelia (Guus Knijnenburg) in 1.24,2 over 2.500 m
2e. Theo Messidor (Freek Eerenberg) in 1.21,7 over 2.580 m
3e. Q Bascom (Jan van Dooyeweerd) in 1.22,4 over 2.560 m
4e. Quicksilver S (Jan Wagenaar) in 1.22,1 over 2.580 m
5e. Tarzan Hollandia G (Bertus Heyman) in 1.24,4 over 2.540 m
Ongeplaatst: Souveraine Maire, Umberto, Vanadis, Vrijdag, Roland, Vitalis en Rascal Hanover
Uitgeschakeld: Unworthy en Urdy Mars


Gouden Zweep 1959:


Gouden Zweep 1960: Willemarie GS
Dankzij Harry van Ooyen, Hans Sinnige en Karel Bonekamp, hebben we unieke filmbeelden uit 1960 verkregen, waarin we Willemarie GS de Gouden Zweep zien winnen te Groningen! Prins Bernhard reikt hem uit aan de Groningse eigenaar-trainer-pikeur Roelof Hamming.
Deze beelden worden becommentarieerd door Harry van Ooyen en Hans Sinnige bij de vertoning op drafcentrum Wolvega, begin 2009.
Uitslag:
1e Willemarie GS (R. Hamming) in 1.26,8 over 2.400 m
2e Uferloper S, 3e Vita Hollandia, 4e Velduil S

Gouden Zweep 1960:


Gouden Zweep 1961: Ybe van Papenhoef
Helaas geen geluid bij deze film, daarom hier het verslag uit de krant.
Titel: 17 paarden, 17 illusies, 1 winnaar in felle driekamp

In de Gouden Zweep kwam een machtig veld van zeventien paarden aan start. Het veld kwam meteen goed weg en Yankee Maid stormde naar de kop. In de eerste bocht maakte zij een paar grote sprongen en Veratonka nam de leiding over, gevolgd door Ybe van Papenhoef. Voor de tribune lag Xuthus Hollandia al derde, dan kwamen Xuthus T en Wendy Hollandia, die een korte fout had. Ook Wanda van Gonny maakte kort opeen twee foutjes en Walter Mitty zat even klem en reed bijna tegen Yankee Maid aan de binnenkant op. Aan de overzijde viel Xuthus T in galop en werd uitgeschakeld. De achterste paarden begonnen wat in te lopen. De tweede maal voor de tribune leidde Veratonka nog en zij had Ybe van Papenhoef nu naast zich. Daarna volgden in één linie Wendy Hollandia, Xuthus Hollandia, Yankee Maid en Way Jewel, welke laatste in vijfde positie door de rechterbocht moest. Aangesloten lagen Walter Mitty en Wanita van Barke vóór Upper Ten. In de rechterbocht sprong Veratonka weg en Ybe van Papenhoef nam het commando over. De jacht spitste zich toe. Way Jewel moest in het derde, Theo Messidor zelfs in het vierde spoor door de laatste bocht. Hij had 80 m bij de bandenstart moeten voorgeven aan de koppaarden en dat was teveel gevraagd. Op de finish af kwamen Wendy Holandia en Upper Ten zeer sterk opzetten. Ybe van Papenhoef gaf teken van vermoeidheid en Wendy Hollandia kreeg iets voordeel. Toen kwam Ybe met een laatste inspanning terug en wist met klein verschil te winnen vóór Wendy Hollandia, Upper Ten en Xuthus Hollandia. De pogingen der overige paarden stierven in schoonheid.

Uitslag:

GoudenZweep


Gouden Zweep 1961:


Gouden Zweep 1962: Quicksilver S
Als derde tonen we prachtige oude Polygoon-journaal-beelden, door Hans Eysvogel in Studio-sport gepresenteerd als inleiding op de Gouden Zweep van 1991, toen de kleinzoon van Quicksilver S, Yellowa, won. Dezelfde opname vindt u ook op de pagina Cracks.
Filmbeelden van de Gouden Zweep 1962 op Duindigt.

