NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

Russel November

bruine hengst, geboren 4 april 2003
van General November 1.11,4
(v. Valley Victory u. Florida Dame)
uit Lacoste 1.18,0
(v. Joie de Vie u. Ladyship Blue Chip)
Fokker: Michael Schröer, Duitsland

Volgende

Star

Russel November en Hugo Langeweg junior

(onderstaande is een verzameling van door Douwe geschreven stukjes in Kerstnummers, aangevuld met eigen teksten)

Koopje
Hugo Langeweg senior heeft een goed oog voor jonge paarden. In 2004 kocht hij op de SWS-jaarlingenveiling voor 14.000 Euro één van de goedkoopste November-jaarlingen van die avond en dat was Russel November. Hij deed de aankoop voor Stal Amsterdam. Hugo kocht voor dezelfde stal in dat jaar op andere locaties ook nog enkele jaarlingen en daarbij zaten de latere cracks Virgill Boko en Genny di Jesolo, winnares van de Italiaanse Oaks. Van deze drie toppaarden werd Russel verreweg de meest winnende.

Debuut als 2-jarige
Reeds als tweejarige toonde Russel zijn grote kwaliteiten, maar hij maakte ook enkele foutjes. Twee overwinningen wist hij te behalen, in een Stakes-koers in Groningen en in de Duitse Breeders Crown. Op 30 oktober werd hij derde in zijn recordtijd van 1.16,5 waarna hij van de winterrust kon gaan genieten.

Als 3-jarige
In 2006 loopt Russel 8 koersen, die hij allemaal wint. Het begint met twee goed betaalde Stakes koersen in Nederland. Daarna wordt met 3 overwinningen in Frankrijk totaal 105.000 Euro opgehaald. Eerst verplettert hij op Vincennes zijn Franse jaargenoten in 1.14,0 over 2.850 m (petite piste). Russel en junior gaan in juli nog tweemaal naar Parijs. Daar zijn ze op Enghien eerst in 1.13,2 over 2.150 m te sterk voor de Franse jaargangstopper Prince d'Espace en later wordt in de met een eerste prijs van 40.000 Euro gedoteerde Prix Gallea (Gr. 3) de topper Pirogue Jenilou geklopt in 1.16,0 over 2.875 m. "Een ster is geboren", zo luidt de algemene opinie in Frankrijk. De Franse pers en professionals zijn net zo onder de indruk als het publiek. De Franse kampioenenmaker Joël Hallais verklaart bij één van de zeges van Russel: "die Russel ging zo hard dat ik bijna van mijn kar werd geblazen toen hij voorbij kwam!"
In Duitsland wint Russel zelfs nog meer geld dan in Frankrijk, en dat is een gevolg van zijn Duitse nationaliteit. Begin juni wint hij het Abdell Toddington Rennen (15.000 Euro) en begin augustus in Berlijn de serie en de finale van de Duitse Derby. De Finale loopt hij al zijn tegenstanders zoek in 1.13,6 over 1.900 m. Op die Derby-zondag wint hij een bedrag van 107.000 Euro en hij mag daarna van een welverdiende rust gaan genieten. Pas in maart van het volgende jaar komt hij weer aan de start.

