NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum >

Geschiedenis

Hall of Fame der Volbloeds

Hall_of_Fame
Vorige

Sambo

voshengst->ruin geboren 1957 (Ned.)
van Merry Minstrel (GB) van Tudor Minstrel
uit Flying Gal (GB) van Flying Fish
fokker: dhr. P. van Driel te Aalst

Volgende

import

Sambo, parel van onze rensport

Sambo, parel van onze rensport
Zijn moed en trouw waren spreekwoordelijk

Dit was de titel van een artikel dat John Frencken eind 1967 schreef over Sambo aan het einde van diens carrière. We nemen het hieronder geheel over, want dit is een echt eerbetoon aan deze Hall of Famer.

We kunnen er geen verklaring voor geven. Misschien ligt het aan zijn onberispelijk witte bles, wellicht aan zijn machtig exterieur en mooie voskleur, of aan de heerlijke hippische onverschilligheid die altijd van hem uitging. Maar één ding is zeker: geen enkel paard heeft in de afgelopen jaren zo'n aantrekkingskracht op ons uitgeoefend als de goede oude Sambo; en daarin staan wij niet alleen. Het was altijd weer hartverwarmend om de grote vosruin te zien galopperen. En gedurende de negen jaren dat hij het prubliek met zijn aanwezigheid verblijdde, heeft hij nimmer teleurgesteld. Altijd weer gaf Sambo alles in de eindstrijd en als hij zich niet wist te plaatsen, dan was daarvoor altijd een duidelijk aanwijsbare oorzaak.

Ook minpuntjes
Natuurlijk was Sambo niet volmaakt. Alleen al het feit dat men na zijn "klassieke" periode is overgegaan tot castratie wijst erop, dat ook hij wel eens kuren had. Het blijft overigens een omstreden punt of hij als hengst even goed, of wellicht beter zou zijn geworden. Een tweede punt in zij nadeel was het beperkte uithoudingsvermogen. Sambo was van nature een mijler en kon in langere koersen als de Derby alleen op zijn hoge klasse zegevieren.

De fokker
De fokker van Sambo is Peter van Driel met zijn stal 'De Rietschoof'. Zie het uitgebreide artikel van Peter van Betten over deze stoeterij: Click hier

De Vader
De vader van Sambo is Merry Minstrel. Deze voshengst werd in 1949 in Engeland geboren en werd hier in 1955 geïmporteerd. Sambo is uit zijn eerste Nederlandse jaargang. Hij is tevens de vader van o.a. Antonio Tatti, Mermaid, Suzie Darlin', Merrioka en Electrified. In 1958 werd de hengst naar Polen uitgevoerd.

De Moeder
Flying Gal, de moeder van Sambo, is een Nederlands fokproduct. De bruine merrie werd in 1948 geboren en kan evenals haar zoon bogen op een langdurige koerscarrière. Als tweejarige won zij twee rennen, respectievelijk over 900 en 1400 m. (beide ter waarde van fl. 400), werd viermaal tweede en eenmaal vierde uit 7 starts. Het volgende jaar won zij de Kinczem-prijs (1900 m. - fl. 550) en twee handicaps. Verder werd zij viermaal tweede o.a. in de Diana-prijs en in de Pocahontas-prijs, tweemaal derde en eenmaal vierde in 12 starts. In 1952 zegevierde ze vijfmaal, werd tweemaal tweede en tweemaal derde uit 13 starts in Nederland en liep ongeplaatst in België. In 1953 won ze tweemaal, en beliep nog 10 plaatsten uit een totaal van 17 starts. Het volgende jaar was voor haar weinig succesvol en bracht slechts een derde en een vierde plaats uit 8 starts. In 1955, haar laatste seizoen, won ze driemaal ter waarde van totaal fl. 1.900 over 2000 m, 1800 m en 1700 m, en werd driemaal tweede en driemaal derde uit 9 starts. Al met al was zij een regelmatige merrie, niet zonder klasse, maar toch niet van dezelfde kwaliteit als haar zoon. Gedurende haar koerscarrière was zij evenals Sambo in eigendom van de heer F.J. Frowein.

