NDR

Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Discotheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Geschiedenis van de Ned. drafsport
Terugblik op het jaar 2023

Vorige
alfabet
Volgende


Samengesteld uit:
- het uitgebreide Jaarverslag van de Fokkersvereniging
- commentaar bij de NL-statistiek van de vaderpaarden
- statistieken van alle soorten van deelnemers
- de uitslagen van de Klassieke en OB-1-koersen (onderaan deze pagina)


Overleden in 2023

Voor zover ons bekend zijn in de loop van dit jaar overleden:
- Piet Barendse, 85 jaar, dravereigenaar en amateurrijder, bekend van Stal De Laak (samen met Arie Abspoel) begin februari 2023 overleden, voor een In Memoriam, click hier
- Gerard Verbon, 73 jaar, dravereigenaar-trainer, in maart 2023 overleden, voor een In Memoriam, click hier
- Kees Koops, 74 jaar, vader van Geert, in maart 2023 overleden
- Cees van de Wetering, ?? jaar, dravereigenaar-trainer, in april 2023 overleden
- Wim Gerrits , 69 jaar, dravereigenaar, eerst in Stal Gerrits, later met zijn zoon Karel in Carpe Diem Stables, in juli 2023 overleden, voor een In Memoriam, click hier
- Sjaak Sijm, 74 jaar, dravereigenaar-trainer, in september 2023 overleden, voor een In Memoriam, click hier
- Saskia Schoonderwoerd-Strik , 69 jaar, echtgenote van Toine, met wie ze samen de Fortuna-paarden fokte, in sept. 2023 overleden
- Piet de Wit, 88 jaar, hoefsmid uit 't Zand en fokker-eigenaar van dravers, in oktober 2023 overleden, voor een In Memoriam, click hier
- Wil Pereira -Van der Stelt ("Tante Wil"), 82 jaar, trouwe hulp van diverse trainers bij het droogstappen van de koerspaarden, in nov. 2023 overleden, voor een In Memoriam, click hier
- Gerrit Buitelaar, 84 jaar, eigenaar-trainer-rijder van dravers, in november 2023 overleden, voor een In Memoriam, click hier
- Aize Soeten, 67 jaar, eigenaar-trainer van dravers, in november 2023 overleden, voor een In Memoriam, click hier
- Dries Zee , 84 jaar, o.a. lid van het draverij-comité, in december 2023 overleden, voor een In Memoriam, click hier

(hebben we iemand vergeten? Meld het ons svp)


In de Breeders Special 2023 van het weekblad Draf&Rensport stond een Terugblik op het jaar 2023, geschreven door gastredacteur Hans Huiberts, voorzitter Fokkersvereniging. Met toestemming hebben we dit overgenomen:

Titel: Het jaar 2023 in vogelvlucht
In 2023 heeft de sport zich verder hersteld na de Corona-periode en door de uitbreiding van het TCT-programma is er een nieuwe impuls gekomen. Toch ging het aantal veulens in 2023 iets omlaag en dat kan een gevolg zijn van de tegenvallende jaarlingenprijzen in augustus.

De Jaarlijkse Ledenraadpleging
In 2023 hebben we voor de derde keer een Ledenraadpleging per e-mail gehouden. De tijd van de ouderwetse Jaarvergaderingen lijkt voorbij. Van de 220 gemailde leden hebben 38 een reactie gegeven op de gestelde vragen. Een verslag van deze Ledenraadpleging is te vinden op de website. Financieel heeft het jaar 2022 een positief resultaat opgeleverd van € 2.324. De leden namen het bestuursvoorstel aan om in 2024 € 4.000 Euro beschikbaar te stellen voor fokkers van de vier paarden, die in 2023 het meeste geld in het buitenland hebben verdiend. Met een grote meerderheid waren zij het ook eens met het bestuursvoorstel om het op de kortebaan verdiende prijzengeld te gaan meetellen bij de puntenwaardering voor de Elitemerries. De Kampioen-fokker werd vroeger tijdens onze Jaarvergadering gehuldigd en in dit jaar werd de kampioen van 2022, de Fransman Philippe Joyeux, samen met andere kampioenen, gehuldigd tijdens een uitzending van Wolvega-Live in februari 2023. Hij was er met zijn echtgenote voor overgekomen uit Frankrijk.