Als 4-jarige
Russel wordt officieel geïmporteerd en wordt voortaan dus internationaal als een vertegenwoordiger van Nederland beschouwd. Zijn seizoen begint met een zege in een opwarmkoersje in Duitsland. Daarna maakt hij een minder geslaagde trip naar het Italiaanse Turijn, waar hij als groot favoriet door een fout wordt geveld. Galopperen, dat doet de hengst op 19 mei ook in Wolvega. In een poging de kop te nemen springt de General November-zoon weg. Die ervaring is voor Hugo jr. een reden het voortaan bij de start maar wat voorzichtiger te doen.
Op 24 april kwalificeert Russel zich met een overwinning voor een van de belangrijkste internationale vierjarigenkoersen van Zweden, de Konung Gustav V Pokal. Tien dagen later neemt de hengst in Finale van deze koers met Hugo sr. (junior was ziek thuisgebleven) na een halve ronde de leiding en staat deze positie nooit meer af. Een laatste 500 meter in 1.08,9 is voldoende om in 1.13,8a over 2.100 m te winnen, vóór Archipelago. De beide zeges leveren 110 mille op. Een koers in Kopenhagen mondt uit in een nipte tweede plaats achter Gift Kronos. De hengst bleek een keelontsteking onder de leden te hebben. Daarvan is hij drie weken later in Halmstad weer helemaal hersteld. Die dag wint Russel zijn serie van de Sprintmastaren in een geweldige 1.11,4. Ook in deze Zweedse klassieker is hij de 'heavy' favoriet, maar in de finale werd hem onverwacht een nederlaag toegediend door de Amerikaanse Naughty Nunu met Erik Adielsson. Een voorzichtig vertrek is er debet aan. Desondanks leverde de missie een kleine 60 mille op. Drie weken later duikt Russel op in de stad waar hij nog steeds ongeslagen is. Op het Parijse Enghien verzorgt hij in de zomermaanden tweemaal een ware drafdemonstratie. In de Prix de Milan licht hij in 1.13,6/2150 m zijn hielen. Drie weken later moet in de Prix de Genève de Franse top eraan geloven. Russel loopt 1.14,4 over 2.875 m. Beide malen wordt de Italiaan Ghibbelino tweede.
Russel gaat op rust en keert drie maanden later terug op Duindigt om getest te worden voor het Criterium Continental. Hij bindt 3 tegenstanders aan zijn zegekar, maar maakt ook een fout. Junior vermoedt probleempjes, maar zijn vader wijt het alleen maar aan de kogelharde piste van Duindigt. Twee weken later, op 23 december 2007, wordt de hengst op Vincennes zesde in het Criterium Continental in 1.12,2 over 2.100 m. Dat levert nog wel 4.800 euro op.

2007 was voor de eigenaar, trainer en rijder van Russel opnieuw een zeer lucratief jaar met 263.000 Euro aan prijzengeld. De fokker ontving slechts 50 Euro door die ene overwinning in Duitsland.