Favoriet Xirene Hollandia (pikeur Abe Siderius) heeft in de laatste bocht de kop overgenomen van Typhoon (Piet Strooper). Maar daar duikt de, met 80 meter handicap gestarte, 13-jaar oude Quicksilver S (Jan Wagenaar jr.) op, gevolgd door Theo Messidor (Freek Eerenberg). Xirene springt en Quick en Theo denderen in deze volgorde door naar de finish. Jan Junior krijgt de Gouden Zweep uitgereikt en de krans omgehangen door Prins Bernhard.
Hans Eysvogel toont deze beelden in Studio Sport bij een latere Gouden Zweep, gewonnen door Quicksilver's kleinzoon Yellowa.

Gouden Zweep 1962:


Gouden Zweep 1964: Quicksilver S
Filmbeelden van de Gouden Zweep 1964 in Groningen. Aan kop gaat de 6-jarige Zombro Pluto. Maar links komt de, met 60 meter handicap gestarte, inmiddels 15-jaar oude Quicksilver S (Jan Wagenaar sr.) al op. Hij wint gemakkelijk zijn derde Gouden Zweep (en zou een jaar later zijn vierde winnen). Tweede werd Zombro Pluto, voor Zanto (met bles).
Hans Eysvogel toont deze beelden in Studio Sport bij een latere Gouden Zweep, gewonnen door Quicksilver's kleinzoon Yellowa.

Quicksilver S:


Gouden Zweep 1966: Carlos Pluto
Van deze koers hebben we filmbeelden, helaas in zwart-wit, zonder geluid en een beetje trillend opgenomen. Toch laten we ze zien omdat het unieke beelden zijn. Guus Knijnenburg neemt de kop en even zien we aan de linkerkant Carlos Pluto, met bodemblinker, naar de zesde plaats gaan. Het paard van Guus springt in galop en Tom Kooyman neemt met Arie de kop over. Aan de overkant ligt Carlos al vierde in het tweede spoor. Quicksilver S (witte bandages) loopt in zijn spoor. Met nog een ronde te gaan neemt Carlos voor de tribune de kop over. De 17-jarige Quicksilver komt op de 3e plek te liggen, maar krijgt het moeilijk. Carlos loopt vanuit de laatste bocht uit, zover, dat de cameraman hem helemaal vergeet in beeld te nemen. We zien dus het gevecht om de plaatsen. Ylbode B volgt als tweede met naast hem aan de buitenkant Quick. Binnendoor komt Zilvervos met Jan van Dooyeweerd langs de reling naar de tweede plaats, voor Quicksilver S, Ylbode B, C Alkestis van E en Z the Saint. Carlos Pluto was met 25 m voorsprong al door de finish gegaan.
Prins Bernhard reikt de Gouden Zweep uit en geeft een suikerklontje aan Carlos Pluto.

Gouden Zweep 1966: (click op de camera)Gouden Zweep 1969: Crack Hollandia
Geen geluid bij deze filmbeelden van de Gouden Zweep 1969 in Hilversum. Aan kop gaat Crack Hollandia (Jan van Dooyeweerd) met achter zich Zwalper S en in het tweede spoor Florissant (met bles en een kap op). Later komt buitenom naar voren Yellow Six met Mees Dapper. De wieltjes haken even en Yellow Six krijgt een dure bocht driedik. Aan de overkant komt hij naast het koppaard lopen en zij worden gevolgd door Florissant en Zwalper S. De laatste bocht uit zien we Fernandel (zwarte buis met witte band om de arm) links naast Florissant opdoemen. Op het laatste rechte stuk lijkt Crack Hollandia gemakkelijk te gaan winnen, maar Yellow Six plaatst nog een venijnige slot-aanval, en hij komt net tekort. Dit tot zichbare teleurstelling van Mees Dapper, die meteen daarna toch sportief Jan van Dooyeweerd gelukwenst. Prins Bernhard reikt de Gouden Zweep uit en geeft een suikerklontje aan Crack Hollandia, die wordt vastgehouden door Stef van Dooyeweerd. Florissant werd derde en Fernandel vierde.