Breeders Special
In 2023 is een 120 pagina’s dik Fokkerijnummer van het blad “Draf en Rensport” uitgebracht door samenwerking van bestuursleden van onze vereniging met de hoofdredactie van dit blad. De Fokkersvereniging heeft een bijdrage betaald voor de extra productiekosten. De dekhengstenhouders, maar ook bedrijven en fokkers droegen bij met 35 pagina’s aan advertenties. Ook deze negentiende uitgave werd weer zeer positief ontvangen. De lijsten met alle beschikbare dekhengsten en hun gegevens besloegen opnieuw slechts 2 pagina’s, waardoor er veel ruimte was voor de artikelen. Er waren vier interviews met Marco Lammers, Wim Loman, Henk Roos (uit Capelle) en Gerard ter Schure, de man van het Internationale Computer Stamboek. Arie van Bellen schreef over onze Kampioen-fokker 2022 Philippe Joyeux en over de Amerikaanse fokkerij deskundige Murray Brown. Jopie van Doleweerd beantwoordde de vraag hoe erfelijk een hoefkatrol ontsteking is, de kwaal van Face Time Bourbon. De Franse dekhengstenhouder Philippe Allaire (van o.a. Ready Cash) richt zich ook op de NL-fokkerij en stelde via een prijsvraag een gratis dekking van Helgafell ter beschikking. In een Fokkersoog werd de afstamming van de jeugdige crack Novato nader beschouwd en na 6 jaar behandelden we weer eens de beste pères-de-mères wereldwijd. Er was ook onderzoek gedaan naar de actualiteit van de oude NL-moederlijnen. De erfelijkheidstheorie kwam aan bod in een artikel waarin werd uitgelegd dat men in Frankrijk steeds verder gaat met het DNA-onderzoek. Dit alles werd gecompleteerd met de gebruikelijke statistieken.

Website en Facebook
De website van de Fokkersvereniging is ook in 2023 vaak aangevuld en bevat veel informatie voor zowel onze leden als geïnteresseerde buitenstaanders. Enkele foktechnische artikelen zijn weer overgenomen uit de Breeders Special, zodat iedereen er in de toekomst lering uit kan trekken. Ook zijn de ‘Fokkers-ogen’ uit het blad Draf&Rensport overgenomen. De tussenstanden van het fokkers-klassement werden regelmatig gepubliceerd. Er waren in dit jaar 7.200 bezoeken op onze website, gemiddeld 23 per dag. Belangrijk nieuws van onze website wordt ook via Facebook verspreid naar voornamelijk jonge vaste volgers en dat waren er 538 per eind 2023. Sommige hierop geplaatste foto’s zijn gedeeld en door meer dan 1.500 mensen bekeken. De foto van Novato als veulen werd 6 keer gedeeld en bereikte 3.125 mensen. We hebben in de week vóór de jaarlingenveiling ook twee advertenties geplaatst, één in het papieren weekblad “De Paardenkrant”, dat naar 40.000 adressen wordt gestuurd en de andere op de website horses.nl met tienduizenden abonnees.

Elite en Klassieke fokmerries
In het jaar 2023 kregen we er vijf Elitemerries bij, deels door de nieuwe regel dat ook het op de kortebaan verdiende prijzengeld gaat meetellen bij de puntenwaardering. De nieuwe Elitemerries zijn Sun van de Lente, Zaskia Fortuna, Promise Groenhof, Ulriek Ravestein en Nancy Nobo. Er waren geen nieuwe Klassieke merries. Wel is er een nieuwe benaming gekomen voor de 10 merries met dubbele titel: de Klassieke Elitemerie.

Breeders Crown
De Breeders Crown koersen staan sinds 2017 onder de hoede van de Fokkersvereniging omdat de hengstenhouders er toen mee zijn gestopt. Vanwege de komst van het TCT-plan zijn alle Stakes koersen voor jonge paarden vervallen met ingang van de M-jaargang, inclusief de Breeders Crowns. De Fokkersvereniging heeft ervoor gezorgd dat de koersen voor 4 t/m 7-jarigen zijn blijven bestaan en betaalt hiervoor de eerste inlegronde, alleen voor NL-dravers. De 20% fokpremie gaat in bij de K-jaargang (vanaf 2020).