Als 5-jarige
Er wordt in het vakblad gespeculeerd over deelname aan de Prix d'Amérique van 2008, maar na een mislukte start in de Prix de Belgique gaat de hengst een paar maanden op rust.
Na een trainingsritje in Gelsenkirchen in 1.13,1/2025 m uit de banden reist Langeweg senior in april met Russel November af naar Argentan. De combinatie vertrekt als licht favoriet in het sterk bezette Criterium de Vitesse de Basse Normandie. Russel moet met startnummer 11 over de mijl in het tweede gelid beginnen. De hengst belandt in de staart van het veld, maar stelt in de laatste 700 meter orde op zaken. Naar de laatste bocht toe stuurt senior zijn crack driedik naar voren. In de slotmeters rekent hij vervolgens op karakter af met de sterk terugvechtende Olga du Biwetz, die op haar beurt wordt gevolgd door Otello Pierji, Lady d'Auvrecy en Pearl Queen. Grote namen.... Voor Russel November komt 1.10,9 op de klokken, een geweldige tijd, zeker gezien de startplaats en het daaruit voortvloeiende koersverloop. Russel verdient met zijn zege 25.000 Euro.
Trainer Hugo Langeweg heeft vervolgens hun zinnen gezet op de Rikstoto Europamatch, het nummer voor 4 en 5-jarigen op de grote dag van de Oslo Grand Prix van Bjerke. Het is een race met een Oranje historie. Incredible Crafts, Arctic Star en Abano As wonnen de koers voor Nederlandse eigenaren. Hugo Langeweg jr. rijdt een puike race en verdeelt de krachten van zijn paard vakkundig. Met een fraaie genadestoot wordt koppaard Express Merett naar het zilver verwezen. Russel vestigt met 1.12,8/2.100 m een koersrecord en bovendien wordt bewezen dat een zweepje niet noodzakelijk is om topprestaties te leveren.
De in Oslo aanwezige baanmanagers van Solvalla smeken Langeweg om in de Elitloppet te starten, maar dat avontuur ziet zijn omgeving niet zitten. "Russel is geen sprinter en repeteren is ook niets voor hem", luidt de uitleg.
Het zijn drukke dagen voor Hugo junior, die de vrijdag voorafgaand aan het Elitlopp-weekend op Vincennes met Russel November in actie komt. De hengst bijt zich stuk op Premiere Steed, maar bewijst met een km-tijd van 1.11,6/2100 m wel degelijk op de grote piste uit de voeten te kunnen.
Langeweg laat daarna de Prix Rene Balliere schieten en kiest voor de Prix de New York op Enghien. Het is de baan waar de General November-zoon nog altijd ongeslagen is en dat blijft zo. In 1.11,9/2150 m wordt de concurrentie aan de zegekar gebonden. De eerste prijs is lucratief: 50.000 euro. Aan de ongeslagen reeks van 5 zeges op Enghien komt op 12 juli een einde in de Prix de Bruxelles, waar de aan 1,30 vertrokken hengst springt en zijn Waterloo vindt.
Op 29 juli duikt Russel November voor het eerst op in het Grand Circuit. Hij start in het Hugo Aberg Memorial en stuit op L'Amiral Mauzun. De hengst pakt bij de start niet aan en verblijft lange tijd in de achterhoede van het peloton, maar in de laatste rechte lijn gebeurt het onmogelijk geachte. Russel geeft even gas - we klokken 1.05 - en komt op de streep maar een meter tekort op de Admiraal. Deze loopt met 1.09,7 een nieuw Zweeds record. Russel geeft er maar een tiende op toe en heeft vanaf dat moment het surrealistische 1.09,8 achter zijn naam staan.
Russel November komt op 17 september in La Capelle aan de start in de met een ton gedoteerde Grand Prix Federation du Nord. Er komen slechts acht paarden in actie, maar wel de creme de la creme van de Franse drafsport. Offshore Dream en Oualita Bourbon zijn de belangrijkste rivalen. Russel November laat echter zien dat hij een draver van unieke klasse is. Junior neemt snel de kop en geeft de concurrentie geen schijn van kans. In 1.13,5/2700 meter wordt de race gewonnen, vóór de Franse topruin Monte Georgio, Qualita Bourbon, Lontzac en Offshore Dream. Vervolgens wordt door de organisatie 50.000 Euro voor de winnaar overgemaakt.
Ruim een maand later is Russel in Jagersro waar opnieuw een ton te verdelen is in een leeftijdkoers. Russel wordt verrassend geklopt door de onbekende merrie Debbie Brodda gereden door Hugo's Zweedse vriend Bjorn Goop. Nader onderzoek wijst een keelontsteking uit. Russel krijgt een paar weken rust en keert terug op Vincennes, waar hij in de bekende kraker de Prix Marcel Laurent geen vuist kan maken door een onmogelijk koersverloop. Het is voor het fenomeen direct einde oefening in dat jaar.
Zijn jaarwinsom ligt opnieuw boven de 2 ton: 227.000 Euro. De fokker krijgt het dubbele van het jaar daarvoor: 120 Euro.
De lezers van het vakblad kiezen Russel tot Paard van het Jaar 2008 in Nederland!!

Als 6-jarige
Na (alweer) een gewonnen trainingsritje in het voorjaar in Gelsenkirchen in 1.14,7/2000 zoekt Russel in april 2009 in Enghien de top op, maar hij springt en blijft ongeplaatst in 1.13,0. Het maakt hem een outsider in Oslo. Dat optreden in de Oslo Grand Prix wordt direct het hoogtepunt van het seizoen. Russel fungeert in de laatste bocht van de koers nog als rode lantaarndrager, maar zegeviert na een onvoorstelbare jump op het laatste rechte einde. Het eerste Grand Circuit-succes is een feit en er wordt 161.000 Euro bij zijn winsom opgeteld. Later (in 2010) noemde Hugo Langeweg jr. dit zijn mooiste overwinning ooit.
Eind mei start Russel in de Elitloppet en wordt in zijn serie Russel vijfde in 1.10,1 waarmee hij de finale misloopt. In Denemarken wil het met een vijfde plaats in de Kopenhagen Cup opnieuw niet lukken.
In de zomer handhaaft de hengst zich met tweede plaatsen in de Prix de Washington, het Hugo Abergs Memorial (in 1.09,9!) en in de Grand Prix du Conseil General des Alpes. Daar tussen door zitten ook nog twee goed betaalde derde plaatsen in Frankrijk. Op Derby-Dag in Italië (11 okt.) slaat de beste draver van eigen bodem wederom hard toe. Als favoriet aan 3,20 wint hij de Gran Premio Caetano Turilli in Rome (Tor di Valle) en laat zien dat hij wel goed kan vertrekken. De eerste prijs bedraagt ruim 125.000 Euro. Bij de geklopte paarden zien we Lana del Rio (tweede), Opal Viking (vijfde), Ghiaccio del Nord, Simb Chaplin, Lisa America en Garland Kronos. Niet de minste!
Een maand later zit het in Milaan tegen qua koersverloop, maar met een indrukwekkende zege in de Prijs der Giganten laat de hengst ook in eigen land zien hoe goed hij is. Hij wint in handen van senior in 1.12,8/2100 m van Golddigger en Kebby du Bocage en de eerste prijs bedraagt 7.000 Euro. Het is zijn laatste koers in dat jaar en in december wordt hij op het Franse trainingscentrum Grosbois door zijn "groom" Gert-Jan de Vries voorbereid op de wintercampagne van Vincennes.
Zijn jaarwinsom bedraagt 428.685 Euro en de fokker krijgt deze keer 100 Euro vanwege de zege in Gelsenkirchen.
De lezers van het vakblad kiezen Russel opnieuw tot Paard van het Jaar, en terecht!!