De eerste de beste
Sambo was het eerste product van Flying Gal. Hij werd niet, zoals met eerstelingen zo vaak gebeurt, een klein paard, doch een machtig, sterk dier, dat met zijn glanzende voskleur een lust voor het oog was.
Flying Gal bracht in 1958 Mingal, ook een voshengst en tevens een volle broer van Sambo. Verder bracht de merrie geen levende producten en zij stierf in 1964. Mingal heeft zijn broer nimmer kunnen evenaren. Hij was moeilijk te trainen en startte slechts als 2-, 3- en 4-jarige. Hij won slechts twee rennen ter waarde van totaal fl. 2.000 in 10 starts.

Sambo als 2-jarige
Op 27 mei 1969 debuteerde de tweejarige Sambo zoals men dat van een crack zou verwachten: met een overwinning over 1000 m (fl. 600). Hij won dat jaar tevens over 1200 m (fl. 800) en hij triomfeerde in het klassieke Criterium over 1700 m (fl. 3000). Zijn overige drie starts in Nederland leverden evenzovele tweede plaatsen op, o.a. tegen oudere paarden en in de Grote Prijs der Tweejarigen. Hij werd in België tevens eenmaal tweede en eenmaal derde.

Sambo als 3-jarige
Als driejarige begon hij met een tweede plaats in een handicap klasse II. Daarop volgden drie overwinningen: de Prijs van Haarzuilen over 1700 m (fl. 2.000), de klassieke Hengsten en Merriën Productenren over 1700 m (fl. 3.000) en de Derby over 2400 m (fl. 6.000). Tenslotte werd hij zesde van twaalf met 55 kg in de Grote Prijs van Den Haag (2100 m). Later in dat jaar werd Sambo gecastreerd.

Sambo als 4-jarige
Het volgende jaar bracht maar liefst twee overwinningen in België voor een totale waarde van Bfrs. 60.000 (= fl. 3.000). Hij werd daar tevens eenmaal vierde. In Nederland won hij de semi-klassieke Admiraal Togo-prijs over 2000 m (fl. 2.000) en de Generaal Baron van Heemstra Beker, eveneens een semi-klassieke proef over 2100 m (fl. 2.500). Een derde plaats in de Grote Prijs van Den Haag en een tweede plaats in de Cambridgeshire met 61 kg completeerden zijn vier starts op Duindigt als vierjarige.

Sambo als 5-jarige
Benevens een onsuccesvol uitstapje naar België werd 1962 een topjaar voor de oppermachtige ruin. Hij begon met een overwinning in een handicap klasse I met het topgewicht van 62 kg over 2000 m, waarin hij wandelend fl. 1000 verdiende. Daarna won hij met vele lengten weer de semi-klassieke Prijs van Haarzuilen (1700 m, fl. 2.000). Vervolgens incasseerde hij fl. 2119 in de 1700 m lange Mijl van Duindigt, belast met 65 kg. Hierna was de Admiraal Togo-prijs weer aan de beurt; wederom behaalde hij semi-klassieke eer en fl. 2000 over het 2000 m lange parcours. Zijn zegetocht werd voortgezet in de de Generaal G.J.A.A. Baron van Heemstra Beker over 2100 m, die hij gemakkelijk won en daarmee fl. 4.000 incasseerde. Zijn enige nederlaag op Duindigt in dat jaar kwam in de Lucas Bols-prijs over de voor hem te lange afstand van 2700 m. Na hevige strijd moest hij de zege met een halslengte laten aan de driejarige Happy Time, die 12½ kg ontving. Sambo besloot zijn seizoen met een zeer gemakkelijke overwinning in het H.P. Baron van Tuyll en van Serooskerken-Memoriaal over 2400 m (fl. 2.000), wederom een semi-klassieker.

Sambo als 6-jarige: over de kop
Het seizoen 1963 begon hij even veelbelovend met een overwinning in handgalop over 1700 m van de Prijs van Haarzuilen (fl. 2.000), zeven lengten voor de oude Le Faquin. Toen sloeg het noodlot echter toe: de arme Sambo ging met zijn trouwe berijder Frans Vandeuren over de kop in een koers in België. Men vreesde aanvankelijk dat de ruin nimmer meer in de baan zou kunnen verschijnen, maar die vrees bleek ongegrond.