Fokpremies op de Kortebaan

Alle fokkers van NL-dravers ontvingen eind 2023 een bedrag van € 32 per behaald punt, waardoor totaal € 3.640 aan KB-fokpremies door de KB-Bond is uitgekeerd. Kampioenfokker van 2023 werd Hans van der Horst met 25 punten (door Jet en Milo Bianco) en hij ontving daarvoor € 800. Hij wordt gehuldigd samen met alle andere kampioenen op 11 febr. 2024.

Fokpremies voor buitenlands prijzengeld

Om de fokkerij van NL-dravers extra te stimuleren heeft ons bestuur ervoor gezorgd dat er in 2023 drie fokpremies beschikbaar zijn gesteld voor het in 2022 in het buitenland verdiende prijzengeld door NL-dravers. In ons jaarbudget was hiervoor € 3.000 Euro gereserveerd. Nadat de buitenlandse jaarwinsommen in de loop van 2022 waren opgezocht en in de Breeders Special 2023 gepubliceerd, werden 3 fokpremies definitief vastgesteld en uitbetaald aan de fokkers van de 3 meest winnende paarden, te weten aan Ecurie Smart (€ 1.110 voor Kali Smart), de Fam. Folkers (€ 1.015 voor Novato) en Albert Ebbinge (€ 875 voor Floris Baldwin). In 2023 is bij de Ledenraadpleging besloten dat in 2024 € 4.000 zal worden uitgekeerd voor BL-prijzengeld in 2023.

Jaarlingenveiling
Op zaterdag 26 aug. werd Wolvega's International Yearling Sale 2023 gehouden, de enige Jaarlingenveiling in ons land in dit jaar. Er kwamen 98 jaarlingen onder de hamer, waarvan 69 NL, waarvan 17 werden ingehouden. De verkopers wilden hogere prijzen. De gemiddelde prijs voor de NL-jaarlingen bedroeg ruim € 10.800 (voorgaand jaar € 16.000) en dat was teleurstellend. Hieruit blijkt dat er te weinig kopers zijn en sommige eigenaren liever een kant en klaar Frans koerspaard kopen. De duurste (€ 44.000) was Matthews Boko TF, van Eridan uit een dochter van Goetmals Wood.

Fokkers Trofee Meeting
De Fokkers Trofee werd tijdens een avondmeeting op woensdag 11 okt. in Wolvega gewonnen door de crack Novato. De eerste prijs bedroeg € 13.500 en de fokpremie 20 % hiervan. De hengst had eerder ook al de Sweepstakes en de Derby gewonnen. Deze Triple Crown leverde de fokker de lieve som van € 5.000 op, die als fokpremie geldt. De Merrie Trofee was voor Niagara River van de tijdelijke fokkerscombinatie Van Schie en Hamming.

Twee Triple Crown winnaars
Naast Novato bij de 3-jarigen behaalde Max Occagnes de Triple Crown voor 4-jarigen. Zijn fokker Joyeux kreeg de bonus van € 3.000. Voor de eigenaren was er € 1.000 beschikbaar. Totaal is in 2023 vanuit onze verenigingskas hiervoor € 10.000 uitgekeerd.

Topfokkers
Op de website van de Fokkersvereniging staan de meest winnende fokkers van 2023, met meer dan € 1.500. We hebben hun meest winnende fokproducten erbij gezet en dat verklaart veel. De kampioen had slechts één fokproduct in de baan, maar dat was wel de crack Novato, die ook nog in hun bezit is. Alleen al aan fokpremies ontving de familie Folkers een bedrag van € 21.745 en dat gebeurde in het verre verleden alleen bij Boko Stables met veel fokproducten. De bedragen zijn inclusief de Triple Crown-bonussenen de BL- en KB-fokpremies.

TCT-programma
Gestart in 2021 met alleen de 2-jarigen, hadden we in 2023 drie jaargangen, die konden profiteren van het TCT-plan: M, N en O. De belangrijkste koers is de TCT-driejarigen Derby, gedoteerd met € 100.000, plus € 10.000 aan fokpremies. Deze werd gewonnen door de Italiaanse merrie Ester Degli Dei, voor de Fransman Kevin Prince en Novato, waardoor de fokker van de laatstgenoemde de eerste fokpremie van € 5.000 ontving. Vanuit de TCT-pot stroomt ook een forse bijdrage van totaal € 50.000 naar de dotering van enkele klassieke NL-koersen zoals de Derby, de Fokkers Trofee en de Sweepstakes.