Als 7-jarige
De voorbereiding op de Prix d'Amérique 2010 verloopt "op de Franse manier", met de ijzers onder en zonder de bedoeling om te winnen; dat weten de wedders. In de Prix de Bourgogne wordt Russel zevende en in de Prix de Belgique eindigt Russel achterin achter een haag van paarden waar hij niet voorbij komt. Op de laatste zondag van januari gaat hij van start in de Prix d'Amérique. Zijn cote eventueel bedraagt 37 Euro en er is vooral veel Nederlands geld op hem ingezet. De Fransen kiezen massaal voor hun eigen cracks Meaulnes du Corta (2,40), Rolling d'Héripré (3,60) en Ready Cash (5,80 met Jos V.), maar ze hebben het helemaal fout. De koers wordt verrassend gewonnen door Oyonnax, gevolgd door Quaker Jet, Meaulnes du Corta en Nouba du Saptel. Russel wordt in dit geweld, na lang achterin te hebben gelegen, met een knappe eindsprint vijfde en verdient daarmee nog 30.000 Euro voor zijn bazen.
Hierna komt hij enkele maanden niet aan de start. Tussen mei en augustus loopt hij nog 5 koersen maar kan in drie daarvan in Frankrijk, Zweden en België niet vooraan eindigen, waarbij hij in Jägersro als achtste geplaatste nog wel 1.10,8 toont. De andere twee koersen weet hij wel te winnen: te Groningen klopt hij in 1.12,9/1700 m Sir Hajo en Vriend Vryenesse en in Gelsenkirchen bindt hij in 1.15,4/2650 m Armstrong As aan zijn zegekar. Russel gaat daarna een half jaar "uitrusten" bij Marian Vos.
2010 is zo'n beetje het begin van het einde geworden, alhoewel er toch nog ruim 40.000 Euro op zijn rekening wordt bijgeschreven, iets waar de meeste paarden in hun hele carrière niet aan toe komen.

Als 8-jarige
Het jaar 2011 geeft voor Russel hetzelfde beeld als het jaar ervoor. In 9 starts wint hij drie maal, te weten op Duindigt, Groningen en in Kuurne (België). Na zijn overwinning op Duindigt eindigt Russel ongeplaatst in de Oslo Grand Prix en in de serie van de Elitloppet. Daarna laat hij internationaal nog twee knappe staaltjes zien. In Frankrijk (La Capelle) wordt hij, gereden door Pierre Vercruysse, in 1.11,4 over 1.609 m tweede achter Commander Crow, maar vóór Quaker Jet, Nuit Torride en Nouba du Saptel. En in het Hugo Abergs Memorial in Zweden wordt Russel in 1.10,4/1609 m vierde achter Lavec Kronos, Brioni en Joke Face. In die koers laat hij Torvald Palema, Beannie MM, Marshland en Commander Crow achter zich.
Op 6 november beloopt hij een derde plaats op Gelsenkirchen achter Sir Karan en Wellington. Op 19 november sluit hij zijn koersjaar af met deelname aan de Prijs der Giganten, waarin hij met Senior op een achtste plaats eindigt. De wedders hadden hem wel als favoriet gekozen met een cote van 2,70.
Met de jaarteller op 46.000 Euro kan niet van een mislukt jaar worden gesproken, maar het einde van Russel's carrière komt wel in zicht.