Sambo als 7-jarige
Zijn ervaren eigenaar-trainer Frowein had Sambo op 10 mei van het volgende jaar al weer gereed om te starten in de Prijs van Haarzuilen, waarin hij tweede werd; een zeer redelijke prestatie gezien zijn afwezigheid van bijna een jaar. Daarna won hij weer de Admiraal Togo-prijs (2000 m fl.2.000) met het grootste gemak. Na een tweede plaats in de Baron van Heemstra-beker won hij ook de Grote Prijs van Scheveningen over 2100 m (fl. 2.000). Vervolgens werd hij derde in de Cambridgeshire met 65 kg en tweede in het Baron van Tuyll-Memoriaal. In de laatste koers van het seizoen bleef hij door een fout van de starter aan de start staan. Sambo won in 1964 tevens een koers uit twee starts in België wat 70.000 Bfrs. opleverde.

Sambo als 8-jarige
In 1965 begon zijn stijgende leeftijd hem voor 't eerst parten te spelen. Bij zijn debuut in dat jaar werd hij voor het eerst in de steek gelaten door Vandeuren, die de voorkeur gaf aan een stalgenoot. Sambo werd toe zesde in de Prijs van Haarzuilen. Na een vierde plaats in de Mijl van Duindigt met 63 kg verscheen de ruin weer in de winnaarsring na zijn derde zege in de Generaal Baron van Heemstra Beker (2100 m, fl. 4.000). Daarna won hij met 64 kg de Cambridgeshire (1800 m, fl. 3.221). Zijn laatste drie rennen leverden een tweede, een vijfde en een derde plaats op. Ook liep hij eenmaal ongeplaatst in België.

Sambo als 9-jarige
Dit laatste was tevens het geval in 1966. Uit zijn eerste drie starts dat jaar liep hij slechts één vierde plaats. Toen werd hij ingeschreven in een verkoopsren (verkoopprijs fl. 4.000), gereedschap van de allerlaagste klasse, sic gloria transit! Gelukkig won hij met groot gemak (2000 m, fl. 1.000) en werd tot grote vreugde van zijn omgeving niet verkocht. Na een vierde en een vijfde plaats in handicaps won hij zijn laatste koers over 1800 m (fl. 1.200), na door een muur van paarden heen te zijn gekomen met zijn furieuze eindsprint.

Sambo als 10-jarige
De invoering van de starting-stalls (startboxen) in 1967 was sterk in het nadeel van de oude ruin. Acht jaar lang had hij op de orthodoxe wijze gestart en hij kon niet wennen aan de moderne manier. Dit kostte hem telkens weer een achterstand van enkele lengten na de start en verklaart mede het feit dat de ruin ondanks enkele voortreffelijke prestaties in zijn laatste koersjaar niet tot een overwinning kon komen. Hij behaalde twee tweede, een derde en twee vierde plaatsen uit 8 starts op Duindigt en tevens een tweede plaats in een verkoopsren te Ostende.

Vaarwel Sambo
Zo is in Sambo een uitzonderlijk paard aan het einde van zijn lange koerscarrière gekomen. Een door en door trouw paard, dat negen jaar lang menige koersbezoeker bewondering heeft afgedwongen. Een paard dat in zijn loopbaan het gemiddelde prijzenpeil met honderden guldens zag stijgen. Een ruin, die gedurende zijn koerscarrière beter bleek dan enkele hengsten, die nu voor de fokkerij zijn goedgekeurd, en die lange tijd trots de handicap-general aanvoerde. Een paard dat zijn rust letterlijk en figuurlijk heeft verdiend. Moge hij er nog lang van genieten.


Overzicht van de loopbaan van Sambo
Gedurende zijn hele renloopbaan was heer F.J. Frowein
zijn eigenaar en trainer. Zijn vaste jocky was Frans Vandeuren.
Onderstaande klasseringen en winsommen heeft hij
in Nederland en België behaald.
1 fl. = 0,45 Euro: delen door 2,2
1 Bfrs. = 0,05 gulden: delen door 20
1 Bfrs. = 0,0227 Euro: delen door 44
maar het prijzengeld was toen veel lager