Sport en Fokkerij
Het aantal meetings bedroeg 74, zes minder dan het voorgaande jaar, vooral door het annuleren van enkele Duindigt-meetings vanwege onvoldoende financiële ruimte. De grasbaanraces in Hilversum zijn definitief van de kalender gehaald wegens gebrek aan bestuursleden. Aduard sloeg om dezelfde reden een jaar over. In 2023 werd in Nederland € 2.621.626 aan prijzengeld uitbetaald. De gemiddelde dotering per draverij bedroeg € 4.761, in 2022 was dat € 4.263. Er is aan fokpremies uitgekeerd € 208.500, incl. TCT-, KB- en BL-fokpremies. In 2022 was het € 186.500. Onze vereniging krijgt hiervan 1/20-ste deel. Aanzienlijk meer dus, vooral door TCT en Triple Crowns, maar ook doordat de NL-klassiekers steeds hoger zijn gedoteerd.
Bij de vaderpaarden statistieken, verderop in dit jaaroverzicht, staat nog een beknopt verslag van het jaar 2023 betreffend de Vaderpaarden met hun Nederlandse fokproducten en onderaan wordt verwezen naar een tabel over het koerswezen in ons land.

Aantal Veulens
In een apart artikel wordt de R-jaargang uit 2023 beschreven. Na de forse stijging van het aantal veulens in 2022 was er in 2023 een daling te zien en dat kan een gevolg zijn van de tegenvallende jaarlingenprijzen in augustus. Maar misschien werden de fokmerries moeilijk drachtig in het voorgaande jaar en sloegen hun fokkers een jaartje over. Er zijn 193 veulens geregistreerd, waarvan er 3 zijn overleden. Aan het einde van 2023 hadden we dus een jaargang met 190 dravers, 13 minder dan het in voorgaande jaar. Bij de veulens van 2023 zijn er 19 met een Franse ras-erkenning (NL-TF) geregistreerd. Het aantal imports ligt in dezelfde omvang als het aantal veulens, met daarbij vooral veel Franse koerspaarden, vanwege hun privileges bij de PMU-koersen van Wolvega. Veel goede Nederlandse fokproducten worden na hun 3e jaar geëxporteerd of tijdelijk uitgevoerd omdat ze te weinig start- en winmogelijkheden in ons land hebben.

Opmerkelijke gebeurtenissen
De sport was opnieuw van hoog niveau. De uitslagen van de bijzondere koersen in 2023 staan in de tabel onderaan deze pagina. Een sportief hoogtepunt was de overwinning in de Giganten van de Italiaanse merrie Zeudi AMG, in bezit van Merwestaal BV. De GP der Lage Landen werd voor het eerst sinds 2019 weer verreden en deze keer gewonnen door de Belgische Fransman Ce Bello Romain. Kenzo W won de Gouden Zweep. Net als vorig jaar domineerden Novato en Max Occagnes hun jaargang. Het TCT-circuit kwam op volle sterkte en was een groot succes.
Met de renovatie van Duindigt schiet het nog niet erg op. In de grote tribune bleven het Archief en het Museum vanwege lekkages leeg, met de bezittingen veilig opgeborgen op een externe locatie.
In Frankrijk overleed half augustus het beste vaderpaard ter wereld Ready Cash op 17-jarige leeftijd aan koliek. Ook de 29-jarige Goetmals Wood is in dit jaar overleden en de 35-jarige Love You werd gepensioneerd. Hun zoons nemen het stokje over.

Buitenlandse successen
Nederlandse trainers gingen weer vaak de grens over om te kunnen koersen, tot aan Berlijn, Hamburg en Zweden toe. Meest opvallend was hierbij de zege van Stable Why Not’s Hades de Vandel in de Oslo GP met een eerste prijs van € 100.000. Ook in België en Frankrijk werd veel geld opgehaald, vooral met de Franse dravers, maar ook met King Schermer en Kimberly’s Wish.