Crack Hollandia:

 


Gouden Zweep 1971:
In de lange voorbeschouwing in Studio Sport voor de Gouden Zweep van 1973 zien we, na het interview met Jan de Leeuw, beelden van de Gouden Zweep van 1971 op Mereveld, waarin Eland (geschoren hals) na de laatste bocht For Ever (witte orenkap) voorbij gaat gevolgd door Henri Buitenzorg. Zij worden eerste en tweede. For Ever derde. Na het interview met Jan van Dooyeweerd, zien we beelden uit dezelfde koers. Eerst een close-up van Henri Buitenzorg's hoofd, waarna Eland in beeld schuift. Hij gaat naast de leider For Ever (witte orenkap) de laatste bocht door.

Uitslag 1971:
1e. Eland (22,0) met Jan van Dooyeweerd
2e. Henri Buitenzorg (22,0) met Jan Wagenaar
3e. For Ever (23,7) met Harry Pools
4e. Alchimist (23,1) met Cees de Leeuw
5e. Christiaan de Wet (22,5) met Leo Schoonhoven

Gouden Zweep 1973 interview:


Gouden Zweep 1972:
Helaas geen commentaar bij deze prachtige beelden. Er starten 18 deelnemers uit 3 banden. Na de start neemt Hardy Regina de leiding met naast zich Gudo van Bonni (met bles). Driedik komt Famke van Hiddum naar voren (rode helm). Aan de overkant neemt Gudo de leiding over en maakt Hardy Regina een foutje. Happy First volgt als derde voor Famke van Hiddum en Gert Jan Pluto. De kopgroep onderhoudt een moordend tempo, waardoor de paarden met handicap voor een onmogelijke taak staan. Na een ronde leidt Gudo van Bonni voor de verrassend goed volgende Famke van Hiddum en de zuinig aan de binnenkant operende Hardy Regina, voor Happy First, Heliotroop R, Gert Jan Pluto en Hazleton B. Bij het uitkomen van de laatste bocht is Hardy Regina foutief, en hij kan even "naar lucht happen". Gudo van Bonni lijkt te gaan winnen, maar met een furieuze eindsprint kaapt Hardy Regina de Gouden Zweep weg. Jan van Dooyeweerd ontvangt de Zweep uit handen van Prins Bernhard.

Uitslag 1972:
1e. Hardy Regina (21,7 - 2300 m) met Jan van Dooyeweerd
2e. Gudo van Bonni (21,8 - 2300 m) met Leo Schoonhoven
3e. Famke van Hiddum (21,7 - 2320 m) met Sije Bosch
4e. For Ever (21,7 - 2320 m) met Harry Pools
5e. Gert Jan Pluto (22,5 - 2300 m) met Jaap Lugies
6e. Champion Harvester (21,9 - 2320 m) met Jaap Hof
7e. Happy First (22,0 - 2320 m) met Klaas Woudstra
8e. Henri Buitenzorg (21,3 - 2340 m) met Jan Wagenaar
9e. Hazleton B (22,8 - 2300 m) met Gerard van Eykelenborg
10e. Dave Fez (21,5 - 2340 m) met Hubert Schoonhoven

Verder Heliotroop R, Fan Pom B, Gehade Hollandia, Harras Hanover P, Flamingo Six en Eduard H. Ingehouden: Gunnar Dear en Funny Boy.

Gouden Zweep 1972:


Gouden Zweep 1973:
Acht en een halve minuut lange voorbeschouwing in Studio Sport, waarin Hans Eysvogel en Ruud ter Weyden interviews afnemen met Piet Strooper, Jan Wagenaar, Jan de Leeuw en Jan van Dooyeweerd.
Met beelden van Quicksilver S, Carlos Pluto (en het ongeluk op Hilversum), Eland en Henri Buitenzorg.