Als 9-jarige
Na een langdurige revalidatie loopt de vedette in september 2011 nog twee kwalificatiekoersen op Wolvega in 1.15,6 en 1.17,4 en dat is volgens zijn omgeving onvoldoende om deze Europese topper een passend vervolg van zijn koersloopbaan te geven. Een onvermijdelijk en ook prijzenswaardig besluit.

De hengst werd in juli 2005 bij zijn kwalificatie als tweejarige door Hugo Langeweg al omschreven als ‘het beste paard dat ik ooit voor de kar had’, en daar bleek later niets verkeerd mee gezegd. Russel November is een draver geweest, die de Nederlandse Drafsport het eerste decennium van deze eeuw kleur en aanzien heeft gegeven.

Koerscarrière Russel November:

jaar

lft.

starts

1e

2e

3e

rec.

 

winsom

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2j.

3j.

4j.

5j.

6j.

7j.

8j.

9j.

4

8

13

12

14

8

9

0

2

8

7

6

4

2

3

0

0

0

3

2

3

0

1

0

1

0

0

1

2

0

1

0

1.16,5

1.13,2

1.11,4

1.09,8

1.09,9

1.12,7

1.11,2

1.15,7Q

Euro

Euro

Euro

Euro

Euro

Euro

Euro

Euro

28.130

232.150

263.062

227.490

428.685

40.700

46.610

0

totaal

 

68

32

9

5

1.09,8

Euro

1.287.013

De totale winsom bedraagt 1.287.013 Euro, waarvan 40.175 Euro in
Nederland is gewonnen. Volgens NDR bedraagt zijn aantal overwinningen
36, waarvan 26 in het buitenland en 10 in Nederland. Aantal starts 72.

Prestaties in bijzondere koersen:

Als 2-jarige (2005):
Zomer Stakes in Groningen : 1e
Duitse Breeders Crown voor 2-jar.hengsten: 1e

Als 3-jarige (2006):
Voorjaars Stakes Wolvega : 1e
Abdell Toddington Rennen : 1e
Prix de Berlin op Vincennes : 1e in 1.14,0 over 2.850 m
Prix de Rome (Gr. III) op Enghien: 1e in 1.13,2 over 2.150 m
Prix de Gallea op Enghien: 1e in 1.16,0 over 2.875 m
Vorlauf Deutsches Traber-Derby te Berlijn: 1e
Finale Deutsches Traber-Derby te Berlijn: 1e in 1.13,6 over 1.900 m.

Als 4-jarige (2007):
Konung Gustav's Pokal in Zweden: 1e
Prix de Milan op Enghien : 1e

Als 5-jarige (2008):
Prix de New York op Enghien : 1e in 1.11,9 over 2.150 m
Criterium de Vitesse de Basse-Normande te Argentan: 1e in 1.10,9 - 1.609m
Rikstoto Europa Match in Bjerke : 1e
V-75 international (Gr. II): 2e
Paard van het Jaar 2008 in Nederland!!

Als 6-jarige (2009):
Oslo Grand Prix : 1e
Gran Premio Caetano Turilli in Italië: 1e
Prijs der Giganten : 1e
Paard van het Jaar 2009 in Nederland!!

Als 7-jarige (2010):
Prix d'Amérique: 5e (achter Oyonnax, Quaker Jet en Meaulnes du Corta)

Carrière in beeld

Groningen

Boven: de 3-jarige Russel November wint op 23 mei 2006 op Vincennes.


Groningen

Boven: Russel November (Dld) met Hugo Langeweg jr. wint
soeverein de Deutsches Traber Derby 2006.


Groningen

Boven: Russel November en Hugo Langeweg jr. bij de huldiging na
de Deutsches Traber Derby 2006. Met de aanhang van Stal Amsterdam.
Het bleef nog lang onrustig in Berlijn.