  jaar  leeftijd  starts  1e  2e  3e  4e  winsom
 1959  2 jaar
België
 6
2
 3
0
 3
1
 0
1
 0
0
 fl. 6.000
Bfrs. 11.000
 1960  3 jaar  5  3  1  0  0  fl. 11.300
 1961  4 jaar
België
 4
2
 2
1
 1
0
 1
0
 0
1
 fl. 5.745
Bfrs. 61.250
 1962  5 jaar  7  6  1  0  0  fl. 13.744
 1963  6 jaar  1  1  0  0  0  fl. 2.000
 1964  7 jaar
België
 7
1
 2
1
 3
0
 1
0
0
 0
 fl. 6.631
Bfrs. 70.000
 1965  8 jaar  7  2  1  1  1  fl. 8.588
 1966  9 jaar  7  2  0  0  2  fl. 2.871
 1967  10 jaar
België
 7
2
 0
0
 2
1
 1
0
 2
0
 fl. 3.102
Bfrs. 10.000
 Totaal  NL
België
 50
7
 21
2
 12
2
 4
1
 5
1
 fl. 59.982
Bfrs. 152.250
 Totaal  ----  57  23  14  5  6  fl. 63.442

Gewonnen topkoersen van Sambo:
1959 (2 jaar): Het Criterium
1960 (3 jaar): Prijs van Haarzuilen, Productenren en Derby
1961 (4 jaar): Admiraal Togo-prijs en Generaal Baron van Heemstra Beker
1962 (5 jaar): Prijs van Haarzuilen, Mijl van Duindigt, Admiraal Togo-prijs, de Generaal Baron van Heemstra Beker en de HP Baron van Tuyll en van Serooskerken-prijs
1963 (6 jaar): Prijs van Haarzuilen
1964 (7 jaar): Admiraal Togo-prijs en Grote Prijs van Scheveningen
1965 (8 jaar): Generaal Baron van Heemstra Beker en Cambridgeshire

Resumé
Prijs van Haarzuilen: 3x (als 3-, 5- en 6-jarige)
Admiraal Togo-prijs: 3x (als 4-, 5- en 7-jarige)
Generaal Baron van Heemstra Beker: 3x (als 4-, 5- en 8-jarige)


Foto's van Sambo

Volbloed

Boven: Sambo met jockey Frans Vandeuren
op weg naar de renbaan.
(foto Wim van der Sluis)


KNP

Boven: Sambo (F. Vandeuren) zegeviert met een hoofdlengte
voor Macarius Minstrel (H. Pije) in de Sunrise-prijs op 27-5-1959.

KNP

Boven: Sambo (F. Vandeuren) gaat naar een onbedreigde zege,
voor Phrolic (A. Burell) in de Sans Valeur-prijs op 2-8-1959.

Volbloed

Boven: Sambo (F. Vandeuren) is niet te beschieten en
wint gemakkelijk Het Criterium 1959, voor Phrolic (A. Burell).


KNP

Boven: Sambo (F. Vandeuren) wint zoals hij wil de Productenren 1960.
Phrolic volgt als 2e op vele lengten voor Loyal, Mystic Boy,
Mister Benbow en de rest.

KNP

Boven: Latere winnaar Sambo heeft hier al de leiding in de Derby van 1960.
Frans Vandeuren is zijn jockey en F. J. Frowein zijn eigenaar/trainer.

KNP

Boven: Derby 1960: Sambo (F. Vandeuren) wint soeverein,
voor Phrolic, Spoetnik, Grey Cloud, Loyal en Montezuma.

KNP

Boven: Sambo (F. Vandeuren) triomfeert als 3-jarige in de Prijs van
Haarzuilen 1960 voor vlnr Le Faquin 4e, Mangala 2e en Sir Carston 3e.

KNP

Boven: Sambo wint oppermachtig de Kieviten-prijs, op 23-4-1962.
Op afstand wordt Young Idea 2e voor Pepper Hill en Peter Pan.

KNP

Boven: Sambo wint onbetwist het HP Baron van Tuyll van Serooskerken
Memoriaal 1962 voor Marina, Susie Darlin', Eratosthenes en Karmystou.

KNP

Boven: Sambo (F. Vandeuren) behaalt de zege in de Admiraal Togo-prijs
in 1962, voor Scogliëtto (E. Scheikl).

KNP

Boven: Sambo is de beste in de Mijl van Duindigt 1962,
gevolgd door Loyal, Deer Gallows, Pepper Hill, Rex Mundi en Fadinger.

