NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

BN-ers in de Hall of Fame

Hall_of_Fame
Vorige

Mistral Nora

bruine ruin, geboren 4 juli 1971
van Germano 1.19,0
(v. Doctor Spencer u. Good Williams III)
uit Elionora II geen rec.
(v. Spencer Hollandia u. Elionora)
Fokker: H. Boerstra te Gorredijk

Volgende

Mistral

"De Beer van Ureterp"

Drafsport-journalist Aad van Leeuwen bij de dood van Mistral Nora in november 1976:

Vorige week donderdag werden de koersliefhebbers opgeschrikt door het (in een laatste editie van De Telegraaf nog opgenomen) bericht dat Mistral Nora bij een ongeluk op de terugweg van de avond-koersen te Hilversum om het leven was gekomen. Het is uiteraard niet onze taak, maar die van de politie, na te gaan onder welke omstandigheden dit ongeluk kon plaatsvinden. Volgens de ons ter beschikking staande informatie is de auto van eigenaar Wolter Huisman op de snelweg van Hoevelaken naar Zwolle ter hoogte van de afslag Nulde in een slip geraakt, waarbij de trailer ging scharen, de trekkende auto kantelde en in een sloot terecht kwam en de trailer over de sloot heen tegen de berm werd gesmakt. Mistral Nora werd daarbij op slag gedood. Dit afschuwelijke einde van een der grote cracks uit de M-jaargang betekent uiteraard een groot verlies voor zijn eigenaar, die door Mistral Nora uit de rijen der in de schaduw levende eigenaar-rijders in het licht der publiciteit kwam, maar vooral voor de Nederlandse drafsport die in de 5-jarige "Beer van Ureterp" een harer meest besproken en kleurrijke dravers had. Mistral Nora was een paard dat ook buiten de kringen der drafsportliefhebbers tot de verbeelding van velen sprak; zijn gewelddadige dood heeft dan ook velen, die niet of nauwelijks in de drafsport geïnteresseerd zijn, diep geschokt.

Hii was bij zijn leven eigenlijk al een legende. Wie kende niet het als een sprookje aandoende verhaal van een Friese boer die erop uittrok om een koe te kopen en met een onbekende 2-jarige draver thuiskwam, ermee trainde op de berm van de autoweg Assen-Drachten, één wiel op de pollen, de ander op het asfalt, zich niets aantrekkend van het langs suizende verkeer, het vaak opnemend tegen brommers.

Mistral

Trainen langs de snelweg.

Wolter Huisman kwam er, tegen alle adviezen in, in 1973, toen Mistral Nora twee jaar was, al mee in de koersen uit: met nog resultaten die weinig opvielen, uit zes starts eenmaal vierde, eenmaal eerste, winsom elfhonderd gulden. Maar als driejarige deed Mistral Nora meer van zich spreken dan welke andere driejarige ook: hij kwam, van begin februari tot midden december, liefst 35 maal aan de start, liep een winsom van ƒ 42.620 bijeen, bracht zijn record op de 1600 meter op 1.19.5a en op afstanden van 2000 meter of meer op 1.20.3a, maar haalde vooral de publiciteit, ook het televisiescherm, door op 15 december 1974 in handen van Giel van der Togt op de piste van Hilversum zijn 23ste zege van dat jaar te behalen, waarmee hij het record-aantal overwinningen van een driejarige op zijn naam bracht. Bij die 23 zeges was er ook een in de interland tegen de Belgen, toen Mistral Nora leeftijdgenoten als Monty Buitenzorg en Maestro Cavaljos achter zich liet - hij zou nog viermaal een interlandzege behalen - en een zege met grote overmacht in de Prijs der 3-jarige Stayers over 2600 meter op Duindigt.

Mistral

Boven: Mistral en Wolter Huisman winnnen in Drachten.

Mistral

Boven: Ook in Groningen winnen zij zo te zien gemakkelijk
voor Oragnge Bowl met Maria Poort.

Mistral

Boven: Mistral Nora hier met Giel v.d. Togt op weg naar de baan.

Giel van der Togt, die de ruin in "grote koersen" dat jaar reed, zei destijds over Mistral Nora: ,,lk moet altijd aan Quicksilver S denken als ik Mistral Nora stuur of hem zie lopen, 't Is een allrounder. Volgens mij wordt het een hele grote. Hij heeft klasse, kracht en is ijzersterk. Eigenlijk onbegrijpelijk, want zijn moeder was een ezel. Als de bloedlijnen niet op grootheid wijzen, dan blijft het een complete verrassing als er plotseling zoiets naar voren komt. Eens in de tien jaar misschien. O Marijke heb ik ook altijd zo'n voorbeeld gevonden."
Zijn populariteit bleek ook duidelijk uit het feit, dat hij werd verkozen tot Paard van het Jaar 1974 en tevens de Persprijs won.

Mistral

Boven: Mistral en Wolter bij de huldiging
van het Paard van het Jaar 1974.
Rechts ziet u het bekende "foto-vrouwtje",
Molly Lamster.

Giel van der Togt had het goed gezien Mistral Nora toonde zich als vier- en a vijfjarige een hele grote. Als vierjarige kon hij dan wel uit totaal 33 starts niet meer zo veel zeges behalen als het jaar tevoren maar hij kwam ook steeds tegen zwaardere klasse te staan. Maar vijftien overwinningen een gewonnen bedrag van f 44.300 plus B.frs. 65.000, een record over 1600 met van 1.17.3a en van 1.18.8a over 2100 m ter, stempelden hem wel tot een van de grote cracks van zijn generatie. Zijn populariteit groeide enorm, bruidspaartjes kwamen naar de boerderij van Wolter Huisman om zich met hem op de foto te laten zetten; hij trok hordes mensen naar de baan.