Groningen

Boven: Russel November (H. Langeweg sr.) heeft al de leiding
in de Grote Finale van de Konung Gustav V Pokal 2007.


Groningen

Boven: Aankomst van de Finale Konung Gustav V Pokal 2007:
Russel November (H. Langeweg sr.) houdt stand tegen Archipelago.


Groningen

Boven: Na de huldiging voor de Konung Gustav V Pokal
poseren Russel en Hugo.


Groningen

Boven: Russel November wint de Prix de Genève 2007
op Enghien, vóór de Italiaan Ghibbelino.


Groningen

Boven: de 4-jarige Russel November met zijn vaste verzorger
Gert-Jan de Vries bij de stallen op Vincennes, waar hij tegen
het einde van het jaar geen succes kan behalen in
het Criterium Continental.


Groningen

Boven: Russel November prijkt op de voorplaat
van het Kerstnummer van 2007.


Groningen

Boven: Hugo junior bedankt Russel voor een fantastische race in de
Rikstoto Europamatch, het nummer voor 4 en 5-jarigen op 11 mei 2008,
de grote dag van de Oslo Grand Prix,
die hij het jaar daarop zou winnen.


Groningen

Boven: Russel wordt op 23 mei 2008 op Vincennes geklopt door
Première Steed, toentertijd één van de beste merries van Frankrijk.


Groningen

Boven: In de Prix de New York 2008 te Enghien werd Russel gereden door
senior, die tot aan de overkant in het midden van het veld bleef liggen
en daarna binnen een paar honderd meter naar de koppositie was gevlogen.
Hij bleef gemakkelijk voorop en klopte in 1.11,9 Pitt Cade (9),
Opus Viervil, Felix del Nord en Nuage de Lait (nr. 5 aan de reling).


Groningen

Boven: Russel November wint met senior te Enghien
de Prix de New York 2008.


Groningen

Boven: De Grand Prix Fédération Régionale du Nord op 19-09-2008 in
La Capelle, een Internationale Groupe III-koers gedoteerd met € 100 000,
afstand 2700m met 8 deelnemers. Halverwege heeft Russel November
met junior al de leiding voor Niky (4), Le Retour (6), Offshore Dream (8),
King Prestige (1), met aan zijn buitenkant Monte Georgio, dan Lontzac (5)
en als hekkesluitster niemand minder dan de pas 4-jarige Qualita Bourbon
met Jos Verbeeck. Vooraf leek dit een moeilijke opgave voor Russel.
Het bleek echter een fluitje van een cent, kijk maar ......


Groningen

Boven: Beeld met nog een ronde te gaan in de dezelfde Grand Prix in
La Capelle: v.r.n.l. Russel November, Niky, King Prestige, Le Retour,
Lontzac, Offshore Dream, Monte Georgio en Qualita Bourbon.


Groningen

Boven: Dezelfde Grand Prix in La Capelle, vóór de laatste bocht:
Monte Georgio is opgestoomd naar de tweede plek naast Russel.
dan Niky met naast zich Offshore Dream, Le Retour zakt terug,
aan de reling heeft King Prestige ook het beste gegeven,
buitenom probeert Qualita Bourbon driedik haar positie te verbeteren.
Hekkesluitster is nu Lontzac.


Groningen

Boven: Beeld van de laatste bocht in dezelfde Grand Prix in La Capelle.
Junior heeft nog de handen vol.


Groningen

Boven: Het laatste rechte stuk in dezelfde Grand Prix in La Capelle.
Geen tegenstander kan Russel bijhouden, de meesten zijn leeggestreden
en dat is aan hun draf te zien.


Groningen

Boven: Beeld even verderop in dezelfde Grand Prix in La Capelle.
Russel loopt zelfs nog iets weg van de beste Franse paarden.
De Franse topruin Monte Georgio ligt tweede, Qualita Bourbon komt
helemaal links opzetten, tot naast Offshore Dream


Groningen

Boven: Russel November wint de Grand Prix van La Capelle,
vóór de Franse topruin Monte Georgio, Qualita Bourbon,
Lontzac (uiterst links) en Offshore Dream (rechts).


Groningen

Boven: Russel November freewheelt naar de zege
in de Grand Prix van La Capelle.