Uitslag 1973:
1e. Jello (21,6) met Giel v.d. Togt
2e. Gay Rodney (21,6) met Wim Duivenvoorden
3e. Henriette Signal (21,8) met Piet Strooper
4e. Foxtrot (21,8) met Arnold Mollema
5e. Helios CH (21,8) met Jan de Leeuw
6e. Grenadier (21,8) met Jan de Boer

Gouden Zweep 1973 interview:


Gouden Zweep 1974:
Helaas geen gesproken commentaar bij deze koers. We zien na de start Kaper W met Giel van der Togt aan kop lopen, eerst gevolgd door Jaspis du Bois, Jojo Buitenzorg, Henri Buitenzorg, Kapitein Scotch. Op het laatste rechte stuk gaat Jojo aan koploper Kaper W voorbij en Henri opent de aanval. Jojo wint met een lengte van Henri en het gezicht van Jan Wagenaar spreekt boekdelen. Jan van Dooyeweerd wordt bij de huldiging gefeliciteerd door zijn vrouw Riet en door Prins Bernhard.

Uitslag 1974:
1e. Jojo Buitenzorg (Jan van Dooyeweerd) in 1.19,0 over 2525 m
2e. Henri Buitenzorg (Jan Wagenaar) in 1.19,0 over 2525 m
3e. Kapitein Scotch (Leo Schoonhoven) in 1.20,4 over 2500 m
4e. Kaper W (Giel van der Togt) in 1.20,5 over 2500 m
5e. Ideal Dear (Siem Hartman) in 1.20,6 over 2500 m

De Gouden Zweep van 1974:


Gouden Zweep 1977: Kameraad
Helaas geen gesproken commentaar bij deze koers. Van start af neemt Kameraad de kop met naast zich King Hollandia. Dat blijft een hele tijd zo. Op het laatst kan King Hollandia het in het dodenspoor niet volhouden. Langs de reling komt Katanja naar voren en aan de buitenkant Manza Buitenzorg (pikeur in de Ajax-kleuren van Mevr. Caransa) en Kees Verkerk.

Uitslag 1977:
1e. Kameraad (20,9) met Rinus van Leeuwen
2e. Manza Buitenzorg (20,4) met Wim Duivenvoorden
3e. Kees Verkerk (20,4) met Gerard van Eykelenborg
4e. Katanja (21,3) met Piet Zandt
5e. King Hollandia (21,4) met Cees Vergay

Gouden Zweep 1977 :


Gouden Zweep 1978: Olaf Pride
In Groningen:

Uitslag 1977:
1e. Olaf Pride (1.19,5) met Manus Bouwhuis
2e. Manza Buitenzorg (1.18,7) met Yvonne Wagenaar
3e. Kid D (1.20,0) met Peter Petersen
4e. Jaspis du Bois (1.19,5) met Cees Imming
5e. Longshot (1.20,5) met Jan van Dooyeweerd


Gouden Zweep 1978: (click op de camera)


Gouden Zweep 1979: Nicole H
In Hilversum :

Uitslag 1977:
1e. Nicole H(1.20,6) met Piet Zandt
2e. Kameraad (20,0) met Rinus van Leeuwen
3e. Meidert O (1.20,8) met Peter Koppejan
4e. Nuttert Norton (1.20,8) met Mees Dapper
5e. Ovatio (1.20,9) met Arnold MollemaGouden Zweep 1979: (click op de camera)


Gouden Zweep 1986:
Deze keer in Groningen, met autostart. Ulaan neemt de kop en onderhoudt een strak tempo. Wothy Boy Laren en Veloce volgen hem. In de laatste bocht komen enkele favorieten naar voren: Ymond Boekelte, Wanda Pluto en Star of Goldstar, maar ze moeten met drie- en vierdik teveel doen. Ulaan wint met gemak.
Uitslag:
Ulaan (18,3), Veloce (18,8), Ymond Boekelte (18,9), Wanda Pluto (19,1), Veric Brach (19,3), ongeplaatst: Star of Goldstar, Vriend, Uwe, Top Arden, Vicky Hazelaar, Sauvage en Worthy Boy Laren. Romeo Hollandia maakte een fout bij de start.