Kortebaan
De Bond van Kortebaanverenigingen schreef in haar Kerst-advertentie over “Nergens komt de sport zo dichtbij” en “Het Seizoen van een kwart miljoen”. Dat bedrag werd in 2023 uitgekeerd aan de deelnemers via prijzengeld, fokpremies en vergoedingen. De reiskostenvergoedingen liepen uiteen van € 100 tot maar liefst € 350 per paard per kortebaan. Het totaal uitgekeerde prijzengeld bedroeg bijna € 148.000. Daarnaast is voor nog eens bijna € 35.000 aan bonussen en premies uitgekeerd. Er waren 26 wedstrijden en de totale toto-omzet bedroeg € 1.092.672, ruim 9% boven het eerdere record van 2019. KB Santpoort behaalde met € 152.000 een record toto-omzet.
Sportief gaat goed met de KB, maar financieel ligt het wat anders. De afdracht van de toto is aanzienlijk verlaagd door de invoering van de nieuwe kansspelbelasting. De KB-verenigingen zijn afhankelijker geworden van sponsoren en andere inkomstenbronnen.

Kampioenen
Paul Hagoort werd kampioen bij de beroepstrainers en Jaap van Rijn prolongeerde zijn titel bij de pikeurs. Jim Veldman werd opnieuw kampioen bij de leerlingen. Andere kampioenen waren Yanick Mollema (amateurs), Hiltje Tjalsma (amatrices), Susan Wiedijk (monté), Jan Baas (eigenaarrijders), Natasja Sprengers (eigenaartrainers) en Leendert Gerrits werd opnieuw kampioen bij de eigenaren.

Toto-omzet
De toto-omzet steeg van € 3.976.157 naar € 4.008.937, ondanks dat er 6 meetings minder waren. De gemiddelde omzet per draverij steeg van € 6.660 naar € 7.249. En dat is voor de baanverenigingen eigenlijk nog te weinig omdat de afdracht sterk is verlaagd.

(einde jaaroverzicht Fokkersvereniging)

De uitslagen van alle klassieke en OB-koersen staan onderaan deze pagina: Click hier


Vaderpaarden

Ferry Hollander besprak in de Breeders Special 2024 de vaderpaarden per NL-jaargang in 2023 als volgt:

Nederland: Offshore Dream kampioen-vaderpaard
De statistieken van de vaderpaarden met Nederlandse nakomelingen zijn gebaseerd op de gegevens van de NDR. De gepresenteerde cijfers zijn overigens exclusief prestaties van definitief uitgevoerde paarden. De buitenlandse winsom van niet uitgevoerde paarden is wel inbegrepen. De vaders van King Schermer, Kimberly’s Wish, Heart of Steel, Kap Paasloo en Kosmos Renka profiteren daar volop van. De rangschikking is op basis van totale winsom per vaderpaard per jaargang. Door de kleine jaargangen kan één nakomeling vaak doorslaggevend zijn. Daardoor zijn de statistieken niet geschikt om steekhoudende conclusies te trekken. Toch kunnen we er een hoop informatie uithalen. Hieronder volgt een toelichting per tabel.

2-jarigen
De afgelopen jaren werden de vaders van de winnaar in de Derby der Tweejarigen steeds kampioen. Na Muscle Mass (Joe Fanatic), From Above (Keytowin Starro), Muscle Massive (Lincoln Transs R), Creatine (Metta Invicta) en Maharajah (Novato) zou je dit jaar International Moni (Orion Dragon) verwachten. Propulsion bleef hem echter net voor. Van zijn 5 tweejarigen kwamen er maar liefst 3 aan de start. De beste daarvan was Onmyway Fortuna, die voor fokker en eigenaar Toine Schoonderwoerd de TCT Derby der Tweejarigen wist te winnen. Ook Olympus Dragon en Oh Marie zijn nakomelingen van Propulsion.
Hans Hazelaar scoort opnieuw hoog met zijn jongste lichting. Hij is als derde geëindigd dankzij Olivia Hazelaar, die achter Orion Dragon tweede werd in de Productendraverij. Maar ook Ojuul Hazelaar toonde zeker talent. Face Time Bourbon komt met stip binnen op plek vier dankzij Jofferprijs-winnares Olivia Bourbon. Daaronder staat Broadway Fortuna. Hij bewees andermaal een goede combinatie te vormen met Frans bloed, want na Kytana en Mistral leverde de kruising met As Promised (v. Duc du Bossis) de goede Otis Dream op. Ook Campo Bahia verdient een eervolle vermelding. Zijn dochter Olize JB Boko deed in alle koersen voorin mee en Oolong Boko toonde in haar kwalificatie veel potentie. Charly du Noyer (Opal Stone), Six Pack (Olivia Dragon), Love You (Oliver Transs R) en Muscle Massive (Obelix Newport) maken de top 10 compleet.