Groningen

Boven: Nog een foto uit deze serie (Geny.com) omdat hij zo mooi is.


Groningen

Boven: Russel November in het voorwerk voor
de Grand Prix van Oslo in 2009.


Groningen

Boven: Nog laatste in de laatste bocht, stuift Russel November in
een geweldig tempo het hele veld voorbij en wint met voorsprong
de Grand Prix van Oslo in 2009.


Groningen

Boven: Russel November, Hugo en Gert-Jan poseren
bij de huldiging na de Oslo Grand Prix.


Groningen

Boven: Russel November met senior en diens dochter Jessica,
die een grote fan van Russel was.


Groningen

Boven: Russel November met groom Gert-Jan de Vries
bij de stallen van het trainingscentrum in Grosbois (Fr.),
waar zij de maanden december 2009 en januari 2010
verbleven tijdens de wintercampagne in Parijs.
Klaarmaken voor de Prix d'Amérique!


Groningen

Boven: Russel wordt hier op het stalterrein van Vincennes
ingespannen door senior en Gert-Jan.


Groningen

Boven: Russel met Senior in het voorwerk op Vincennes,
aan de nummerplaat te zien voor de koers van hieronder.


Groningen

Boven: Prix d'Amérique 2009:
Russel wordt rustig op de benen gebracht en ligt 300 m na de start
op één na laatste, gemakkelijk herkenbaar aan de rode buis en rode pet.
Oyonnax ligt met de roze kleuren twee plekjes voor hem.


Groningen

Boven: Prix d'Amérique 2009:
Voorbij de tribune zien we Russel in laatste positie. Schuin voor hem,
met de witte orenkap loopt Opal Viking. Favoriet Meaulnes du Corta
loopt achter het koppaard Olga du Biwetz (met de rode buis).


Groningen

Boven: Prix d'Amérique 2009:
Aan de overkant ligt Russel nog steeds in laatste positie.
Meaulnes du Corta gaat al vroeg aan kop.


Groningen

Boven: Prix d'Amérique 2009:
In de laatste bocht heeft Meaulnes du Corta de kop vóór Rolling d'Héripré
en Olga du Biwetz (rode buis). Russel is vijf dik aan de buitenkant zichtbaar.


Groningen

Boven: Prix d'Amérique 2009:
Meaulnes du Corta lijkt te gaan winnen en van de volgers springt
Rolling d'Héripré (groene buis) in de fout. Naast hem loopt Quaker Jet.
Russel stoomt aan de buitenkant op, in het spoor van Oyonnax.


Groningen

Boven: Prix d'Amérique 2009:
Oyonnax (6) gaat winnen, voor Quaker Jet (1) en Meaulnes du Corta (18).
Vanaf de binnenkant zien we dan Oasis Gédé (zesde), de galopperende
Rolling d'Héripré (4), Nouba du Saptel (14, vierde) en Russel (13),
die vijfde gaat worden. Aan de reling zakt Olga du Biwetz terug
naar de achtste plaats.


Groningen

Boven: Foto van Russel op Jägersro op 28 juli 2009.
Hij wordt op die dag in 1.09,9 tweede in het Hugo Abergs Mémorial.


Groningen

Boven: Nog een beeld van Solvalla op 28 juli 2009.


Groningen

Boven: Na de winst in de Prijs der Giganten 2009 wordt Senior bij
de huldiging geïnterviewd door Hans Sinnige.
Jessica Langeweg houdt "haar" paard vast.


Groningen

Boven: Op 3-7-2011 behaalt de grote crack Russel November
in zijn laatste koersjaar nog spelenderwijs de overwinning
in de KH&RV Groningen 125 jaar-prijs, voor Welmoed Landerije.
Zijn laatste "kunststukje" in Nederland.
(foto Wim Huybers)Filmbeelden van de Giganten 2009 (Wolvega, 2.100 m):
Uitslag:
1. Russel November, Hugo Langeweg sen. 1:12,8
(Duitse hengst van General November - Lacoste)
2. Golddigger, Peter Strooper 1:13,7
3. Kebby du Bocage, Kurt Roeges 1:14,2
4. Holly's Boy, Thomas Panschow 1:14,2
5. Mona Lisa As, Cees Kamminga 1:14,8
6. Unforgettable, Arnold Mollema uitg.
7. King Prestige, Roland Hülskath uitg.

beelden van YouTube:
Filmbeelden van de Oslo Grand Prix 2008:
Russel wint met een onvoorstelbaar eindschot tegen zulke toppers!!!!!