Gouden Zweep 1986:

 


Gouden Zweep 1987:
Op Duindigt neemt Zeres Boszorg de kop en ook een grote voorsprong. In de laatste bocht gaat bij hem de kaars uit. Zanzibar Jacky maakt dan een fout en hindert de opkomende Star of Goldstar, die daardoor kansloos wordt. Zorg van Boko heeft inmiddels overgenomen en wint gemakkelijk. ZKH Prins Bernhard reikt de Gouden Zweep uit.
Uitslag:
Zorg van Boko (18,1 + 20m), Veloce (18,4 +20m), Ulaan (18,4 +20m), Zabina Diepnow (19,5), Vriend (18,4 +40m), ongeplaatst o.a. : Zvetlana Hanover, Star of Goldstar, Romeo Hollandia, Zacatal du Bois, Zanzibar Jacky, Zeres Boszorg.

Gouden Zweep 1987:


Gouden Zweep 1988:
Deze keer in Hilversum. De van kop af gestarte Amor Geert neemt de leiding en wordt na een ronde afgelost door Ulaan. Ook Wanda Pluto, die uit het derde band moest vertrekken, ging al snel naar voren. De grote favoriet Yzeren Hein probeert twee keer driekdik buitenom naar voren te komen, maar ook in Hilversum komt hij moeilijk de bochten door, hetgeen in de laatste bocht resulteert in een fout, waarbij hij de buitenom komende All or Nothing hindert. In een spannende aankomst wint Amor Geert de koers.
Uitslag:
Amor Geert (19,1), Wanda Pluto (17,9 +40m), Zeus Boekelte (18,5 +20m), Zabina Diepnow (18,6 +20m), Abrogan Veha (18,7 +20m), ongeplaatst : United Power, Yoboko du Bois, Ulaan, All or Nothing en Yzeren Hein.

Gouden Zweep 1988:


Gouden Zweep 1989:
Zeeboy Z was de grote favoriet op een zonovergoten Duindigt, maar er stonden nog enkele andere grote namen aan de start. Bekila Ludwig en Bertrand Rodney starten in het eerste band en nemen de kop. Na een ronde heeft de vanuit het tweede band vertrokken outsider Yellowa de kop overgenomen en legt een strak tempo voor. In de laatste bocht komen de favorieten opdringen. Vriend springt weg, Zeeboy Z en Yzeren Hein schuiven naar voren. Yellowa is niet te belopen door Yzeren Hein en Zeeboy Z springt op het laatst weg. Dit is het begin van Yellowa's "tweede carrière".
ZKH Prins Bernhard reikt de Zweep aan Ton Blok uit.
Uitslag:
Yellowa (17,4 + 20m), Yzeren Hein (16,9 +40m), Bekila Ludwig (18,3), Abrogan Veha (17,9 +20m), Zozo Nevele (18,0 +20m), ongeplaatst o.a. : Bertrand Rodney, Aty van de Lente, Amor Geert, Zvetlana Hanover, Zmanza Princess, Zeeboy Z en Vriend

Gouden Zweep 1989:


Gouden Zweep 1990:
In Groningen wordt Aonne de Wrede geïnterviewd door Hans Eysvogel over zijn paard Count of Holland. De koers werd een strijd tussen drie paarden, uiteindelijk na twee ronden dodenspoor gewonnen door karakterpaard Yellowa.
Uitslag:
Yellowa (16,7+ 40m), Zora Volomon (17,3 +20m), Count of Holland (18,2), Cortoz Crown (18,1 +20m), Yme K (18,2 +20m), ongeplaatst o.a. : Zmanza Princess, Charlotte H en Bekila Ludwig. Uitgeschakeld bij de start Comtesse en Zisja M.

Gouden Zweep 1990:


Gouden Zweep 1991:
Zijn grootvader Quicksilver S won de Gouden Zweep vier keer.
Yellowa wint deze koers als 10-jarige in 1991 voor de derde keer en wordt daarvoor door Prins Bernhard gehuldigd.
Uitslag:
Yellowa (17,7+ 40m), Zmanza Princess (17,8 +40m), Aty van de Lente (18,5 +20m), Duchess Rider (19,2), Brahms Melodie (18,7 +20m), ongeplaatst o.a. : Vriend, Count of Holland, Zorro Hollyrood, Amor O, Zora Volomon, Deleazar Belwin.