3-jarigen
Bij de driejarigen is Maharajah overduidelijk kampioen geworden. Zijn zoon Novato won de Triple Crown en werd Paard van het Jaar. De tweede telg van Maharajah is Nervolo, maar gezien zijn gestegen populariteit zal hij de komende jaren over meer geregistreerde nakomelingen beschikken. Love You is als tweede geëindigd met de helft aan prijzengeld. Zijn starterspercentage is wel opvallend, 6 van de 7 producten zijn in de baan verschenen. De beste daarvan zijn Nevada Lobell en Normaal.
Orlando Vici is op plek drie geëindigd dankzij de beste merrie van de jaargang, Niagara River. Vierde werd Brillantissime dankzij twee goede producten, Nicolas Matisse en Noa Transs R. Captain Crazy is de vreemde eend in de bijt op plek vijf. Hij is de vader van Kap Paasloo, die dankzij de dubbele nationaliteit Nederlands/Frans niet alleen in de Derby startte maar ook veel geld verdiende in Frankrijk. Pastor Stephen staat hoog dankzij Merrie Derby-winnares Nikita R. Hij had in de breedte ook veel starters net als Broadway Fortuna, Chelsea Boko en Crazed.

4-jarigen
Bij de vierjarigen staat de helaas overleden maar alom geprezen Ufo Kievitshof bovenaan. Van zijn 14 nakomelingen zijn er 10 gestart. De grootste duit in het zakje deed Mercedes Star, die ruim € 30.000 bij elkaar draafde. Maar ook Madness, Maestro Bianco, Michel D, Mister BB en Montevideo V hebben bijgedragen aan het kampioenschap van hun vader.
Chelsea Boko had ook een grote lichting vierjarigen met 12 starters. Daartussen zaten ondermeer Marjan Black, die met succes in Zweden actief was, maar ook Marla Boko en Mireije Charisma. Traders werd derde dankzij de koning van de jaargang Max Occagnes en Conway Fortuna dankt zijn vierde plek aan de oogappel van Hans Salverda, Miss Lynx. Jimmy William scoorde met zegemachine Mistral Ricardo en Formula One zag hoe Most Wanted PK meestreed in alle leeftijdskoersen, van de Nederlandse klassiekers tot aan het TCT-circuit.

Alle leeftijden
De kampioen van vorig jaar, Maharajah, staat nu op plek vier in het ‘overall’ klassement. Dankzij Novato gooide hij opnieuw hoge ogen maar het was niet genoeg voor een podiumplek. Offshore Dream, die in 2022 nog als tweede eindigde, is de kampioen van 2023! Zijn dochter Kimberly’s Wish won opnieuw in Parijs en zijn zoon Kenzo W zegevierde onder andere in de Gouden Zweep. Maar ook Luckystar Fili, Maylo en Marco’s Wish wonnen meerdere koersen.
Op twee staat Trixton met slechts drie gestarte producten. Daarvan stak King Schermer er met kop en schouders bovenuit. Hij incasseerde meer dan 100.000 euro. Ufo Kievitshof staat op plek drie. Zijn 21 gestarte nakomelingen liepen maar liefst 220 koersen. Naast Mercedes Star, verdiende Generaal Bianco in zijn afscheidsjaar nog bijna € 19.000. Ook Derby-finalist Nirvana Fashion en de goede Keep Flying leverden hun bijdrage.
Love You is achter Maharajah als vijfde geëindigd voor live-hengsten zoals Virgill Boko, Broadway Fortuna en Chelsea Boko die allemaal veel starters in de baan hadden. Formula One zit daar vlak achter met een hoog gemiddelde winsom per gestart product. Tussen zijn drie starters zitten Kosmos Renka en Most Wanted PK. Cantab Hall complementeert de top 10 dankzij de prestaties van Heart of Steel.

(einde overzicht Vaderpaarden)


Beelden van de sportieve hoogtepunten van het jaar

Boven: Derby 2023: Novato wint op zijn gemak de Derby van 2023
met Jeffrey Mieras. De hengst werd Triple Crown-winnaar en
Paard van het jJaar 2023.


Boven: Huldiging na de Derby 2023 : Novato met verzorgster Anouk Zwiers en
de fokkers-eigenaren, de familie Folkers uit Roden. Opa Jan (midden), zijn
zoon Ger (rechts) en enkele kleinzoons. De man met de pet is
de vader van pikeur Jeffrey Mieras.