Uitslag:
Bjerke-Norway, NKr 2.870.000 - 10/05/2009 - 2.100mt
(tussen haakjes de cote eventueel)
1. Russel November - Hugo Langeweg jr. 1:14,3 (110)
2. Triton Sund - Örjan Kihlström 1:14,4 (33)
3. Igor Font - Jean-Michel Bazire 1:14,5 (53)
4. Offshore Dream - Pierre Levesque 1:14,5 (24)
5. Tinita Love - Geir Vegard Gundersen 1:14,5 (558)
6. Colombian Necktie - Thomas Uhrberg 1:14,6 (286)
7. Inzaghi - Jeppe Juel 1:14,6 (359)
8. Finders Keepers - Ake Svanstedt 1:14,7 (72)
9. Oyonnax - Joseph Verbeeck 1:14,8 (199)

beelden van YouTube:

Afstamming
Russel November is een zoon van de Duitse crack General November 1.11,4 wiens beste product hij is. Zijn moeder Lacoste 1.18,0 was een dochter van Joie de Vie en Ladyship Blue Chip, een recordloze dochter van Speedy Crown en Lady Jamie 1.17,1 van Jamie uit de fameuze stammmoeder Lady Ann Reed 1.16,0 van wie o.a. ook afstammen Steinlager, King Lavec, Toss Out, Sj's Caviar, Allison Hollow, Tarport Frenzy, Supergill en Sierra Rapida.

Russel staat sinds enkele jaren ter dekking.


Russel als dekhengst

Groningen

Boven: Zo hoort een paard te poseren.


Groningen

Boven: Russel op zijn dekstation.
(foto Wendy Koekoek)


Groningen

Boven: Pasfoto van Russel November.
(foto Wendy Koekoek)


Groningen

Boven: Russel November levert zijn sperma af
voor zijn nageslacht.


Groningen

Boven: Links de eigenaar van Russel, Robbie Offenberg
en rechts hengstenhouder Frank Bins
op dekstation Greenwood Farms.


Groningen

Boven: Deze prachtige foto van Russel November is genomen
tijdens de open-dag van dekstation Greenwood Farms in 2019.
De hengst is hier 16 jaar oud. Rechts de eigenaar Robbie Offenberg
en links hengstenhouder Frank Bins.

De beste producten van Russel November
winsommen per 20 mei 2023, hoger dan € 50.000

nr zoon/dochter record winsom 0pmerking

1

Goofy Greenwood

1.11,2

€275.899

Derby-winnaar, winnaar op Vincennes

2

Gerben

1.11,4

€ 91.000

Duits, koerst nog in Zweden

3

King of Greenwood

1.11,2

€ 86.000

Duits, koerst nog in Zweden

4

Carolyn Francis

1.11,2

€ 59.600

Italiaans, koerst nog in Italië

5

Fat Tony

1.11,2

€ 56.286

Zweeds geregistreerd

6

Vida Francis

1.11,2

€ 56.197

Italiaans geregistreerd

7

Facebook

1.11,2

€ 55.000

NL, Sweepstakes-winnaar

 

Groningen

Boven: Printscreen van het Internationale Computer Stamboek, met
de beste producten van Russel November. Zweedse en Noorse kronen
moeten door 10 worden gedeeld. De beste Goofy Greenwood staat
ook bij de BN-ers in onze Hall of Fame. De Duitse Gerben staat
2e qua winsom en heeft inmiddels (half mei 2023) een winsom
van ruim 90.000 Euro. Totaal staan er 67 producten in de lijst,
waarvan er 48 (72 %) zijn gestart. Een goed percentage.
Op latere leeftjd bevruchtte hij slecht, waardoor zijn
aantal producten niet hoog is geworden.

Russel November is op 13 mei 2023
op 20-jarige leeftijd overleden.
Foto's: met dank aan o.a.
www.huybers.com (voor de foto's van de Ned. koersen)
www.scoopdyga.com (Franse koersen)

 

  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

<Hall of Fame