NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

Time Out

bruine hengst, geboren op 4 mei 2001
van Armbro Goal 1.11,2
(v. Speedy Crown 1.12,8 u. Armbro Flight 1.14,0)
uit Never too Late 2jr. 1.15,8
(v. Volo Prise 1.15,9 u. Aida ter Lune 1.1,2)
Fokker: Bram Kooy

Volgende

Time Out en zijn trainer Hugo Langeweg senior.

De achtergrond van Time Out
Time Out is gefokt door en was steeds in eigendom van Bram Kooy. Hij stond in training bij Hugo Langeweg. De hengst is een zoon van Armbro Goal uit de kleine merrie Never too Late, die als 2-jarige 1.15,8 liep als winnares van de Productendraverij. Haar drie andere producten zijn wel gestart, maar behoren niet tot de top. Via Aida ter Lune en Elite-fokmerrie Iris Hanover P gaat Time Out terug op de moederlijn van Reine des Prés, waaruit o.a. ook guldentonwinnaar Kwik Hanover stamt en ook de Euro-halve-tonners United Power en Tantième.

Time Out jaargangskampioen
Hij debuteerde als tweejarige met een derde prijs in de Zomer Stakes op Duindigt en won daarna in november en december twee koersen. Time Out was de absolute kampioen van de driejarigen. Eerst won hij in mei op Vincennes de Prix Gallea in 1.16,0 over 2.850 m met een eerste prijs van € 25.500, gevolgd door een tweede plaats in Kopenhagen in zijn recordtijd van 1.14,7 over 2.000 m (€ 2.688) en vervolgens won hij de Triple Crown (Sweepstakes, Derby en Fokkers Trofee). Zijn gemakkelijke overwinning in de Derby leverde toen € 62.500 op. Hij werd in januari 2005 tot Paard van het Jaar 2004 gekozen.

De Derby van Time Out
(Verslag uit het Jaarboek 2004:)
In de 2600 meter lange Derby werd Time Out, ondanks de door zijn nederlaag in de selectie (2e achter Thor Companion) gerezen twijfel, door het lijfblad als favoriet getipt; opvallend stond het vakblad hierin alleen. De overige media kozen voor Tabriz Boko, nota bene de minst ervaren deelnemer in het veld. Bij de toto was deze hengst ook favoriet aan een cote van € 3,60 tegen 1, Time Out stond € 4,20 en Top Mac € 5,00. De rest noteerde € 10 tegen 1 of hoger. De grote krachtmeting kon beginnen. Duindigt was ouderwets bomvol en de sfeer zat er goed in. Maar van een echte krachtmeting kwam eigenlijk weinig terecht. Daarvoor was de overmacht van Time Out te groot of -liever gezegd - liet de concurrentie teveel steekjes vallen. Pieken op het juiste moment, het motto voor een succesvolle draversloopbaan. Vroeg aan kop gebracht, bleven de aanvallen op het bolwerk Time Out - Hugo Langeweg uit. De combinatie kon zelfs het tempo drukken om zo reserves te bewaren voor de beruchte laatste rechte lijn van Duindigt. Tennessee River en Top Mac vielen na de start in een onstuitbare galoppade en dat was bijzonder spijtig voor hun aanhang.
Tabriz Boko verging het aanvankelijk beter. Hij kwam na een ronde met een tussensprint bij Time Out en bleef daar tot de laatste rechte lijn zitten. De vermoeidheid sloeg op dat punt echter toe en de naar de Franse montecrack, Tabriz, vernoemde hengst moest zijn opponent laten gaan.
In de laatste bocht gebeurde er meer. Tina Boko was met enorme passen aan haar opmars begonnen. De merrie viel echter wat naar binnen, reden voor Robin Bakker wat bij te sturen. Met fataal gevolg: Tina sprong weg en werd uitgeschakeld. Time Out nam in de laatste rechte lijn simpel afstand en werd in een knappe 1.18,1 winnaar van de 88e Derby. Trenton Boko, onopvallend meetrekkend aan de binnenzijde, kwam sterk opzetten en greep de tweede plaats voor de altijd dapper strijdende Thor.
Time Out is een paard uit de Smeding-school. Hij is zowel in eigendom van als gefokt door Bram Kooy, die de koning te rijk was. Hij ontving naast de eerste prijs van € 62.250 ook nog een fokpremie van € 6.225. Ook Hugo Langeweg was zeer blij, maar hij merkte wel op dat het spijtig was dat Tina Boko sprong. "Ze kwam er zo hard aan, dat ik dacht dat ze zelfs kon winnen," meende hij. De teleurstelling droop van de gezichten van rijder Robin Bakker en diens moeder. De jonge pikeur besefte dat zo'n kans zich niet snel meer zal voordoen.
Natuurlijk baalde Jeroen Engwerda ook. Hij weet de galoppade van Top Mac aan de rulle baan van Duindigt, die zijn paard maar matig bevalt. En ontevreden was ook Jan van Dooyeweerd, die met Tennessee River onverrichter zake stalwaarts keerde.
(Einde Verslag uit het Jaarboek 2004:)