Boven: Max Occagnes (Hugo Langeweg jr) wint de Derby der 4-jarigen 2023
met grote voorsprong. Eerder had hij ook al het 4-jar. Criterium en het Sprint
Kampioenschap gewonnen, waardoor hij in 2023 Triple Crown-winnaar
bij de 4-jarigen werd. Dit werd beloond met een mooie bonus van
€ 3.000 voor de fokker en € 1.000 voor de eigenaar.

Boven: Kenzo W won de Gouden Zweep. Een paard van hoefsmid Ton de Wit
uit 't Zand, die hem zelf heeft gefokt. Hier geniet hij (met rood T-shirt) na
op het stallenterrein van Duindigt. Samen met zijn familie.
Vader Ton de Wit was er ook nog bij (in de rolstoel);
enkele maanden later is hij op 88-jarige leeftijd overleden.
Rechts verzorgster Judith Groen.
Pikeur van dienst was Finn Verkaik, wiens vader Wim (met pet)
er links ook bij staat.


GPdLL

Boven: Na 3 jaar niet te zijn verreden was er in 2023 eindelijk weer
een GP der Lage Landen. Huldiging van de Franse miljonair
Ce Bello Romain en de Belgische rijder Jules van den Putte jr.
(foto Remon Stroomer)

Giganten

Boven: Prijs der Giganten 2023. Voorplaat van het weekblad
Draf&Rensport. Zeudi AMG wint ruim met Rick Ebbinge.
Eigenaar, tevens hoofdsponsor, Merwestaal.

Boven: Huldiging van de Wereldkampioen 2023 bij de pikeurs.
V.l.n.r. de Canadees Doug McNair (2e), Wereldkampioen Rick Ebbinge
en de Belgische kampioene Hanna Huygens (3e).
Na eerst in Wolvega weinig punten te hebben behaald, sloeg hij
in België (Mons) en Duitsland (Gelsenkirchen) toe.

Boven: Huldiging van de Kampioen bij de pikeurs tijdens het
Kampioenen Gala in febr. 2024 te Wolvega.
V.l.n.r. Robin Bakker (2e), kampioen Jaap van Rijn en
grasbaankampioen Tom Kooyman (3e).
(foto Remon Stroomer)

Boven: Huldiging van de fokkers tijdens het Drafgala in februari 2024.
De Kampioen-fokker van 2023, de familie Folkers, wordt vertegenwoordig door de gebroeders in het midden. Zij kregen 4 ereprijzen, die mooi verdeeld kunnen worden over de familie. Hier staan v.r.n.l. Jeroen Engwerda namens Gerard Hoetmer (Stal Schermer, 2e), Jordy (of Roy?) Folkers met een fotocollage van VPW, Mitchel Folkers met een bord en de wissel trofee van de Fokkersvereniging. (er kwam ook nog een glazen ereprijs van de SNDR), dan een Hongaarse relatie van de afwezige John Bootsman (Boko Stables, 3e) en de bestuursleden van de Fokkersvereniging Hans Huiberts en Jasper de Jong.
(foto Remon Stroomer)

(de meeste foto's zijn gemaakt door:
West: Remon Stroomer, www.remonstroomer.com)
Noord: Geert Koops, www.noordtrot.nl)Statistieken 2023
Voor de statistieken van trainers, pikeurs, fokkers, etc.:
Click hier


Fokkerij
In dit jaar werden de R-draverveulens geregistreerd en
voor de toppers en hun foto's, click hier
(volgt later)


Paard van het Jaar 2023:
*** NOVATO (Derby-winnaar)
***

De Paarden van het Jaar in de verschillende categorieën
zijn voor 2023 niet gepubliceerd:
Click hier voor de voorgaande jaren.


Koerswezen
Ontwikkeling van toto-omzetten en prijzengeld
Click hier


Submenu
Geschiedenis:

< Ned.drafsport

Ned. rensport

Klassiekers

Kampioensch.

Dravers

Records

Langebanen

Kortebanen

Kortebaners

Rennen

Volbloeds

Mensen

Diverse

Uitslagen bijzondere koersen in 2023
Ga naar volgende periode

Ga terug naar de vorige periode

Ga naar de geschiedenis van de drafbanen

terug naar boven

terug naar Geschiedenis NDR


© Copyright Archief NDR