Gouden Zweep 1991:


Gouden Zweep 1992:
Edycair S neemt meteen de kop en houdt die tot het einde. Yellowa zet hem onder druk, maar moet aan de overkant lossen. In de laatste bocht komen Yzeren Hein en Zmanza Princess uit het achterveld naar voren, maar Edycair S redt het. Prins Bernhard reikt de Gouden Zweep uit.
Uitslag:
Edycair S (17,8 van kop), Yzeren Hein (16,8 +40m), Zmanza Princess (17,0 +40m), Digitalis (17,7 +20m), Donderstraal (17,7 +20m), ongeplaatst o.a. : Don (het kanon) Berkum, Cortoz Crown, Zelfbewust, Dashin, Count of Holland, Yellowa (+40m), Eline Uithuizen.

Gouden Zweep 1992:


Gouden Zweep 1993:
Fulmar Jet is de grote favoriet en Cees Kamminga wordt geïnterviewd.
Uitslag:
volgt later.

Gouden Zweep 1993:


Gouden Zweep 1994:
George Scotch neemt meteen de kop en houdt die tot het einde. Yellowa probeert het aan de overkant, maar zijn jaren gaan tellen. Op het laatst komt Eibert Vryenesse nog dichtbij, maar George Scotch redt het. Prins Bernhard reikt de Gouden Zweep uit aan de eerste vrouwelijke winnaar op de sulky: Margon Schlangen.
Uitslag:
George Scotch (18,1 van kop), Eibert Vryenesse (17,5 +20m), Digitalis (17,9 +20m), David Morgan (17,0 +20m), Delight Nobo (17,9 +20m), ongeplaatst o.a. : Yellowa (+40m), Gangster Space, Derrek Baker, Happyline First, Gazeau Skoatter, Guy van de Lente.

Gouden Zweep 1994: (click hier voor de Media-player)


beelden van YouTube:

 


Gouden Zweep 1995:
Henri Videau wordt als winnaar gehuldigd na terugstelling van Eibert Vryenesse, die wel als eerste over de finish ging, maar een ronde eerder Flower Flora te krap had gepasseerd, volgens het comité.
Uitslag:
Henri Videau (19,1 van kop), Hippo Princess (19,2 van kop), Eventide (18,6 +20 m), Flash of Light (19,2 +20 m), Floris Bos (19,9 +20 m). Teruggesteld : Eibert Vryenesse, wegens te krap passeren van Flower Flora.

Gouden Zweep 1995:


Gouden Zweep 1996:
Het defilé wordt geleid door oud-winnaar Yellowa.
Hinde Buitenzorg wint van kop af. In 1999 heeft zij deze koers trouwens ook nog gewonnen. Prinses Margriet doet de huldiging.
Uitslag:
Hinde Buitenzorg (17,2), Guvo de Bloomerd (16,6 +40m), Eibert Vryenesse (16,6 +40m), Huggy Bear (17,8), Flying Butcher (17,4 +20m), ongeplaatst o.a. : Europe NinetyTwo, Henry Videau, Hayo Oldeson, Hillray Detvile, Gazeau Skoatter, Ian Zorgwyck, Irasou Kombo, Gaya Robel.

Gouden Zweep 1996:


Gouden Zweep 1997:
Ingo Buitenzorg neemt vanuit het eerste band de kop. Na een ronde wordt de grote favoriet John F Boko heet en Hugo Langeweg rijdt daarom tot naast het koppaard. In de laatste bocht zijn de voorste paarden leeg en komen de cracks Hinde Buitenzorg en Guvo de Bloomerd naar voren. Laatstgenoemde wint gemakkelijk en Prinses Margriet doet de huldiging.
Uitslag:
Guvo de Bloomerd (16,3 +40m), Hinde Buitenzorg (17,0 +20m), Herbie W (16,7 +40m), Jacco Enzelens (17,3 +20m), It's Beuckenswyck (18,0), Ian Zorgwijk (17,9 +20m)
ongeplaatst o.a. : Ingo Buitenzorg, John F Boko, George Scotch, Jenkie Cup en Ibrahim Candor
Uitgeschakeld bij de start Iwema's First.