KNP

Boven: Sambo (F. Vandeuren) ligt hier nog in 3e positie achter
Paturion II (rechts, 3e), Happy Time (2e) en Sir Carston (Links, 4e).
Maar Sambo zal deze ren om de Gen. Baron van Heemstra Beker 1962
gaan winnen.

KNP

Boven: Sambo (F. Vandeuren) verslaat Caliph S met een ˝ hoofdlengte
in de Grote Prijs van Scheveningen 1964. Peeler wordt 3e voor Rex en Amigo.

KNP

Boven: Sambo (Frans Vandeuren) zegeviert in de Admiraal Togo-prijs 1964,
voor Mister Wilfred (A. Kammerzelt).

KNP

Boven: Sambo (F. Vandeuren) wint de Cambridgeshire 1965,
voor Rex Mundi, Lurango, Lovely Surprise S en de rest.

KNP

Boven: Sambo (F. Vandeuren) is superieur in de Gen. Baron van
Heemstra Beker 1965 en wint voor Mister Wilfred, Lovely Surprise S,
Miss Willy, Poitou en Funny Face.

KNP

Boven: Sambo (F. Vandeuren) zegeviert in de May Be-prijs,
op 1-10-1966, voor Boodle, Kohinoor en Marijke.
Zijn laatste overwinning, als 9-jarige.

De afstamming van Sambo verder uitgediept:
Sambo's vader Merry Minstrel was een goed renpaard in Engeland en zoon van de beroemde Tudor Minstrel - een der snelste mijlers van deze eeuw - en Grand Sing, een dochter van de St. Legerwinner Singapore. Deze laatste hengst brengt wel het stayerselement in het erfpatroon van Merry Minstrel. Ook zijn verdere moederlijn draagt hiertoe bij. Zijn vijfde moeder was de beroemde Tagalee, een der weinige merries, die de Engelse Derby hebben gewonnen.
Niettegenstaande het feit, dat Merry Minstrel slechts enige jaren hier ter dekking heeft gestaan, heeft hij in deze korte tijd veel goeds gegeven. Zijn beste zonen, de briljante 2-jarige van vorig seizoen, Fra Diavolo, en de Derbywinnaar van dit jaar, Sambo, gaven ons echter nooit echt de indruk van stayers. Naar onze mening was Sambo beter op afstanden beneden dan boven de 2000 m. Dat hij de Derby won, doet hier niets aan af; hij won op zijn klasse dankzij het feit dat, naar onze mening, de Derby-gerenatie van dit jaar niet bijzonder van qualiteit was, gemeten althans naar de qualiteit van de paarden, die elkaar de Derby in 1961 zullen betwisten en die te vergelijken valt met jaargang 1953, waaruit onder andere zijn voortgekomen Kandahar, Mangala, Sylvia en Heraut.

Sambo's moeder, Flying Gal, is de bezoekers van Duindigt nog wel bekend. Een felle, eerlijke en betrouwbare merrie, een „ijzervreetstertje", die als twee- en driejarige blijk gaf van qualiteit en in haar lange loopbaan als renpaard vele malen als eerste de eindpaal passeerde. Beste afstand circa 1800 m. Haar vader, Flying Fish (zoon van de supersnelle Epinard), was een verdienstelijk renpaard in Frankrijk en blonk uit op de korte afstanden. Flying Gal's moeder, Britannique, die tot en met haar achtste jaar in de baan was, heeft misschien wel een record gevestigd door haar aantal starts. Niet minder dan 120 maal verscheen zij in de baan om 18 keer het zoet der overwinning te smaken. Haar carričre a1s fokmerrie was niet zo briljant; hoe kan het anders? Behalve Flying Gal gaf zij Britoly, de goede performer en in renjargon eveneens een „ijzeren Hein" - en dan nog Brinio, verdienstelijk zonder meer.
De moeder van Brittanique is de klassieke winnares Brise, geboren in 1926. De lijn gaat terug naar de stammoeder van deze in Europa bijna uitgestorven, familie: de Helmsley Turk Mare, ongeveer 1689.

Sambo's fokker
Sambo werd gefokt door Pieter van Driel van Stoeterij "de Rietschoof", die een uitgebreide beschrijving op deze website heeft. Click hier


  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Museum:

Museumstukken

Prentenboek

Postzegels

Speelgoed

Hall of Fame

Musea