Mistral

Boven: Mistral, Wolter en bruidspaar.

Mistral

Boven: Mistral en Jan Wagenaar sleuren aan de kop in de
Ned.-België afdeling voor de vierjarigen 1975, waarin
de vier Nederlanders voorop gaan.
v.l.n.r. Massel T, Mila G (met neusblinker en orenkap)
en Maestro Cavaljos (witte orenkap).

Mistral

Boven: Nederland - België 1975: Mistral Nora (J Wagenaar jr) gaat
naar een zekere zege, voor Maestro Cavaljos (M. v.d. Togt)
in het onderdeel voor 4-jarigen.

Als vijfjarige kwam hij 32 maal aan de start, won elf maal, liep zich daarbij nog veertien maal het geld, zegevierde in de beide interlands tegen de Belgen zowel in Oostende als op Duindigt, won in handen van Jan Wagenaar op grandioze wijze het Van Wickevoort Crommelin Memorial, waarbij hij het koersrecord (zowel het algemeen als dat per leeftijdsgroep) verbrijzelde en op 1.19,0 over 2500 meter bracht.

In de interland op Duindigt bracht hij zijn record over 2100 meter op 1.18a, maar welk een enorme speed hij in zijn benen had bewees hij de Prijs der Giganten te Hilversum, waar hij in de tweede serie derde werd in 1.16.1 over 1600 meter achter Florestan en Faro II en daarbij niet alleen Manza Buitenzorg maar ook oudere cracks als Clissa, Ritha Lyngholm en Jojo Buitenzorg achter zich liet. In de finale werd hij zevende, maar met 1.15.6a werd hij wel de op een na (Manza Buitenzorg) snelste Nederlandse draver aller tijden. Hij leek nog lang niet aan het einde van zijn krachten, men had nog veel van de Germano-zoon mogen verwachten. Het noodlot heeft nu wreed toegeslagen, maar ik zal nog lang de herinnering bewaren aan een dapper, strijdlustig paard dat een sieraad was voor onze fokkerij en ons koerswezen.

(P.S. Moeder Elionora II mag dan volgens Giel v.d. Togt in de koers misschien een "ezel" zijn geweest, als fokmerrie kreeg ze de titel Elite-merrie)

Mistral

Boven: Mistral Nora met Ad Suykerbuyk (links) in Alkmaar in
hevige strijd gewikkeld met Karel Duke en Gerrit Bosschieter.

Mistral

Boven: Jan Wagenaar rijdt Mistral in Alkmaar.

Mistral

Boven: Wolter Huisman rijdt zijn eigen Mistral Nora
in een ereronde met krans in Drachten

Mistral

Boven: Mistral Nora wint het Criterium der 5-jarigen in 1976,
voor Monty Buitenzorg, Maestro Cavaljos, Mac Buitenzorg en Mia Fortuna.

Mistral

Boven: Mistral Nora (J. Wagenaar) zegeviert in het Van
Wickevoort Crommelin Memoriaal 1976, voor
Nubar van Echten en Manza Buitenzorg.

Koerscarrière Mistral Nora:

jaar

lft.

starts

1e

2e

3e

rec.

 

winsom

1973

1974

1975

1976

2j.

3j.

4j.

5j.

6

35

33

35

1

23

15

11

0

3

7

7

0

2

1

5

1.30,9

1.19,5

1.17,3

1.15,6

Hfl.

Hfl.

Hfl.

Hfl.

1.100

42.620

48.831

68.738

totaal

 

109

50

17

8

1.15,6

Hfl.

161.289



Gewonnen topkoersen
(Mistral Nora was als ruin niet startgerechtigd in de Klassiekers)
Nederland - België 1973, 1974 en 1975
België - Nederland 1974 en 1975
Van Wickevoort Crommelin Memoriaal 1976 (als 5-jarige)


beelden van YouTube:

Dit is een TV-rapportage uit 2011 van Omrop Fryslan, dus Fries gesproken. Niet voor iedereeen te volgen dus, maar wel fantastische beelden van de twee Friese dravers, die Paard van het Jaar zijn geworden,
en de mensen rondom die paarden.

Dit is het bijgeschreven commentaar bij de film op Youtube:
Twa kear hie Fryslân de draver fan it jier yn hûs, want ek hjir waard oan hynstesport dien. En twa kear wie dat folslein net ferwachte. Doe't it lytse Oerterper boerke Wolter Huisman om in ko soe nei hanneler Boerstra op 'e Gordyk, kaam er thús mei in hynder, Mistral Nora. Dat hynder soe útgroeie ta in sensaasje, wûn alles en waard draver fan it jier 1974, traind by de dyk dêl fan Drachten nei Easterwâlde. Sa'n tsien jier letter bleaunen Eelke Kruis en Evert Gaastra op in feiling hingjen oan in hynder dat foal wie. Foal fan Action Skoatter, miskien wol it bêste hynder dat ea yn Nederlân rûn hat. Yn elk gefal waard it yn 1987 hynder fan it jier. Beide hynders rinne it Paad Werom.





  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

<Hall of Fame