Gouden Zweep 1997:


Gouden Zweep 1999:
Uitslag:
Hinde heeft al snel haar handicap ingelopen en gaat na een halve ronde aan de leiding. Die houdt ze tot en met de finish.
1e. Hinde Buitenzorg met Hennie Grift in 1.16,3
2e. Mikado
3e. Lineker Boko
4e. Kirby Starlake
5e. Kevin Buitenzorg
6e. Koos van Camstra

beelden van YouTube:

 


Gouden Zweep 2001:
Uitslag:
1e Kokomotranss R (Peter Strooper) in 1.16,9 (2.600 m)
2e Kim Wielinga (Hugo Langeweg) in 1.16,4 (2.625 m)
3e Manus Buitenzorg (Cees Kamminga) in 1.17,8 (2.600 m)
4e Kanjer Boszorg (Piet Solleveld) in 1.18,0 (2.600 m)
5e Naction Skoatter (Appie Bosscha) in 1.17,4 (2.625 m)

Gouden Zweep 2002:


Gouden Zweep 2002:
Prachtige koers met veel positiewisselingen.
Uitslag:
1e Kim Wielinga

Gouden Zweep 2002:


Gouden Zweep 2005:
Simmie Rider heeft zijn eerste 15 starts allemaal gewonnen en gaat in deze Gouden Zweep voor de 16e, hetgeen een record zou worden. Zal het hem lukken?


Gouden Zweep 2005:


Gouden Zweep 2006:
Prachtige close-up beelden vanuit de meerijdende auto in de TV-uitzending, met commentaar van John Brandsen.
Uitslag:
1e Passing Renka
2e Titus Renka
3e Tempo Boy Worthy
4e Speedking Beemd

Gouden Zweep 2006:


Gouden Zweep 2007:
Opname vanaf de tribune, met het hele defilé, de koers, de huldiging en de ereronde.
Uitslag:
1e. Venividivici Joe
2e. Teaser Elegance


Gouden Zweep 2007:


Gouden Zweep 2008:
De laatste ronde in beeld.
Uitslag:
1e. Virgill Boko
2e.

Gouden Zweep 2008:


Gouden Zweep 2009:
Er staat een tien minuten durend beeldverslag op Youtube, met de hele koers, de emotionele hulding met Wilhelmus en Gouden Zweep-utireiking door Hans Eysvogel plus de complete ereronde.
Uitslag:
1e. Voltreffer , Willem van der Pijl
2e. Wim Wielinga
3e. ??
4e. Willem W Boko

beelden van YouTube:

 


Gouden Zweep 2010:
De Gouden Zweep uit 1883 bleef in de kluis, maar er kwam een andere tevoorschijn. Een exemplaar uit 1936 uit de nalatenschap van Bram Nottelman en tijdelijk ter beschikking gesteld door zijn dochter Nienke, die hem ook uitreikte. De koers was prachtig en spannend. Yos JE kwam als eerste over de finish, maar was toen al uitgeschakeld wegens het zich buiten de baan begeven. Winnaar werd de crack Venividivici Joe, die 40 m had moeten geven en een hele sterke laatste ronde liep. Hij won de zweep voor de tweede keer.
Uitslag:
1e. Venividivici Joe, Hugo Langeweg jr.
2e. Yesterday
3e. Ygold van Ranum
4e. Yke Heikant
5e. Un Gamin Impuls
6e. Warrior Boko
7e. Wim Wielinga
8e. Yendi Boko
9e. Wicky de Viking

beelden van YouTube:

 
  terug naar boven

© Copyright Archief NDR

Submenu
Videotheek:

Cracks

<Gouden Zweep

Giganten

GP der LL

Kamp.v.Ned.

Kmp.Ned.Prd.

Derby's

FokkersTrofee

Wickevoort

OverigKlassiek

Diverse

Rennen