Time Out van Time Out
Als vierjarige deed hij slechts 6 starts en won een serie van het Criterium der Vierjarigen, maar stelde verder wat teleur met alleen maar plaatsgelden. Bij zijn enige start als vijfjarige werd hij tiende in het Kampioenschap van Nederland, waarna zijn carrière werd beëindigd. Hij is als vijfjarige gecastreerd en kon dus niet als dekhengst worden ingezet.

Resumé
De carrière van Time Out was "kort, maar hevig". Hij stond er op 3-jarige leeftijd steeds op het juiste moment en dat tekent zijn klasse. Hij wist zelfs op Vincennes te winnen. Met zijn totale winsom van € 137.233 was hij, op de geëxporteerde Teaser Elegance (met € 235.000) na, verreweg de meestwinnende van zijn jaargang. In slechts 18 starts heeft hij 9 keer gewonnen, waarvan 8 keer in NL en 1 keer in het BL.

De Koerscarrière van Time Out:

jaar

lft.

starts

1e

2e

3e

rec.

winsom

2003

2004

2005

2006

2j.

3j.

4j.

5j.

3

8

6

1

2

6

1

0

0

2

1

0

1

0

1

0

1.16,8

1.14,7

1.15,4

1.16,2

€ 4.735

€ 127.493

€ 4.085

€ 0

totaal

 

18

9

3

2

1.14,7

€ 137.233

 

Hoogtepunten in de carrière van Time Out:
- 1e in de Prix Gallea op Vincennes in mei 2004
- de Triple Crown in 2004 (Sweepstakes - Derby - Fokkers Trofee)
- Paard van het Jaar 2004


De korte carrière van Time Out in beeld:

Boven: Time Out wint de Sweepstakes hengsten.
Hij lijkt gemakkelijk te winnen, maar binnendoor komt Thor nog
snel opzetten. Derde wordt de op de foto wel zichtbare Top Mac.


Boven: Thor Companion achterhaalt Time Out (nr.4)
en wint de Derby Selectie III in 2004.


Boven: Met nog een ronde te gaan heeft Time Out hier
al de leiding in de Derby. Thor Companion (A. Bakker)
loopt achter hem aan de reling. Daarnaast Tabriz Boko (P.Strooper)
en achter hem Thor (W. Hamming).


Boven: Time Out wint de Derby met overmacht.
Tweede wordt Trenton Boko.


Boven: Derby 2004: Time Out (nr.4 met Hugo Langeweg sr.) wordt niet
meer achterhaald en wint voor Trenton Boko, Thor (links)
en Thor Companion (aan de reling).


Boven: Time Out gaat naar de Derby winst.
Op de achtergrond het reclamebord van Del Monte,
ook in bezit van Bram Kooy.


Boven: Time Out prijkte zo op de kaft van
het NDR-Jaarboek 2004.

Wanda

Boven: Met nog een ronde te gaan in de Fokkers Trofee
heeft Trenton Boko de leiding voor Topass Medo (aan de reling)
met daarnaast Time Out, daarachter Topshot Limburgia,
Links passeert Thor Twirre Skoatter. Top Mac is buiten beeld.
Time Out zal winnen voor Thor, Top Mac, Topass Medo en Trenton Boko.


Boven: Tycho of Pass (links) wint de Finale van het Criterium
der 4-jarigen
, voor Thor (rechts), Topshot Limburgia (midden),
Tornado Medo (2e van links), Time Out (roemloos 5e aan de reling).
Achterin loopt Talent Groenhof (7e).
NL-foto's: met dank aan
team Huybers: zie www.huybers.com  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

Postzegels

Speelgoed

<Hall of Fame

Musea